Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Brødbille

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Brødbille

Utseende

  • Hode gjemt under halsskjold
  • Dekkvinger med lengdestriper og små utstående hår
  • 2-3 mm lang
  • Larven er hvit, c-formet og opptil 5 mm lang

Ligner tobakksbille og stripet borebille.

Biologi og atferd

Brødbille

Brødbille hører med til familien tyvbiller og borebiller (Ptinidae), underfamilien stripeborebiller (Anobiinae). Den er utbredt over hele verden og vanlig innendørs i Norge. Opptill 100 egg pr. hunn legges på mørke steder eller i matvarer. Unge larver vandrer aktivt omkring for å finne matvarer og de kan leve over en uke uten mat. Larven gnager i matvaren og forpupper seg også her i en kokong av ekskrementer og andre materialer. Voksne biller gnager et flygehull på 1-2 mm i matvaren, forpakningen e.l. Etter paring og egglegging flyr billene mot lyset, og man finner dem gjerne i vinduskarmen. Utviklingen fra egg til voksen tar ca. 120 dager ved 20-22 °C.

Skadebilde

Brødbillelarven er nærmest altetende og den forurenser matvarer og andre ting med ekskrementer, ganger og gnag. Den lever av stivelsesholdige planteprodukter som brødvarer, frø, krydder, nøtter, kakaobønner, tobakk, herbarier o.l. Den kan også leve i tørket kjøtt og lær og har gjort skade på bøker og papir.

Forebygging og bekjempelse

  • Kjølig lagring av varer hindrer eller gir sakte utvikling av
  • Angrepne varer må łernes, varmebehandles ved 60 °C i 10 minutter (gjennomvarming) eller fryses ved -20 °C i et par døgn.
  • Støvsug skap eller andre angrepsområder.
  • For etterkontroll, benytt limfeller, feromonfeller eller overvåk vinduskarmer.

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med skadedyr i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top