Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Maur på balkong eller terrasse

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Maur på balkong eller terrasse

Rundt oss bor det mange maurkolonier, som man vanligvis ikke merker så mye til. Som regel er insektene ikke et problem og trenger ikke å bekjempes. Du bør også huske på at maur utfører viktige funksjoner i naturen: de lufter jorda og behandler biologisk avfall.Finner vi dem likevel i store mengder på balkongen eller terrassen, blir de ofte ett iritasjonselemement  – som også kan spre seg inn i boligen.

Vi viser deg hvordan du kan bli kvitt denne maurplagen.

Maur på veranda

maur på balkongen

Maur elsker alt sukker/stivelse og proteinrik mat. Selv små smuler er nok til å tiltrekke seg insektene. Det er ofte nok av dem på balkongen eller terrassen. Og det er vanligvis begynnelsen på de velkjente maurstiene. fordi insektene har en smart strategi for å informere sine slektninger om matkilder.

Oppdager Speidermaur en matkilde tar de en liten mengde av det og drar umiddelbart tilbake maurkolonien deres. På veien dit lager de en feromonsti. I kolonien gir de maten til de andre maurene, og oppmuntrer dem til å gå til matkilden også. De finner lett frem via feromonstien. Fordi følgende maur også legger ut lukt på vei tilbake,  dannes det et maurspor.

Hvilke skader forårsaker maur på balkonger og terrasser?

I Blomsterkasser, plantekasser eller potter kan maurene skade planter. Selv om insektene lufter jorda med hulene sine, kan det også skje at en rot ikke lenger har nok kontakt med bakken, og til tross for vanning tørker plantene opp.

Et annet problem er bladluskolonier. Maur spiser søt avføring av bladlus og beskytter dem dermed mot rovdyr. I tillegg bidrar maurene til at den spre bladlus ved å spre skadedyrene til tidligere upåvirkede plantedeler eller andre planter.

Når maurene slår seg ned i området av beleggningssteiner (i skjøtene mellom steinene) er den en fare for undergraving – steinene kan synke som et resultat.

I tillegg er stien fra balkongen eller terrassen inn til huset ikke langt. Hvis maurene oppdager utsatt mat eller avfall, kan problemet raskt eskalere komme inn i boligen.

De tre vanligste maurartene i Norge er svart jordmaur, stokkmaur og rød skogmaur.

Å bekjempe maur: Hvilke naturlige midler finnes?

Viktig for alle tiltak: Maurkolonien forsvinner først for godt når dronningen dør. Hvis bare arbeiderne blir angrepet, får dronningen ganske enkelt flere avkom. Det er derfor de de fleste gjør det selv løsninger (f.eks. natron eller bakepulver)  ikke fungerer for permanent kontroll av maur. Disse treffer bare arbeiderne.

Apropos hjemmemedisin: det er ganske mange Dufter for å drive bort maur, f.eks.:

 • hvitløk
 • lavendel
 • Kanel
 • einer
 • nellik
 • Eddik
 • timian
 • kjørvel
 • merian

En hundre prosent effekt er imidlertid ikke garantert, eller effekten avhenger også av maurarten. Og du må vurdere ved bruk i plantekassen at midlene kan skade plantene ved å påvirke syre-basebalansen.

Diatoméjord – naturlig middel med dødelig effekt

kiselgur (silica, diatoméjord) er en naturlig biocid, som skader maurenes kitinskall og tørker ut insektene. Du må legge pulveret på maurstiene eller i reiret.

Men selv om kiselgur hører til  miljøvennlige biocider, Bør  du bruke åndedrettsvern og  sikkerhetsbriller når du  påfører det. Brukes for å unngå irritasjon av slimhinnene.

Kjemiske midler mot maur

Det finnes mange typer maur gift. Tross alt er slike midler lett tilgjengelige (f.eks. i jernvarebutikker), og de lover en rask effekt. De kjemiske midlene er tilgjengelige i forskjellige er:

 • sprøytemiddel
 • Pulver
 • åtebokser
 • Åte granulat
 • Vanningsmidler som deles ut ved hjelp av en vannkanne
 • åte geler

Fordelen med de åteformulerte giftstoffene er at de transporteres inn i hulen av arbeidsmaurene, hvor de ødelegger ikke bare larvene, men også dronningen.

Hvis du bruker slike midler, følg instruksjonene nøyaktig og sørg for at ingen andre dyr eller mennesker kommer til skade. Å eliminere alle maur krever tålmodighet, for at giften skal nå inn til alle beboere i maurkolonien.

Det er bedre å overlate angrep til skadedyrbekjemperen når du føler situasjonen er uoversiktilig eller ute av kontroll

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top