Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Fakta om veggedyr: Alt du trenger å vite

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Fakta om veggedyr: Alt du trenger å vite

Veggedyr, kjent vitenskapelig som Cimex lectularius, er små parasitter som livnærer seg ved å suge blod fra mennesker og dyr. Disse skadedyrene har vært en del av samlivet med mennesker gjennom historien, og på grunn av sin evne til å tilpasse seg har de spredt seg til ulike deler av verden, inkludert Norge. Veggedyr er nattaktive insekter som ofte oppholder seg nær soveområder for å ha tilgang til sitt blodmåltid under de tider vertene deres sover.

veggedyr

Utseendemessig er veggedyr ovalformede og flattrykte med en rødbrun farge, og de blir ofte ikke større enn 5 mm i voksent stadium. Bakkroppen deres kan svelle opp etter blodsuging. De er vingeløse, og deres tilpasningsevne har gjort dem til et økende problem, særlig i områder med høy menneskelig aktivitet som overnattingssteder. Bitt fra veggedyr kan føre til kløe og ubehag, men det er ikke påvist at de overfører sykdommer mellom mennesker.

I Norge har det blitt mer vanlig med veggedyrbekjempelse, gitt at veggedyr i noen tilfeller kan være vanskelige å utrydde. Effektiv forebygging og bekjempelse innebærer ofte hjelp fra profesjonelle skadedyrfirma, særlig fordi veggedyr kan gjemme seg på utilgjengelige steder og raskt formere seg. For å begrense risikoen for veggedyr er det viktig med kunnskap om hvordan de spres og tiltak for å forhindre at de medbringes til hjemmet.

Viktige punkter

 • Veggedyr er blodsugende insekter som kan påvirke mennesker og dyr, særlig i sovemiljøer.
 • De er små, vingeløse og øker i antall i Norge, ofte funnet i sengesprekker og lignende steder.
 • Forebygging og bekjempelse krever vanligvis profesjonell hjelp på grunn av deres skjulende natur og reproduksjonshastighet.

 

Levekår og Utviklingsstadier

Veggedyrets biologi og livssyklus er gjrø at de egner seg godt til et liv som parasitt. De trives i miljøer hvor de har tilgang til vertsdyr, som mennesker, for å suge blod. Livssyklusen til veggedyr inkluderer flere nymfestadier, hvor de etter å ha inntatt et blodmåltid, vokser seg ut av sitt ytre skall. Fra egg tar det som regel flere uker før veggedyret når det voksne stadiet, gitt rikelig tilgang på næring og passende temperaturforhold.

veggedyr egg

 • Egg: Blanke og hvite, plassert i skjulte sprekker og revner.
 • Nymfestadier: Mindre versjoner av de voksne, går gjennom fem stadier med næringsinntak mellom hvert.
 • Voksen: Fullt utviklet, fortsetter å suge blod for å overleve og reprodusere.

 

 

Kjenntegn og utseende på Veggedyr

Veggedyr utseende

Veggedyr, eller Cimex lectularius, er små, blodsugende parasitter som er spesialisert på å leve i nærheten av sine vertsdyr, inkludert mennesker.

 1. Størrelse: Veggedyr er relativt små, omtrent størrelsen på et eplefrø. Voksne individer er vanligvis omkring 5-7 millimeter lange.
 2. Form: De har en oval og flatt kroppsform. Dette flate utseendet gjør det mulig for dem å lett gjemme seg i små sprekker og revner nær deres matkilde, som oftest er blod fra mennesker.
 3. Farge: Fargen på veggedyr kan variere. Ufôrede veggedyr har en lysere farge, som kan være nesten gjennomsiktig eller lys brun. Etter å ha sugd blod, endrer fargen seg til en mørkere rødbrun. Denne fargeendringen skyldes blodet de har inntatt.
 4. Annen fysisk utforming: De har seks ben, to antenner, og ingen vinger. Kroppen deres kan bli mer oppblåst og rødlig etter et måltid.

Det er verdt å merke seg at nymfer, eller de umodne stadiene av veggedyr, kan være vanskeligere å oppdage på grunn av deres mindre størrelse og lysere farge.

Helsemessige Konsekvenser av Veggedyrbitt

Ved bitt fra veggedyr kan individer oppleve ulike helsemessige konsekvenser, som vanligvis inkluderer hudirritasjoner og kløe, men kan også føre til allergiske reaksjoner i sjeldne tilfeller.

Fysiske Symptomer

Når veggedyr biter, forårsaker de vanligvis små, røde og opphøyde merker på huden. Symptomene kommer ofte i en linje eller klynge der veggedyrene har gått over huden. Kløe oppstår hyppig og kan variere fra mild til intens. Bitt ligner ofte på myggstikk eller loppebitt. I motsetning til myggstikk som er mer isolerte, har veggedyrstikk en tendens til å være talrike og grupperte sammen.

 • Kløe
 • Røde, opphøyde merker
 • Linjer eller klynger av bitt
Veggedyr bitt
Veggedyrbitt
veggedyrbitt
Veggedyrbitt

Mulige Allergiske Reaksjoner

Selv om de fleste mennesker bare vil oppleve de vanlige fysiske symptomene som kløe og rødhet, kan noen individer utvikle en kraftigere reaksjon på veggedyrbitt. Allergiske reaksjoner kan være mer alvorlige og inkludere utbredt rødhet, oppsvulmet hud og i sjeldne tilfeller elveblest. De som er allergiske mot stikk kan ha behov for medisinsk behandling for å håndtere symptomer som kan være betydelig mer intense enn den typiske reaksjonen.

 • Utslett
 • Elveblest
 • Oppsvulmet hud og rødhet

Forebygging og Bekjempelse av Veggedyr

Veggedyr er små, blodsugende insekter som krever spesifikke tiltak for å forebygge og bekjempe. Effektiv kontroll omfatter forebyggende strategier samt bevisst innsats for å eliminere eksisterende infestasjoner.

Forebyggende Tiltak

veggedyr under seng
Veggedyr gjemmer seg i kanter på seng

For å forhindre spredning av veggedyr, bør regelmessig inspeksjon og støvsuging av potensielle skjulesteder være en del av rutinemessig rengjøring. Ved overnatting på hotell, anbefales det å undersøke senger for tegn på veggedyr, som mørke ekskrementflekker.

 

 • Kontrollere brukte møbler før de tas inn i hjemmet.
 • Pakke klær og bagasje i lukkede plastposer under reise.
 • Bruk av beskyttende omslag rundt madrasser kan begrense gjemmesteder for veggedyr.

Metoder for bekjempelse

Skulle en infestasjon oppdages, er det viktig å kontakte et skadedyrfirma som kan behandle situasjonen profesjonelt. De bruker ofte en kombinasjon av metoder for sanering.

 1. Kjemisk behandling: Insektmiddel brukes forsiktig for å unngå skade på mennesker eller kjæledyr.
 2. Mekanisk fjerning: Støvsuging kan fjerne både veggedyr og deres egg fra sprekker i møbler og madrasser.
 3. Fysiske feller: Diverse feller kan settes opp rundt senger og møbler for å fange veggedyrene.

I noen tilfeller kan varmebehandling eller frysing være effektive, ikke-kjemiske alternativer for å bekjempe veggedyr. Det er avgjørende å følge opp behandlingen for å sikre at alle veggedyr og deres egg er blitt eliminert. De siste årene har veggedyr vist mer og mer motstandsdyktihet(resistens) mot vanlige insektsmidler. Det har vist seg at et enkelt tørkepulver (silisium dioxide) er et mer effektivt og sikkert bekjempelsesmiddel mot veggedyr.

Hvordan får man med seg veggedyr

Ved reise kan veggedyr lett bli uønskede blindpassasjerer og spre seg til nye boliger og overnattingssteder. De gjemmer seg i bagasje og på klær, og ettersom de kan overleve lenge uten mat, tåler de godt transport over både korte og lange distanser.

Kontrollere for veggedyr på reise

Når man overnatter på hotell eller andre steder under reiser, kan man uforvarende få med seg veggedyr hjem. Hotellrom og soverom er typiske steder hvor disse insektene trives, særlig i og rundt senga hvor de har lett tilgang til sine næringskilder – mennesker. For å identifisere et potensielt problem, bør man undersøke:

 • Sengeklær og madrasser: Ser etter små blodflekker eller små, mørke ekskrementflekker.
 • Spalter og kriker rundt senga: Sjekker for tegn til levende veggedyr eller deres hudrester og egg.
Spor etter veggedyr under hotelseng
Hjørner under seng er et viktig kontrollpunkt

Ved å være årvåken og inspisere rommet nøye, spesielt områdene knyttet til senga, kan man redusere risikoen for å ta med seg veggedyr hjem i kofferten eller bagasjen. Det er også viktig å minne om at objekter som har vært nær utsatte områder, slik som klær og elektronikk som har vært i hotellrommet, kan være potensielle bærere av veggedyr.

Ofte stilte spørsmål

Denne seksjonen gir svar på vanlige spørsmål om veggedyr, deres livssyklus og behandling.

Hvilke symptomer indikerer et utslett forårsaket av veggedyr?

Symptomer på bitt fra veggedyr kan omfatte røde, kløende merker eller hevelser på huden. Symptomene kan minne om myggstikk og oppstår ofte i en linje eller rekkefølge på kroppen der veggedyret har beveget seg.

Hva er livssyklusen til en veggedyr nymfe?

En veggedyr nymfe gjennomgår fem utviklingsstadier før den blir et voksent insekt, og den trenger et blodmåltid for å utvikle seg mellom hvert stadium. Dette kan ta flere uker til måneder avhengig av tilgjengeligheten av blod og temperaturforholdene.

Hvilken lukt kan være tegn på et veggedyrangrep?

Veggedyr angrep kan ofte identifiseres ved en søtlig, råtten bæraktig lukt. Dette er et feromon som utskilles av veggedyrene og kan være mest merkbar i et alvorlig angrep.

Hvilke metoder er mest effektive for å behandle et angrep av veggedyr?

Behandling av veggedyr krever en integrert tilnærming som kombinerer mekanisk, kjemisk og profesjonell skadedyrbekjempelse. Varmebehandling eller kuldebehandling av møbler, kraftig støvsuging, behandling med steam, kjemiske sprøytemidler og tørkepulver er ofte brukt i bekjempelsen.

Hvilke temperaturer vil veggedyr dø?

Veggedyr som blir eksponert for 45°C vil dø hvis de utsettes for denne temperaturen kontinuerlig i 90 minutter eller mer. Imidlertid vil de dø innen 20 minutter hvis de utsettes for 48°C. Interessant nok må veggedyr egg utsettes for 48°C i 90 minutter for å oppnå 100% dødelighet.

Veggedyr kan dø av veldig kalde temperaturer. Hvis de er i temperaturer på -18°C eller kaldere i omtrent fire dager, vil de ikke overleve. Voksne hunnveggedyr er ekstra sterke og kan tåle ned til -20°C.

Hvordan kan man på en sikker og effektiv måte eliminere veggedyr fra et hjem?

Det anbefales å engasjere profesjonelle skadedyrkontrollerere for å bli kvitt veggedyr, da de kan være svært motstandsdyktige mot insektsmidler fra butikken. Profesjonelle bruker metoder som temperatur behandling, støvsuging, insektmidler og tørkepulver for å sikre bekjempelse av alle livsstadier av veggedyr.

Hva er den beste måten å forebygge angrep av veggedyr på?

Forebygging av veggedyr omfatter regelmessig inspeksjon av soveområder, vedlikehold av renslighet, og forsiktighet med innføring av brukte møbler eller klær i hjemmet. Det anbefales også å være nøye med bagasjen etter reiser for å unngå å importere veggedyr inn i hjemmet.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top