Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Brunrotte

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Brunrotte

Brunrotte (Rattus norvegicus)

Brunrotte kalles også den norske rotten og er ofte referert til som gate- eller kloakkrotten. Den antas egentlig å være av asiatisk opprinnelse. I dag finnes brunrotter over hele verden. brunrotter har ganske dårlig syn og er fargeblinde. Til tross for dette er de andre sansene deres, inkludert hørsel, lukt, berøring og smak veldig gode. De er ekstremt gode klatrere, kan hoppe opptil 90cm, raske til å løpe og kan svømme. brunrotter er kjent for å forårsake skade på eiendommer og strukturer gjennom gnaging. Les mer for å lære om rotter, og hvordan man kontrollerer dem.

Hvordan ser brunrotta ut?

Brunrotta har bustete brun pels, med sorte hår spredt gjennom pelsen. Undersiden deres har en tendens til å være lysere, med grå til nesten hvit farge og jevne gule toner. Den har små øyne og ører, halen er kortere enn lengden på hodet og kroppen sammen.

bli kvitt rotter

Tegn på rotteangrep

Det er flere tegn på at et hjem har et rotteangrep. Gnagemerker og avføring er et tydelig tegn på at rotter er til stede i boligen. Avføringen til brunrotter har avrundede ender. Andre tegn inkluderer fotspor, stabler med mat og skadede eller rotete matprodukter. Ofte kan man finne tegn på at mat er forsøkt tatt med seg fra matsøppel og inn i vegg/gulv.

Forebygging mot rotter

Brunrotter kan reprodusere seg raskt, og kan føde tre til seks kull hvert år. Dette gjør det desto viktigere med proaktive tiltak, som for eksempel rottebekjempelse, for å hindre at et angrep slår rot. Under veldig gode forhold kan et rottepar bli til nærmere 1000 individer i løpet av 1 år.

Brunrotter blir ofte tiltrukket av steder inntil vegger med god beskyttelse, så huseiere bør holde ved oppbevart godt unna vegger og fjerne hauger med rot for å redusere ideelle hekkeplasser. Det er også viktig å tette eventuelle hull på utsiden av boligen med stålull eller annet egnet materiale for å blokkere potensielle inngangspunkter. Det er best å fjerne fuktkilder som utette rør, spesielt i krypkjeller og kjellere, da fuktigheten kan tiltrekke seg rotter på jakt etter drikkevann. 

Alle matvarer bør også være ordentlig forseglet i beholdere for å unngå forurensning, som kan føre til sykdomsoverføring. På samme måte bør søppel være tett innelukket i søppelbøtter som regelmessig tømmes utenfor hjemmet for ikke å trekke til seg rotter. Huseiere oppfordres også til å holde et regelmessig øye med tegn på gnagerangrep og kontakte en autorisert skadedyrbekjemper hvis man mistenker det.

Hvordan bli kvitt brunrotter

Den sikreste og mest effektive måten for huseiere å bli kvitt norske rotter på er å samarbeide med en autorisert skadedyrbekjemper. En profesjonell innen skadedyrbekjempelse vil vurdere situasjonen og utvikle en plan for integrert skadedyrbekjempelse (IPM) for å lykkes med å utrydde gnagere.

Derom man allikevel ønsker å ordne problemet selv, er tetting av åpninger hvor rotter kommer inn i boligen og bruk av forskjellige felletyper for å fange individene løsningen man burde går for. Gift mot rotter i bolig er ikke å anbefale, siden det da er stor fare for kraftig lukt etter døde rotter i konstruksjonen etter de har spist giften.

rotter i hus

Vaner

Brunrotter er sosiale skadedyr, og bygger ofte tilfluktsrom nær hverandre. Dette betyr at der det er et reir, er det sannsynligvis andre i nærheten. Reirene deres har minst ett inngangshull og minimum en «nødutgang», som ofte er skjult under gress, rusk og andre materialer.

Når de er utendørs, har norske rotter en tendens til å leve i nærheten av kloakksystemer. De graver også ofte i jord nær bekker, i søppel og vedhauger, under betongplater og langs elvebredder. Rotter går vanligvis inn i hjemmene om høsten når mat- og vannkilder blir knappe ute.

Disse gnagerne kan passerer åpninger ned mot 12mm, og kommer lett inn i boliger for lage reir eller lete etter mat. Når de først har kommet inn finner man ofte rotter i kjellere, hauger med rot eller andre steder de kan være uforstyrret. De liker også å være i de nedre etasjene av bygninger, samt i kloakk. Selv om de foretrekker å bosette seg på lavere nivåer, kan brunrotter også av og til oppholde seg på loft, på tak og andre høydepunkter.

Brunrotter er nattaktive. De er mest aktive sent på kvelden, og deretter igjen før daggry. Men de spiser flere ganger hver natt og på dagtid. Disse rottene vil bære maten de finner til mindre tryggere steder for å spise, eller for å hamstre. Rotter spiser praktisk talt alt, men foretrekker frø, kjøtt, fisk og frokostblandinger. Hunde og kattemat er også en favorittmeny for rotter.

Disse gnagerne er kjent for å gnage gjennom nesten alt, inkludert plastrør og treplater for å skaffe mat og vann for å overleve. Rotter krever nesten alltid en vannkilde i tillegg til vesken de kan finne i mat. Rotter er vanedyr og hvis de spiser noe de ikke liker, vil norske rotter raskt utvikle en aversjon mot den maten og søke etter et alternativ. Når de finner en god matkilde, vil rotter komme tilbake gang på gang. De har en tendens til å følge samme sti hver gang. De vil sjeldent bevege seg mer enn 20 meter fra hjemmet sitt for å finne mat.

Farer

Siden brunrotter har en tendens til å gnage gjennom nesten hva som helst, kan de forårsake skade på eiendommer og strukturer, noe som gjør dem til en trussel for huseiere. Like viktig er at rotter kan være bærere av alvorlige sykdommer, inkludert gulsott, rottebittfeber, kukoppevirus, trikinose og salmonellose. Norske rotter utgjør også andre helsetrusler, siden de kan forurense mat og føre lopper inn i et hjem.

Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale om ditt problem. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring for å se hva vi kan gjøre for deg.

Steder vi utfører skadedyrkontroll

Oslo

Bærum

Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top