Skadedyrkontroll1

Hvordan bli kvitt sølvkre: De 10 beste tipsene i 2024

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Hvordan bli kvitt sølvkre: De 10 beste tipsene i 2024

Har du oppdaget sølvkre i boligen din? Selv om sølvkre gjør lite skade både på bolig og mennesker, kan det være ubehagelig å ha de i boligen sin – spesielt om bestanden er blitt stor. Disse skadedyrene kan bekjempes, og i denne artikkelen vil vi gi deg en liste over de beste tipsene for å bli kvitt sølvkre. Les videre for å finne ut hvorfor du blant annet bør støvsuge fremfor å vaske boligen din.

Ta kontakt

Hvordan kommer sølvkre seg inn i boligen?

Funn av sølvkre i både private og offentlige bygg blir rapportert stadig oftere i hele Norge. Det første du bør gjøre når du har fått skadedyr i hjemmet er å finne roten til problemet. Sølvkre lever ikke utendørs i norsk natur, og er derfor avhengig av å bli fraktet inn i boliger. Dette kan skje ved at du frakter gjenstander som mat, klær, flyttelass, pappesker eller byggematerialer inn i boligen din.

Når sølvkreene først har inntatt boligen, vil de være avhengige av å finne seg et fuktig sted for å overleve. I verste fall kan funn av sølvkre i bolig være et tegn på et fuktproblem eller en fuktskade i boligen, da skapningene blant annet lever av muggsopp. Du bør sjekke om du har utilstrekkelig ventilasjon, dårlig drenering, lekkasje eller andre forhold i boligen som skaper fukt. Hvordan du løser fuktproblem og flere nyttige tips finner du lenger ned i artikkelen.

sølvkre

Hvordan utvikler sølvkre seg?

Som nevnt er sølvkre avhengige av fukt for å overleve og gjennomføre sin livssyklus, og luftfuktigheten må være på minst 60%. Derfor finner man de ofte på bad, kjøkken, vaskerom eller i fuktige kjellere. Vanligvis legger sølvkre egg i sprekker og bak lister, eller under fliser og gulvbelegg. I tillegg kan de legge egg direkte på matkilder. Sølvkre trives best i mørket, og aktiviteten er derfor størst på natten eller i rom med slukket lys. Man kan ofte se at krypene forsvinner raskt når man slår på lyset, og det kan dermed være vanskelig å få en full oversikt over omfanget av bestanden. 

Hvordan bli kvitt sølvkre?

Når du har funnet ut hvor skadedyrene oppholder seg i boligen, bør du sette i gang tiltakfor å kvitte deg med de. Her er våre beste tips til hvordan du kan kvitte deg med sølvkre:

– Senk luftfuktigheten. Å senke luftfuktigheten i boligen er den enkleste og sikresteløsningen for å kvitte seg med sølvkre. Et par måter å gjøre dette på er å øke temperaturen eller å sørge for bedre ventilering. Dersom dette ikke gir resultater, kan en avfukter være en løsning. Når luftfuktigheten synker vil du normalt se at insektene forsvinner av seg selv. Denne uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man
er sikker på at hele bestanden blir borte.

– Fjern kilder til fukt. Om du har oppdaget et fuktproblem eller en fuktskade bør du forsøke å få bukt med problemet. Det er viktig at alle kilder til fuktighet blir fjernet slik at sølvkre ikke har noen sted å trives i boligen.

 -Tett sprekker og lister. Siden sølvkre ofte trives i sprekker og bak lister i boliger, kan det være lurt å forsøke å tette disse med silikonfuge. På denne måten forhindrer du også i stor grad at de legger egg. – Rens sluken på badet. Dersom du finner sølvkre på badet ditt, kan det hende at kilden ligger i sluken til dusjen eller badekaret. Her finner skapningene fukt og næring, i tillegg til at det gjerne er optimal temperatur fra varmekablene i gulvet. Å rense sluken ofte kan også være et godt forebyggende tiltak mot sølvkre.

– Støvsug fremfor å vaske. Du bør, så fremt det er mulig, bruke støvsuger når du rengjør boligen istedenfor å vaske med vann. Dette er fordi hyppig husvask kan føre til at det blir tilstrekkelige fuktforhold i boligen, og dermed kan sølvkre overleve. Jevnlig støvsuging bidrar til å holde insektene borte da det fjerner smuler og andre potensielle næringskilder.

– Gå til innkjøp av limfeller. Da sølvkre finner næring i cellulose, kan man lokke de inn i feller med lim som man kaster etter hvert som de fyller seg opp.

– Ta i bruk forgiftet åte. En alternativ metode for å kvitte seg med sølvkre er å bruke forgiftet åte. Her kan man blant annet bruke åte som er ment for maur eller kakerlakker. For å få best mulig resultat av denne metoden bør den kombineres med andre tiltak som å senke luftfuktigheten.

– Vær tålmodig. Å overvinne problemet med sølvkre kan være langtekkelig da insektene kan leve i lengre perioder uten tilgang på næring. Det er derfor viktig å smøre seg med tålmodighet og å ikke gi opp for tidlig, slik at man faktisk klarer å kvitte seg med hele bestanden.

– Anvend gift mot sølvkre. Ved ekstra problematiske tilfeller, som ved store bestander av sølvkre, kan sprøytemiddel mot sølvkre brukes på de utsatte områdene. Dette er derimot en sjelden metode, da det i de fleste tilfeller vil være unødvendig. I følge Folkehelseinstituttet (FHI) bør man fjerne giften og vaske områdene godt etter å ha suksessfullt blitt kvitt bestanden.

– Skaff eksperthjelp. Dersom du har prøvd flere av tipsene over, men fortsatt ikke blir kvitt sølvkre i boligen din, kan det være lurt å skaffe hjelp av eksperter på området. De vil hjelpe deg med å vurdere omfanget av problemet, utpeke hvilke områder som har blitt invadert av skadedyrene i boligen og finne de mest effektive løsningene for å bekjempe problemet. 

Trenger du hjelp eller råd rundt problemer med sølvkre i din bolig? Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale med våre eksperter.

Ønsker du å lese mer om andre typer skadeinsekter som søker fuktighet, kan du se våre artikler om, borebiller, sukkermaur, stokkmaur, støvlus eller skjeggkre

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Ny metode mot skjeggkre

Gjennombrudd i bekjempelse av skjeggkre I et utviklingsprosjekt utført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med forsikringsselskaper

Les mer »
Scroll to Top