Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Blåbukk

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Blåbukk

Utseende

  • 8-16 mm lang
  • Metallblå dekkvinger
  • Lange antenner
  • Larven hvit, bredest ved hodet og smalner av bakover, innsnø- ring ved hvert ledd, opptil 26 mm lang

Biologi og atferd

Blåbukk hører til familien trebukker (Cerambycidae). Den er utbredt i hele Norge med unntak av kystområder fra Lofoten og nordover. Larven lever i tørt 

blåbukk

bartrevirke med bark, og påtreffes gjerne i vedstabler og på reisverk med barkrester innenørs. Larven spiser laget mellom barken og det ytterste laget av splintveden. Dette gir furer ytterst i veden og et tofarget boremel. Forpupping skjer ca. 1 cm ned i veden i ovale puppekammer. Det tar vanligvis to år før larven er ferdigspist og forpupper seg. Forpupping skjer vanligvis i mai, og den voksne billen sees ofte krypende på vedstabler ute i juni og juli. Voksne biller fra fyringsved kan også påtreffes i oppvarmede rom på senvinteren.

Skade

Blåbukk gjør ingen annen skade enn å løsne tørr bark fra stokker.

Bekjempelse

  • Lagre ved utendørs dersom det blir plagsomt mange biller
  • Fjern barken på treverk

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med skadedyr i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top