Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Humleblomsterfluer

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Humleblomsterfluer

Utseende

  • Store fluer, 12-17 mm lange
  • Gule og svarte
  • Ligner humler eller veps
  • Larven er gulgrå, flat med rynker på tvers, spiss i hodeenden, har gangvorter og blir opptil 15 mm lang

Biologi og adferd

Humleblomsterfluer etterligner veps eller humler, og larvene lever i bolene til disse. Det er en flueslekt som tilhører familien blomster- fluer (Syrphidae). I Norge har vi tre arter:

30-1
  • Humleblomsterflue (Volucella bombylans) (vist på bildet) har larver som lever i bolene til humler og av og til stikkveps. Den finnes over  hele  landet  unntatt  på  snaułellet  og  lengst  mot nord.
  • Hvitbåndet humleblomsterflue (Volucella pellucens) har larver som lever i vepsebol. Fluen er mørk med et gulhvitt bånd på Den er vanlig i Sør-Norge, men finnes nord til og med Nordland.
  • Geithamsblomsterflue (Volucella inanis) har larver som lever i Fluen har gul- og svartstripet bakkropp. Den finnes langs kysten fra Østfold til og med Aust-Agder.

Voksne hunner legger egg i vepse- eller humlebol. Her lever larvene hovedsakelig av insektrester og ekskrementer. Når larvene er utvokste på høsten, vandrer de vekk for å forpuppe seg i jorden, og klekker til voksne neste sommer.

Skade

Fluene gjør ingen skade, men dersom bolet befinner seg i hus kan larvene vandre innendørs når de skal forpuppe seg.

Bekjempelse

  • Fjern larver innendørs ved å plukke de opp eller støvsuge.

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp med skadedyrkontroll? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top