Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Alt du trenger å vite om husmus

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Alt du trenger å vite om husmus

Husmus (Mus musculus) er et av de mest vanlige og økonomisk skadelige skadedyrene vi har. De er opprinnelig fra Sentral-Asia, men er nå å finne over hele verden, inkludert her i Norge. Husmus er ikke bare en plage, de kan også utgjøre betydelige fare for helse- og boliger.

Ta kontakt

musKjenne igjen husmus

Husmus er typisk støvgrå med kremfargede buker. Pelsen varierer fra lys brun til mørk grå avhengig av musens beliggenhet. Husmusas ben er skittenbrune medhvite ytre tåledd. De har spisse snuter, og ørene er store med noe hår. Husmus varierer fra 6,35 til 9,5 cm lange. Halene deres er vanligvis 7 til 10 cm lange.

Hva spiser husmus?

I naturen foretrekker mus å spise korn og frø, men de vil også spise insekter, nøtter og frukt. Inne i bygninger vil mus konsumere nesten hvilken som helst menneskemat, men foretrekker kornbaserte produkter.

Tegn på en infestasjon

tegn på musDet er flere måter å fortelle om husmus har gjort hjemmet ditt til sitt eget, inkludert følgende tegn på en infestasjon:

  • Gnagemerker kan være enten grove eller glatte.
  • Husmusens avføring kan være enten myk og fuktig eller tørr og hard. Avføringen måler omtrent 0,3-0,6 cm lang. De er stavformede og spisse i endene.
  • Husmus etterlater 4-tåede avtrykk med forføttene og 5-tåede avtrykk med bakføttene.
  • Husmus gnager ofte på vegger langs hvilke de reiser.
  • Husmus lager ganger i isolasjonsmaterialer.
  • Lukten av husmusens urin kan bli distinkt hvis det er et stort antall husmus i et bestemt område. Husmus bruker sin sterkt luktende urin til å kommunisere med hverandre.
  • Foretrekker frø eller korn, men vil lett spise insekter fanget på limplater.
  • Hvis du ser en mus skurre over kjøkkengulvet, er det sannsynligvis en familie av mus som gjemmer seg ut av syne.

Hvordan bli kvitt husmus

Hvis du mistenker en husmusinfestasjon, bør du kontakte en skadedyrbekjemper for å utføre en inspeksjon og anbefale en passende behandlingsmetode for å bli kvitt husmus.

Hvordan holde husmus unna hjemmet ditt

For å holde mus og andre gnagere ute, sørg for at alle hull større enn en krone og sprekker bredere enn en blyant er forseglet med silikon-basert fugemasse, stålull eller annet materiale mus ikke kan komme gjennom. Hold områder ryddige rene. Oppbevar mat i forseglede glass- eller metallbeholdere. La overflater være fri for smuler og matbiter, som kan tiltrekke seg husmus.

Husmusens vaner

Husmus er svært sosiale. De organiserer seg i sosiale hierarkier med en mann som dominerer lavere rangerende menn og et stort antall kvinner i et gitt territorium. Størrelsen på en husmus sitt territorium varierer og er som regel basert på tilgjengeligheten av mat og vann. De er utmerkede klatrere og kan hoppe over 30cm høyt.

Husmus gnager, spiser bare små mengder mat om gangen. De pleier generelt å spise ved skumring og før daggry, men de kan også velge å spise mindre måltider i mellom.

Trusler fra husmus

Husmus kan utgjøre alvorlige helsetrusler. Husmus kan bære sykdommer og forurense lagret mat som de spiser i hjemmet. Husmus har blitt implisert i spredningen av salmonella gjennom avføringen deres. Mennesker kan bli syke ved å konsumere mat som er forurenset med salmonella. Symptomer på salmonellose inkluderer diaré, feber og magesmerter. Husmus kan også spre rottebittfeber, selv om dette er uvanlig. Mennesker kan få denne bakteriebårne infeksjonssykdommen gjennom kontakt med en død mus eller ved å konsumere mat forurenset av musavføring. Symptomer på rottebittfeber kan dukke opp mellom 3 og 10 dager etter kontakt med en forurenset mus og inkluderer feber, oppkast, hodepine, utslett og muskelsmerter.

Mikrodråper av museurin kan forårsake allergier hos barn. Husmusavføring i hjemmet bærer bakterier. Innånding av støv som inneholder tørket avføring kan forårsake allergier eller astmaanfall. Videre kan mus også bringe lopper, midd, flått og lus inn i hjemmet ditt. Hvis du mistenker at symptomene dine er assosiert med gnagerinfestasjon, søk medisinsk hjelp. Sørg for å fortelle legen din hvis du mistenker kontakt med gnagere eller gnageravføring.

Kan du bli helt kvitt mus?

Er det mulig å bli helt kvitt mus i hjemmet ditt? Ja! Det er viktig å ta skritt for å fjerne mus og holde dem ute. Dette kan inkludere å forsegle potensielle innganger, holde hjemmet rent og ryddig, og søke profesjonell hjelp hvis nødvendig.

Husk at forebygging er nøkkelen til å holde husmus og andre skadedyr unna hjemmet ditt. Ved å ta proaktive tiltak kan du beskytte hjemmet ditt og helsen din mot disse uønskede gjestene.

Hvis du har mistanke om en musinfestasjon i hjemmet ditt, er det viktig å handle raskt. Kontakt en profesjonell skadedyrbekjemper for å få en grundig inspeksjon og anbefalinger for behandling.

Håndtering av skadedyr kan være en utfordrende oppgave, men med riktig kunnskap og ressurser, kan du holde hjemmet ditt trygt og fritt for husmus.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top