Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Kakerlakker i mat: Bør du være bekymret?

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Kakerlakker i mat: Bør du være bekymret?

Kakerlakker i mat

Hvis du finner kakerlakker i maten, skal du ikke tenke deg om to ganger med å kaste den. Matforurensing i mat fra kakerlakker er et alvorlig problem, men skjer heldigvis ikke ofte i Norge. Disse skadedyrene kan spre sykdom og forurense maten med avføring og spytt. I noen tilfeller har kakerlakker til og med vært kjent for å bite mennesker.

Mens risikoen for å bli bitt av en kakerlakk er lav, er risikoen for å pådra seg en sykdom mye høyere. De med sunt immunsystem opplever vanligvis ingen symptomer. Dette reduserer imidlertid ikke trusselen mot helsen din.

Hvor farlig kan kakerlakker være i mat?

Kakerlakker er ikke iboende farlige eller i stand til å produsere skadelige stoffer fra kroppen deres. Imidlertid bruker de råtne eller uhygieniske gjenstander, som kan omfatte:

  • Råtten mat
  • Råtnende dyr eller insekter
  • Døde hudceller
  • Avføring

Kalerlakker legger fra seg stoffer under navigering og vi kan da få det i oss ved forbruk av disse matvarene. Som et resultat kan de inneholde bakterier, allergener, sopp, virus og sporer.

Hvis en kakerlakk vandrer gjennom serviset ditt, kan det ha smurt patogener over hele måltidet. Etter at du har spist den forurensede maten, vil det farlige avfallet bli svelget gjennom munnen din.

Kan du spise mat som er forurenset med kakerlakker?

Hvis du ikke legger merke til kakerlakkskitt i maten, vil du ikke engang merke at de var der. Dessverre kan du ikke engang fortelle hvor mye bakterier som er igjen av en kakerlakk. På samme måte kan du ikke skille hvilke typer skadelige bakterier eller giftstoffer som er igjen.

En veldig sunn person er kanskje ikke syk av patogener og allergener som har kommet inn i kroppen hans. Kroppens forsvarsmekanismer kan bekjempe giftstoffer for å komme inn i systemet. En person vil sannsynligvis ikke oppleve noen negative effekter og kan fortsette med livet. Dette resultatet er bare mulig hvis:

  • Kroppen kan med hell motstå patogenet.
  • De typer forurensninger som kakerlakker etterlater i maten din er ufarlige eller lettere behandlet av systemet ditt.

Men dette vil ikke skje med alle som har fått i seg forurenset mat. Du vet ikke hvordan kroppen din vil reagere før det er for sent.

Hva er de mulige sykdommene som kakerlakker bærer på?

I en studie utført av International Journal of Scientific Studies, ble det funnet at kakerlakker hadde en rekke patogene bakterier, parasitter og sopp. De kan overføre hepatitt, kolera, tyfoidfeber, etc. Men i de fleste tilfeller kan du føle symptomer som diaré, oppkast, influensa eller matforgiftning.

Det er verdt å merke seg at kakerlakker ikke aktivt forårsaker sykdom, men er bare passivt skadelige. De regnes som mekaniske vektorer og er kjent av den vitenskapelige verden som “passive”. Dette begrepet betyr at kakerlakker i seg selv ikke forårsaker noen helseproblemer. De fleste kulturer rundt om i verden spiser kakerlakker som en stift i kostholdet.

Kakerlakker på kjøkkenet ditt er imidlertid en annen historie. Det er lett å bli syk av patogenene disse insektene bærer på.

Tysk kakerlakk finner vi ofte på kjøkkenet

En kakkerlakk kan komme inn på kjøkkenet å infisere maten din uoppdaget.

Tarmsykdommer på grunn av inntak av mat som er forurenset av kakerlakker, er sjelden dødelige og uhelbredelige. En dødelig dose bakterier kan ikke konsumeres av kakerlakk infisert mat.

Men hvis du har en infeksjon og ikke søker behandling, kan tilstanden bli verre. Du er mer sannsynlig å dø av sykdom på grunn av komplikasjoner enn av å innta patogener alene. Nedenfor er helserisikoen du kan oppleve ved å spise kakerlakkforurenset mat:

Kakerlakker i mat kan forårsake astma eller allergi

I tillegg til bakterier kan kakerlakker gi pustevansker hvis folk har astma. Dette er fordi overflaten av eksoskjelettet til disse insektene kan samle skitt og forverre symptomene. Hvis du er allergisk mot dander, kan du oppleve negative reaksjoner som elveblest, hoste, hevelse og pustevansker.

Hva om du ved et uhell spiser forurenset mat?

Det er ikke kakerlakken som er faren, men bakteriene den bærer på. Det bør ikke resultere i umiddelbar død fordi de fleste bakterier vil ta litt tid å vise symptomer. Du vil ha nok tid til å håndtere det.

Hold øye med eventuelle magesmerter eller andre symptomer hvis du tror du har spist forurenset mat. Hvis smerte oppstår, ring en lege umiddelbart.

Hva bør du gjøre når du finner en kakerlakk i maten?

Etter å ha sett kakerlakken, kast all mat som var forurenset. Fjern eventuelle andre matvarer som kan ha blitt påvirket av feilen. Hvis du allerede ved et uhell har spist maten, kan det hende du ikke blir syk med en gang. Gjentatt spising kan imidlertid føre til sykdom.

Hvordan holde maten trygg mot kakerlakker?

Det kan være vanskelig å fullstendig utrydde et angrep. Opplever du kakerlakker må disse bekjempes av en autorisert skadedyrbekjemper. Det er imidlertid mange måter å holde kakerlakker ute av maten. Sjekk ut trinnene for å holde kakerlakker i sjakk i denne artikkelen.

Siste tanker

Å finne kakerlakker i hjememt kan være alarmerende.  Hvis du trenger hjelp til å bekjempe kakerlakker i hjemmet ditt og hindre dem i å komme tilbake, er det bare å ringe oss. Vi er godkjente spesialister som kan få jobben gjort ved å bruke trygge og miljøvennlige metoder.

vil du lese mer om kakerlakker kan du se på fhi.no

 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top