Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Husbukk

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Husbukk

Husbukk (Hylotrupes bajulus) er et treborende insket som kan gjøre stor skade på trekonstruksjoner. Dens evne til å bore seg inn i treverk og skape huler kan føre til betydelig skade på bygninger og strukturer. I denne korte oversikten vil vi se nærmerepå de viktigste kjennetegnene ved husbukk som skadedyr, inkludert dens utseende, livssyklus og de potensielle risikoene den utgjør for trebaserte materialer.

Husbukk er en billetype som angriper treverk i Norske hjem. Billene er 8-20mm lange og er mørke brune til sorte i fargen.

Husbukk larver har avrundede hoder, som er større enn halen. De er ofte gråhvite, og har mørke tre «øyne» på hver side av hodet. Dette gjør husbukk-larvene enkle å identifisere. Husbukkk-larver kan være over 25mm lange når de er fullvoksne.

Husbukk tilhører billefamilien Cerambycidae. Det er mer enn 20000 arter som utgjør denne familien av insekter. De fleste av disse skadedyrene er fra den østlige halvkule. Speseillt kjennetegn til Cerambycidae billefamilien er de lange antennene.

husbukk

Biologi og adferd

Husbukk er kjent som treborende insekter fordi de borer seg inn i og lever av tre. Det er ikke alle billene som tilhører Cerambycidae-familien som gjør dette. Dette gjør husbukken til et av de mer alvorlige skadedyrene i familien. Husbukk foretrekker å leve i myke tresorter. Lagret trelast som er naturlig tørket uten oppvarming, har høyest risiko for angrep. Slike materialer gjør det enkelt for skadedyrene å angripe hjem fra de først bygges.

Husbukk hører til familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes langs kysten av Telemark og Agder-fylkene, men også innover i Telemark og innerst i fjorder på Vestlandet. Larven lever av tørt trevirke fra bartrær og kan spise splintved av furu og gran. Larvegangene er ovale eller flate, ca. 5 mm brede og fylt av et lyst boremel. Flygehullene er ovale, 5-8 mm lange med ujevn kant. Husbukken bruker mellom 2 og 10 år fra egg til voksen bille, avhengig av fuktighet, temperatur og næringsinnhold i veden.

Larvene vokser raskest mellom 20 og 30 °C, i treverk under 20 år med en ved-fuktighet på 15 ti l 28 %. Larvenes vekst avtar sterkt under 14 og over 34 °C. Forpuppingen skjer på våren og voksne biller forlater veden tidlig på sommeren. De lever bare 10-15 dager. Skade Larvene kan pulverisere treverk helt og gjøre stor skade på hus, særlig ved angrep i bærende konstruksjoner. Angrep forekommer der temperatur og luftfuktighet er tilfredsstillende, oftest i takbjelkene på loft, sjelden i kjellere.

Husbukk fakta

Husbukk vil dukke opp fra infisert tre i løpet av sensommeren, vanligvis juli eller august. Når de først har kommet ut vil de parre seg, og hunnene vil finne sprekker i det ubehandlede treverket å legge eggene sine. Når eggene først er lagt, vil det vanligvis bare ta dem en uke før de klekkes. Etter klekking borer larvene seg inn i treverket som omgir dem og begynner å spise. En voksen hunn har evnen til å legge 200 egg.

Når larvene begynner å spise, vil de fortsette å spise til de veier omtrent 200 mg. Det kan ta alt fra 2 til 10 år før de er ferdige. Når larvene når vekten på 200 mg, begynner de å bevege seg til overflaten av treverket. Tunnelene som larvene lager når de går til overflaten er ovale og inneholder tettpakket støv. Larvene forpupper seg i puppekammerent rett under utgangshullet. Når de klekkes, flyr de ut av treverket for å parre seg. Når en voksen har parret seg, vil den bare leve i 10-15 dager.

Husbukk foretrekker myke tresorter som furu og gran. Det vanligste treet å finne husbukk i er tømmeret som finnes i tømmerbygg.  I Norge er husbukken hovedsakelig utbredt i kystdistriktene fra Larvik til Kristiansand og i enkelte indre fjordstrøk på Vestlandet. Det finnes husbukk på Hvaler og i lavereliggende strøk i indre Telemark. På Vestlandet er angrepene sterkest rundt indre Sognefjorden og indre fjordstrøk på Møre.

Ofte er huseiere ikke klar over at de har et husbukk-angrep før de oppdager utgangshullene de voksne etterlater seg. Disse hullene er ovale, vanligvis 5-8mm brede og flisete i kanten.

Finner du et utgangshull, finner du også fint gnagestøv i nærheten av utgangshullene også. Ofte er angrep lokalisert til ett område i boligen. Hvis du har områder i hjemmet ditt som er dårlig ventilert og har høy fuktighet, vil angrepet utvide seg og kan forårsake mye skade.

Hvordan bli kvitt husbukk

Fuktighetskontroll kombinert med en en behandling med godkjent middel mot treborende insekter vil være en god måte å fjerne eller begrense angrepet på. Middel mot husbukk er begrenset i Norge, men i 2021 ble middelet WoodTox godkjent for bruk. Dette middelet kan påføres ubehandlet treverk for å bekjempe og beskytte angrep av husbukk. I situasjoner der fuktighetskontroll og behandling av treverk er vanskelig, bør fjerning av det infiserte treverket gjøres. Nytt treverk bør behandles med godkjent middel mot husbukk.

middel mot husbukk

Behandling mot husbukk

Lokaliserte behandlinger av infisert trevirke kan og vil noen ganger løse løse problemet. Direkte behandling med et produkt som WoodTox kan være effektivt så lenge treet ikke er behandlet med olje, beis eller maling fra før. Dette gjør det umulig for larver å komme inn i veden ved klekking og utvikling av angrep vil stoppe opp.

En av utfordringene med kjemisk behandling av treverk på denne måten er at midlene ikke vil trenge gjennom beis, maling eller lakk. I alle situasjoner hvor sprøytebehandling ønskes, må treet slipes ned til bart tre for å la produktet trenge inn. Spraying av noen av disse vannbaserte produktene på toppen av finishen vil resultere i at insektmiddelet vil fordampe og forsvinne akkurat som vann. Etter at riktig påføring av middelet er gjort, kan maling, beis eller lakk deretter påføres etter ønske.

I noen situasjoner kan man bore hull i treverket og påføre sprøytemiddel inn i hullene. Dette kan være en alternativ løsning der hvor det ikkelar seg gjøre å skifte ut behandlet treverk.

Forebygge mot husbukk

Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre at et angrep av husbukk oppstår. For å forhindre at angrep, bør du gjøre følgende:

-Bygger du ny bolig, bør du forsikre deg om at treverket du bruker har blitt tørket med varmebehandling og ikke tørket naturlig.

-Unngå å bruke gammelt treverk som kan ha vært infisert på et annet sted.

-Hold trefuktighetsnivået under 12 %.

-Øk ventilasjonen i fuktige områder, sørg for at det er tilstrekkelig luftinnstrømning og utstrømning for å hjelpe med å frakte bort fuktighet.

-Inspiser alltid og se etter tegn til «utgangshull» og tegn på skade. Eventuelle utgangshull eller skader bør undersøkes grundig.

Hvis du mistenker angrep av husbukk

 • Finn ut om angrepet er aktivt ved å overvåke flygehull over tid (sett ring rundt hull) og ved å se etter larver (bruk kniv).

• Benytt løvtrevirke eller kjerneved fra lerk og furu ved nybygg eller til å bytte ut angrepet materiale.

• Kjemikalisk behandling av overflater.

   • Gassing eller oppvarming av hele hus.

Husbukk angrep

I en dansk undersøkelse, var de 20 første årene av husets levetid de beste for husbukken. Angrepet kunne vare lengere, men det ville da være av mindre omfang for til slutt å dø ut etter 50-60 år.

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med husbukk i din bolig? Vi er også forhandler av WoodTox for salg. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen