Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Hvordan sjekke deg selv for lus

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Hvordan sjekke deg selv for lus

Kløende hode? Det kan være hodelus. Disse vanlige skadedyrene forårsaker problemer for familier over hele Norge hvert år. Når det gjelder å finne en vert, diskriminerer ikke hodelus. Lus reiser raskt fra hjem til familier gjennom barnehager og skoler, så det er viktig at eventuelle lus behandles før de har mulighet til å spre seg. Hvis du er bekymret for at hodelus påvirker familien din, bruk disse tipsene til å utføre en selvsjekk for deg og dine familiemedlemmer.

hodelus

Riktig verktøy for jobben

Ingen verktøy er nødvendig for å se etter hodelus, men å ha noen for hånden kan gjøre prosessen mye jevnere. Her er noen verktøy som kan hjelpe deg med å oppdage et tilfelle av lus:

  • Lommelykt – å finne en liten lus i mørkt eller tykt hår kan være vanskelig. Hvis du ikke har en lommelykt, prøv å finne et godt opplyst område for å utføre søket. Lus er fotofobe, så de vil prøve å gjemme seg for alt lys du skinner på dem.
  • Balsam – langt hår floker seg lett, noe som kan gjøre lusekontroll mer smertefullt enn det trenger å være. For å unngå dette, bruk litt balsam i håret før du begynner å gre.
  • Speil – å ha et speil eller to kan hjelpe deg med å se deler av hodet ditt som du ellers ikke ville kunne se. Dette kan hjelpe deg med å sjekke baksiden av nakken og kronen på hodet.
  • Fintannet lusekam – dette verktøyet er perfekt for å finne og fjerne hodelus. En hvilken som helst kam vil fungere hvis du bare prøver å nøste ut håret, men de fine tennene sørger for at lus du har kammet ut, blir fjernet.
  • Forstørrelsesglass – bare rundt 2-3 millimeter i størrelse, gjennomsnittlig lus er omtrent på størrelse og form som et sesamfrø. Å ha et forstørrelsesglass kan hjelpe ved å forstørre den tilsynelatende størrelsen på lus, noe som gjør dem lettere å oppdage og fjerne.

Hva du bør se etter

Hodelus er små brune insekter som ligner små maur. Eggene deres er enda mindre. Lus fester eggene sine  til bunnen av hårstrået. Hvis eggene ennå ikke er klekket, fremstår de som grå, brune eller gule. Etter at eggene klekkes, blir de gjenværende skallene misfarget, noe som gjør at de lett kan forveksles med flass. Hvis du har vanskelig for å avgjøre om du har å gjøre med flass eller døde luseegg, prøv å fjerne noen av dem. Flass faller lett av, men eggene vil holde seg faste.

Hvor skal du sjekke

Bak ørene og rundt halsen er det populære gjemmesteder for lus, så sørg for å sjekke der først. De gjemmer seg også langs kronen på hodet og rundt hårfestet. Lus foretrekker å holde seg nær hodebunnen for mat og varme, så sørg for å grave dypt og sjekke hårets røtter.

Hvordan sjekke deg selv for lus

En metodisk tilnærming fungerer best når det gjelder lusekontroll. Sørg for at du er i et godt opplyst område og start søket med et forstørrelsesglass og speil. Start med å dele håret i flere like deler. Ta en del av håret om gangen, påfør balsam, og begynn å gre. Sørg for å børste håret fra forskjellige vinkler for best resultat. Når du har børstet den første delen helt, gå videre til neste del og gjenta til du er ferdig. Når kammen og kontrollen er fullført, vil du vite om du har et tilfelle av lus eller ikke.

luseegg

Lus er er alvorlig skadedyr, sammen kan vi stoppe spredningen av lus

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top