Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Australsk tyvbille

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Australsk tyvbille

Utseende

  • Oval kropp og rundt halsskjold
  • Tett, filtaktig behåring
  • Klubbeformede lår
  • Lange antenner
  • 2,5-4 mm lang
  • Larven er gulhvit og c-formet 
australsk tyvbille

Biologi og adferd

Australsk tyvbille hører med til familien tyvbiller og borebiller, underfamilien tyvbiller (Ptininae). Den er en av fire vanlige innendørs tyvbillearter i Norge. Billen er funnet i hele Norge, men foretrekker høy luftfuktighet og dukker oftest opp i kyststrøkene på Vestlandet. Larvene og de voksne billene spiser all slags tørr mat som f.eks. korn- og bakevarer, kakao, tørket frukt, frø, spekemat, dyrefôr, dyreskinn, łær og døde insekter. I oppvarmede hus kan billen ha to til tre generasjoner i året.

Hvilken skade kan de gjøre

Billen gjør i hovedsak skade gjennom å forurense matvarene den oppholder seg i med ekskrementer, døde individer og larverester. I Norge er store bestander særlig funnet i tørrfisklagre. I muséer kan den skade utstoppete dyr, insektsamlinger og herbarier.

Forebygging og bekjempelse

Godt renhold og rask rotasjon av tørre matvarer er beste forebyggende tiltak.

Oppbevar utsatte varer (mel, dyrefôr ) i tette beholdere.

Fjern eller behandle angrepne matvarer med kulde eller varme.

Grundig støvsuging av alle steder hvor billen kan oppholde seg. Husk at billen kan leve mange steder i et hus, også i fuglereder, de kan også livnære seg av døde insekter i vegger eller lignende.

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med skadedyr i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top