Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Jordveps – Jordveps stikk

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Jordveps – Jordveps stikk

Jordveps (Vespula vulgaris)

Jordveps oppleves som vår mest aggresive stikkveps. Arbeiderne kjennes på korte kinn og en ankerformet tegning på munnskjoldet. De lager store, lysebrune bol i hulrom, gjerne under bakken. Bolet kan bestå av flere tusen arbeidere. Disse kan opptre tallrikt og nærgående for mennesker på sensommeren og høsten.

 

Ta kontakt

Jordveps kan være farlige for personer med allergi mot bie eller vepsestikk. De kan også være farlige for kjæledyr. Disse insektene kan være en plage for mennesker når de opptrer i umiddelbar nærhet av utearealene vi bruker. De er har en tendens til å angripe når den føler seg truet.

Hvordan ser jordveps ut

Jordvepsen er en type kortkinnet stikkveps, og kan bli opp til 20 mm lang. De er gule og svarte med et karakteristisk mønster på vingene. De har en veldig liten avstand mellom fasettøyet og kjeven, og dette gjør dem svært effektive til å stikke insekter. De fleste er ikke aggressive, men det finnes noen få arter som kan være farlige for mennesker. Jordvepsen lever av insekter, og er derfor svært viktige for å bekjempe skadedyr i enkelte økosystemer.

jordveps

Vepsebol jordveps
Jordveps bol

Hvordan bli kvitt jordveps

Veps er et nyttedyr som normalt ikke bør bekjempes. De hjelper til med å holde ned insektpopulasjonen, og er selv relativt uskadelige for oss mennesker. Dessuten er de en viktig matkilde for mange andre dyrearter, som for eksempel fugler. Imidlertid kan veps bli plagsomme, og da kan det være nødvendig å bekjempe dem. Man kan bekjempe lett tigjengelige bol med en insektsspray. Det er viktig å ta forholdsregler når man bekjemper jordveps, da de kan stikke og bite hvis de føler seg truet. Bruk derfor alltid heldekkende klær, og sørg for å tette til all tilgang til bar hud.

Hvis det er nødvendig å bekjempe en stor og/eller vanskelig tilgjengelig koloni, bør man kontakte en profesjonell skadedyrkontrollør. Disse insektene er en viktig del av naturens økosystem, men kan også være en plage for mennesker. De kan bygge kolonier under husholdninger og i hager, noe som kan være svært skadelig for plantene dine. I tillegg kan jordvepsen bites, noe som kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Det er derfor viktig å vite hvordan man skal forhindre og bekjempe jordveps.

Hvor giftig er jordveps

Denne vepsetypen er svært aggressive insekter, og de kan bite flere ganger. Når de biter, injecterer de gift i huden som kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Symptomene på en allergisk reaksjon inkluderer hevelse, kløe, utslett, pusteproblemer og sår hud. Hvis du blir bitt av flere enn en jordveps, bør du søke legehjelp umiddelbart.

Reaksjoner på vepsestikk

Vepsene og biene sprøyter gift inn i huden vår når de stikker oss. De fleste av oss som blir stukket, får milde reaksjoner, for eksempel hevelse, smerte og rød hud rundt stikket. Disse reaksjonene begynner ofte å klø etter en stund. Blir man stukket av flere veps samtidig kan det gi langt kraftigere reaksjoner; over 50 vepsestikk kan være livstruende.

Noen få mennesker kan reagere kraftig på insektgiften til veps eller bie, og kan få livstruende reaksjoner etter bare en enkeltstikk, såkalt allergisk reaksjon.

Hva gjør du hvis du blir stukket av veps eller bie?

Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden.
Ikke klem eller klor på stikket.
Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut.
Ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende salve.
Kontakt lege ved alvorlig eller kraftig reaksjon.

Trenger du hjelp til å bli kvitt veps? Ta kontakt med Skadedyrkontroll1 for hjelp. Vi har dyktige teknikere i lokale firmaer som kan hjelpe deg å fjeren jordveps raskt, trygt og effektivt.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top