Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Riktig luftfuktighet inne er viktig for et godt innemiljø

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Riktig luftfuktighet inne er viktig for et godt innemiljø

Luftfuktighet inne

For mye luftfuktighet kan føre til uønskede skader og et inneklima som kan være helseskadelig. Vegger blir fuktige og at sopp og mugg vokser. For lite luftfuktighet kan medføre at man får tørr og irritert hoste, at man får vondt i hode, at man får tørre og sprukne lepper, ubehag i øynene og at huden blir tørr og irritert. Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale om ditt problem. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring for å se hva vi kan gjøre for deg.

For mye luftfuktighet kan føre til uønskede skader og et inneklima som kan være helseskadelig. Vegger blir fuktige og at sopp og mugg vokser. For lite luftfuktighet kan medføre at man får tørr og irritert hoste, at man får vondt i hode, at man får tørre og sprukne lepper, ubehag i øynene og at huden blir tørr og irritert.

Anbefalt luftfuktighet inne

Den anbefalte fuktigheten for et godt innemiljø er under 40% RH i vintersesongen. Sommersesongen bør den holdes under 60%RH. Dette kan kontrolleres ved bruk av et hygrometer.

Målinger viser at det daglige variasjonen i luftfuktighet er større utendørs enn innendørs. I tillegg påvirkes ikke luftfuktigheten innendørs så mye av åpning av vinduer og dører som mange tror. Det er faktisk mer vanlig at det blir for tørr luft innendørs enn for fuktig. Det er derfor viktig å vite hvordan man kan justere luftfuktigheten innendørs, slik at den er behagelig for både deg selv og dine omgivelser.

hygromenter

Normal luftfuktighet i hus

Høy luftfuktighet kan føre til vekst av midd, bakterier, mugg og sopp. På sommeren bør luftfuktigheten ikke overstige 60 prosent, mens den på vinteren bør ligge mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom. I kjølige rom kan den imidlertid være opptil 50 prosent.

Lav fuktighet i hus

Enkelte steder kan det være naturlig å ha høyere luftfuktighet, for eksempel i kjellere. Dersom du opplever tørr luft i bologen kan det være en god ide å bruke en luftfukter. Vær også oppmerksom på at det kan være en fordel å lufte ut boligen litt ekstra når man bruker en luftfukter. Dette fordi en luftfukter kan gi en «slimete» følelse i luften, og det kan være en god ide å ventilere litt ekstra når man bruker en slik.

Høy fuktighet i hus

For å sikre at luftfuktighet inne ikke blir for høy, er det viktig å:

– Bruke avtrekk når man dusjer, koker mat eller vasker tøy. Dette reduserer fuktigheten i rommet.
– Ha ventilerte baderomsvifter som fjerner fuktig luft fra rommet.
– Tørke opp vann på gulvet eller vegger med en tørr klut etter at man har dusjet eller vasket.
– Sørge for god ventilasjon i rommet, for eksempel ved å åpne vinduene eller sette på en ventilator når det er fuktig ute.
Kjøpe en luftavfukter som hjelper til å fjerne fuktig luft fra rommet.

Hvor høy luftfuktighet bør det være inne?

Optimal luftfuktighet inne i huset kan variere litt avhengig av temperaturen og andre faktorer. Men en luftfuktighet på mellom 30-50% regnes som et sunnt referanseområde. For lav luftfuktighet kan føre til at luftveiene tørker ut, noe som kan gjøre det vanskeligere å puste og øke risikoen for infeksjoner. En luftfuktighet som er for høy kan føre til at det dannes mugg og sopp, noe som kan være skadelig for helsen og forårsake skader på byggverk og interiør.

Det er en god idé å måle luftfuktigheten inne i huset med et hygrometer for å sikre at den holder seg innenfor det optimale området. Dersom luftfuktigheten er for lav, kan det være nødvendig å bruke en luftfukter for å øke den. Dersom luftfuktigheten er for høy, kan det være nyttig å ventilere rommet mer, eller å bruke en luftavfukter.

Trenger du råd eller hjelp med fuktproblemer i bolig. Ta kontakt med oss forråd og hjelp med å løse problemet.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top