Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Den ultimate guiden til sølvkre

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Den ultimate guiden til sølvkre

Temaer i artikkelen

 • Hva er sølvkre?
 • Sølvkres livssyklus
 • Hvor kommer sølvkre fra?
 • Biter sølvkre?
 • Skader forårsakesølvkre
 • Hvordan forebygge mot sølvkre?
 • Tegn på angrep av sølvkre
 • Hvordan bli kvitt sølvkre
guide for sølvkre

Hva er sølvkre?

Sølvkre er små, primitive insekter som har en avsmalnende kropp med tre “haler” i enden av buken. Kroppen er sølvgrå i fargen og de har et skjellete fiskelignende utseende. Kroppsstørrelsen til disse insektene er bare opptil 14mm lange.

Ytterligere fakta om sølvfisk inkluderer at det er minst 120 typer sølvkre over hele verden, og de antas å ha utviklet seg for over 400 millioner år siden. Sølvkre kan ikke fly og er mest aktive om natten, når du kan se dem løpe rundt bak en bok eller i en skuff du åpner.

Sølvkres livssyklus

Sølvkre parrer seg og legger egg i områder som sprekker og hulrom der de er beskyttet. De kan legge opptil 20 egg og fullføre den totale utviklingen på 4 måneder. Hunnene kan legge egg hele året, noe som betyr at du kan ende opp med et stort problem.

De unge sølvfiskene ser ut som de voksne når de klekkes, men er små i størrelse. 

sølvkre

Hvor kommer sølvkre fra?

Disse insektene finnes på fuktige og mørke steder, for eksempel under trestammer, bark eller løvstrø ute i naturen. Men de lever ikke ute i naturen i Norge. De må fysisk bli fraktet inn i et bygg som har riktige klimatiske forhold for at de skal kunne klare å utvikle seg til et problem. 

Biter sølvkre?

Nei, normalt sett biter de ikke. Imidlertid kan de forårsake skade, spesielt på bøker og stoffer. Selv om disse insektene ikke biter, kan de forårsake en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Faktisk, i noen tilfeller kan barn med astma være følsomme for allergener som frigjøres av disse insektene. Allergenene kan være proteinene assosiert med deres hud eller til og med deres avføring.

Skader forårsaket av Sølvkre

Sølvkre tygger ikke treverk som maur gjør, men de er likevel et skadedyr fordi de liker å spise stivelsesholdige stoffer.

De har små munner, men over tid forårsaker de skade på en rekke overflater, inkludert klær. Etter hvert vil du begynne å finne noen klær med små hull i eller som ser ut til å ha blitt dårligere.

Sølvkre er et spesielt stort problem når du lagrer varer over lengre tid. Disse insektene vil formere seg og snart vil du ha hundrevis av dem.

Sølvkre tygger ofte opp sidene til bøker og annet papirbasert materiale. Du kan finne viktige dokumenter og sider med favorittteksten din med små hull på grunn av disse insektene.

Sølvkre liker også å spise sukker og biter av tørket mat, så all mat som ikke er riktig lagret kan målrettes mot et måltid.

Hvordan forebygge mot sølvkre?

Siden disse insektene liker fuktige forhold, er det nyttig å reparere eventuelle lekkende kraner eller andre fuktige områder i hjemmet. En avfukter kan også bidra til å fjerne overflødig fuktighet og fuktighet fra et hjem og fra skap.

Det er viktig å rengjøre huset regelmessig. Støvsug og støv ofte og oppbevar all mat i egnede beholdere. Klær og bøker bør også sjekkes ofte for tegn på skade.

 

Proff-tips: Å sikre et lavt fuktighetsnivå og holde hjemmet ditt rent og organisert vil bidra til å forhindre insekter som liker fuktighet.

Tegn på angrep av sølvkre

Noe tyder på at du har sølvkre. Vi har listet opp disse nedenfor:

 1. Søppel. Disse kan være vanskelige å se fordi de er så små, men hvis du legger merke til små svarte flekker rundt bøker eller i skuffer; dette kan være et tegn på at skadedyr er tilstede.
 2. Levende dyr. Det er stor sannsynlighet for at du forstyrrer et sølvkre når du flytter på en bok eller rydder ut en skuff eller flytter rundt på klærne i skapet.
 3. Gule flekker på eiendeler. Boksider kan vise gulne flekker, som kan være forårsaket av sølvkre som kaster skinnet.
 4. Hull eller tyggede områder på eiendeler. Selv om den er liten i størrelse, tygger sølvkre gjennom bøker og andre gjenstander, og etterlater fine, bittesmå hull eller skadede kanter. Disse fôringsmerkene er hovedårsakene til skade fra sølvkre..

Hvordan bli kvitt sølvkre

Når du oppdager at du har et problem, er de neste trinnene å begynne kontrollen. Bli kvitt sølvkre er viktig for å forhindre at ytterligere skade oppstår.

Selv om du kan søke etter og prøve å drepe sølvkre på egenhånd, og det er usannsynlig at du finner hver enkelt, da de ofte gjemmer seg i sprekker og sprekker. Dette er også kjedelig og tidkrevende, så det kan være best å konsultere et skadedyrselskap for å hjelpe med problemet.

Det finnes feller du kan bruke til å fange sølvkre, for eksempel limfeller. Du kan også spraye insektmiddel direkte på insektet eller desinfisere. Men disse metodene er mindre effektive. Skal d bli kvitt sølvkre må fuktighet reduseres. Man kan gjennomføre en behandling med forgiftet åte for å midlertidig redusere problemet. Men dette er sannsynbligvis ingen permanent løsning. Disse behandligsmetodene er kun godkjent gjennomført av proffesjonelle skadedyrbekjempere.

Derfor kan det være lurt å konsultere en skadedyrbekjemper. Fussing er et alternativ hvis du har et stort sølvfiskproblem, og spesielt hvis du har andre skadedyr som kakerlakker tilstede i stort antall. Rådfør deg alltid med en profesjonell hvis du vurderer gassing.

Feller og til og med sprøyting av insektmiddel kan være farlig hvis du har kjæledyr og små barn i huset, dette er nok en god grunn til å konsultere en skadedyrspesialist. 

Sølvkre er eldgamle insekter som er vanskelige å legge merke til i hjemmet, derfor er det viktig å sjekke jevnlig etter tegn på sølvkreangrep for å forhindre fremtidige problemer i hjemmet.

Ofte stilte spørsmål

Sølvkre biter eller stikker ikke, er ikke giftig og anses som ufarlig for mennesker. Men de kan skade eiendelene dine og forurense maten din, og i noen tilfeller forårsake en allergisk reaksjon.

Sølvkre kan finnes nesten hvor som helst i huset, vanligvis på mørke og fuktige steder. De kommer inn i huset gjennom ting som blir fraktet inn i boligen. 

Sølvkre tiltrekkes av høy luftfuktighet, fuktighet og fuktige forhold. Hus med dårlig ventilasjon og fuktskader er utsatt for angrep av sølvkre.

Sølvkre kan spise nesten alt, inkludert penger, bøker, klær, korn, grønnsaker, fiber, korn, sukker og stivelse.

Limfeller og sprøyting av insektmiddel kan bidra til å bli kvitt sølvkre, men det kan være farlig hvis du har kjæledyr eller barn. Så det anbefales å konsultere en skadedyrspesialist.

Å vaske klærne dine ved høy temperatur kan bidra til å drepe sølvkre og deres egg i klærne dine. Men vær oppmerksom på den høyeste temperaturen materialet tillater.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top