Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Hvordan bli kvitt støvlus

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Hvordan bli kvitt støvlus

Hva er støvlus?

Støvlus er bittesmå insekter som bare er omtrent 1 til 2 mm lange. De kalles også boklus. Disse kan være en plage da de ofte finnes inne i folks hjem eller kontorer.Lusa er hvite eller brune i fargen og kan ha eller ikke ha vinger avhengig av den spesielle arten. Mesteparten av tiden vil individene du finner inni være vingeløse arter.

Ta kontakt


støvlus

Livssyklus

Støvlusa går gjennom et egg-, larve- og voksenstadium i løpet av livet. Larvestadiet ser ut som en voksen i miniatyr og smelter mens den vokser.

De kan legge opptil 50 egg og kan fullføre utviklingen på 4 uker. Men i kaldere temperaturer tar dette insektet omtrent tre ganger lengre tid for å fullføre utviklingen.

Under de riktige forholdene kan boklus produsere flere generasjoner per år og kan vokse i antall uten at du selv er klar over det.

Støvlusa lever ute i store deles av verden, men i Norge lever den kun innendørs.

Hvordan lever boklusa?

Støvlusa har fire nymfestadier før de blir voksne. De lever av muggsopper, sukker-, stivelse- og proteinrike tørrvarer. De finnes derfor ofte i mel, sukker, kornblandinger, tørrmelkpulver og lignende. Den kan også spise døde insekter og egg fra andre lusarter og melmøll. Støvlusa er kjent for å spise muggsopper som kan vokse på fuktig papir og lim i gamle bøker.

Disse insektene er avhengig av over 60 % luftfuktighet i omgivelsene for å kunne overleve. Men de kan ikke gjennomføre sin livsyklus før på 75-80 %. Ved 20 ºC tar livssyklusen hele 42 dager, men ved 30 ºC tar den kun 18. Optimal temperatur for utvikling er 25-32 ºC, og ved 30 ºC kan den fordoble seg i antall i løpet av 7 dager. Denne raske veksten skyldes en rask livssyklus, men også at det er bare hunner i bestanden. Alle bindividene som blir voksne kan derfor selv gi opphav til nye boklus.

Kan støvlus bite

Nei, disse biter ikke. De er små insekter som kanskje ikke er lette å oppdage. De regnes som skadedyr fordi de liker å tygge limet som brukes på bokbindinger og noen ganger kommer inn i lagrede matvarer.

Tilstedeværelsen av sopp kan også bety at forholdene er gunstige for andre skadeinsekter som sølvkre og borebiller.

Skader forårsaket av støvlus

Boklusa er ikke like skadelige for eiendom som noen andre skadedyr, men de er en plage likevel. De spiser limet på bøker, noe som betyr at sidene i boken kan løsnes. Over tid svekkes dette, bøker og sider kan falle ut. Dersom boklus kommer inn i bibliotek eller museer kan de gjøre vesentlig skade.

Noen ganger kan du finne støvlus inne i mat som frokostblandinger og andre kornprodukter. Dette er irriterende og en person vil vanligvis ikke spise mat som har levende insekter som kryper i seg.

Hvordan forebygge mot støvlus?

Boklus nyter fuktige og varme forhold, så en god strategi er å sørge for at hjemmet ditt ikke er for fuktig. Nedenfor har vi inkludert noen nyttige forebyggingstips for å hjelpe deg med å stoppe et angrep.

  • Å bruke en avfukter kan bidra til å fjerne overflødig fuktighet fra luften, og du bør også sjekke at det ikke er lekkasje i kraner eller rør på badet eller kjøkkenområdet.
  • Fei og støv ofte og unngå aoppsamlinmg av rot som gjør det vanskelig å legge merke til når det er et skadedyrproblem. Dette gjelder for alle skadedyr som kan invadere hjemmet ditt.
  • En annen god strategi er å øke ventilasjonen i hele boligen. Åpne dører og vinduer på dagtid på tørre, varme dager. Dette kan hjelpe fuktigheten til å fordampe.
  • Bruk lufttette beholdere til å oppbevare maten din for å forhindre skadedyr som f.eks

Tegn på bokangrep

Du lurer kanskje på hvordan du finner støvlus? Du kan legge merke til små insekter som beveger seg rundt i melet eller kornet. Dette kan være bøker. Du kan også legge merke insekter som beveger seg i vinduskarmer, benkeplater eller andre steder.

Det er lurt å sjekke ofte for tegn på tilstedeværelse av insekter. Når du ser etter disse insektene, bør du lete i lukkede skuffer og fuktige områder.

Generelt er boklus vanskelige å oppdage fordi de er så små. Mørke boklus er vanligvis lettere å få øye på fordi de er mørkere og vises mot lyse overflater.

Støvlus vs veggedyr

En feil folk kan gjøre er å forveksle støvlus med veggedyr, og det er grunnen til at vi har tatt med en kort oversikt over hvordan disse to feilene er forskjellige.

Støvlus kan feilidentifiseres som veggedyr fordi de begge er små insekter som folk kan møte i hjemmet sitt. Selv om det er noen forskjeller som er beskrevet nedenfor.

  • Støvlus har et stort hode i forhold til kroppsstørrelsen
  • De vil bli funnet i bøker og lagrede produkter, mens veggedyr forekommer i senger og møbler som sofaer.
  • Bøkene er tynnere, med andre ord er kroppen ikke rund og oval som veggedyret.
  • Hvis du har en veggedyrangrep, vil du vite det raskt fordi du vil bli bitt og merke flekker på sengen. Slik er det ikke med støvlusa.

Hvordan bli kvitt støvlus?

En av de mest effektive er å redusere fuktigheten i huset. Vi har allerede nevnt at avfuktere er en smart idé når du bor i et veldig fuktig klima.

Det vil ikke være mulig eller til og med praktisk å lete etter og finne bøkene og drepe dem. De er veldig små og bladnymfene er enda mindre og vil sannsynligvis gå ubemerket hen, det samme for eggene.

Hvis du har et problem med støvlus, er det en god avgjørelse å ta kontakt med et skadedyrfirma. De kan bruke varm steam eller sprøytemidler for å drepe insektene.

Selv om dette ikke er store skadedyr, bør du ta angrep på alvor fordi de er et insekt som skaper ubehag og forteller at du har et for høyt fuktighetsnivå i hjemmet ditt.

Ønsker du å lese mer om støvlus anbefaler vi fhi.no

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top