Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Klesmøll: Bekjempelse og forebygging

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Klesmøll: Bekjempelse og forebygging

Klesmøllens Natur

Klesmøll er insekter som opprinnelig kommer fra de tropiske regionene. De kom til Norge rundt den tiden da kakkelovner økte romtemperaturen i boliger, noe som skapte et ideelt miljø for disse skadedyrene. Over tid har de spredt seg og finnes nå over hele landet, selv om de er mindre vanlige på Vestlandet og i Nord-Norge. De kan forårsake betydelig skade på tekstiler, spesielt de laget av naturlige dyrefibre som ull, fjær og pels.

Klesmøll Utseende

klesmøll

Klesmøllen måler mellom 5-8 mm i lengde og har et vingespenn på ca. 10-17 mm. Hunnene er ofte større enn hannene. Disse møllene hviler med vingene tett langs kroppen, og er gjenkjennelige på sine blankt gylne, ensfargede vinger. Et karakteristisk trekk er de lysegule, håraktige antennene som står ut fra hodet. Larvene er hvite med et mørkere hode og vokser til ca. 10 mm i lengde.

Atferd hos Klesmøll

En klesmøll legger 25-100 egg i løpet av livet, ofte i skjulte sprekker eller folder på tekstiler. Eggene klekkes til larver etter en periode som varierer med temperaturen – fra 24 dager ved 15 grader til så lite som seks dager ved 30 grader. Det er larvene som forårsaker skade ved å nærme seg keratin, en proteinkilde finnes i ull, pels, og andre naturfibre. Larvene skjuler seg i kokonger spunnet av silke, hvor de kan forbli i påvente av bedre forhold. Under ideelle forhold kan klesmøll gjennomgå opp til fem generasjoner per år.

Tegn på Klesmøll i Hjemmet

Tilstedeværelsen av klesmøll i hjemmet er ofte synlig ved at ulltøy, pelsverk og andre dyrebaserete tekstiler bærer spor som uregelmessige hull, spinn og larverør. Foruten skaden i tøyet, kan man også finne larvene selv samt ekskrementer som matcher fargen på det de har fortært.

Forebyggelse av Klesmøll

Klesmøll legger eggene sine i tekstiler som ikke er i bruk, spesielt skitne tekstiler som inneholder næringsstoffer møllen trenger. For å forhindre angrep bør alle tekstiler vaskes grundig før de oppbevares. Det er særlig viktig å fjerne flekker som kan tiltrekke møll. Å lagre ullklær i tette beholdere reduserer risikoen for å tiltrekke disse skadedyrene.

Hvordan bli kvitt Klesmøll

Bekjempelse av klesmøll kan kreve en kombinasjon av metoder. Begynn med å børste eller banke klesmølleegg av tekstilene, deretter støvsuge dem nøye og kaste støvsugerposen umiddelbart. Nedfrysing av infiserte tekstiler ved -20 grader i noen timer dreper møll i alle stadier, inkludert egg og larver. Varmebehandling ved 60 grader i 3-4 timer er også effektivt. Kjemisk behandling bør overlates til profesjonelle skadedyrbekjempere.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top