Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Eitermaur

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Eitermaur

Utseende

  • Brungul til rødbrun, blank
  • Karakteristiske torner/tagger på ryggen
  • Arbeiderne er 3,5-5 mm lange

Biologi og adferd

Eitermaurene omfatter 13 arter i Norge. Disse maurene har vanligvis små kolonier fra et par hundre til noen tusen arbeidere. De fleste reir har flere eggleggende dronninger. Hageeitermauren (Myrmica rubra), som er den vanligste mauren rundt hus og bygninger i lavlandet, har reir i jord eller morkent treverk. Arten kan ha kolonier bestående av mange reir som henger sammen, og på steder med mange maur kan det være omtrent ett reir per kvadratmeter. Hvert reir blir forsvart med stor aggressivitet, og hageeietermauren stikker raskt om noen forstyrrer dem. Eitermaur spiser honningdugg og virvelløse dyr. De fleste eitermaurene svermer i august-september og overvintrer med larver og voksne arbeidere. Maurene er vanlige over hele landet.

Skade

Stikkene er ubehagelige og svir lenge etter at brodden er trukket ut. I sjeldne tilfeller kan allergiske reaksjoner forekomme. Hageitermauren er den meste aggressive arten. Eitermaur forårsaker ingen materielle skader og kommer sjelden inn i hus.

Bekjempelse

  • Bekjempelse er vanligvis unødvendig.
  • Man kan fjerne reir med en spade, men maurene kommer ofte raskt tilbake
  • Bruk sko og sokker når du ferdes i områder med mye eitermaur
  • Rutinemessig, kjemisk forebygging skal ikke forekomme

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med skadedyr i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top