Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Maur i Norge

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Maur i Norge

Maur

I Norge har vi omkring 60 forskjellige maurarter som lever ute i naturen. Det er kun et fåtall av disse som er kjent for de fleste. Stokkmaur, skogsmaur, og jordmaur/sukkermaur er de mest kjente.

Maur i Norge

I Norge har vi over 60 ulike maurarter som lever ute i naturen. De liker søtsaker og spiser honningdugg som bladlusene skiller ut. Disse sekretene utgjør den viktigste næringskilden for enkelte maurarter. Maur bygger seg boliger i tuer ute, under steinheller og i jorda. Noen ganger går de også inn i våre hus og hytter på jakt etter mat og varme. De vanligste artene som dukker opp i boliger er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, også kalt sukkermaur.

maur i hus

Hvilken nytte har maur i naturen

I skogen er maur først og fremst et nyttedyr. De er med på å spre plantefrø, de sørger for sirkulasjon av næringsstoffer i jorda og er selv en viktig næringskilde for fugler. Flere insekter er også helt avhengig av maur for å kunne gjennomføre sin livssyklus. Maur er nær beslektet med veps, men stikk i strid med vepsen er et maursamfunn flerårig. Et maursamfunn består av flere generasjoner voksne maur. De er sosiale insekter som lever sammen i samfunn med klar arbeidsfordeling.

Hvordan kommer mauren seg inn i huset

Den vanligste måten maur kommer inn i boligen er gjennom sprekker og åpninger i konstruksjonen. Det er også vanlig at de forviller seg inn i bygningen på jakt etter mat på våren. De utgjør da normalt sett ikke noe problem, og vil forsvinne ut igjen av seg selv så snart næringstilgangen ute øker. I disse tilfellene er de gjerne borte igjen like raskt som de kom.

Hvis mauren flytter inn

Mauren går i dvale på vinteren så dersom du oppdager maur inne vinterstid er dette et tegn på at de har flyttet inn i boligen. Når mauren slår seg til inne i huset bør man ta tak i problemet raskt, slik at de ikke får anledning til å gjøre skade. Dersom mauren lager rede inne i vegger, i tak eller under gulv kan de gjøre skade på både treverket og isolasjon.

Det er greit å huske at selv om mauren er innendørs bruker den lang tid før den gjør skade. Det er derfor ingen krise om skaden ikke utbedres umiddelbart. Selv stokkmauren, som er den største og mest fryktede maurarten her i landet, gjør lokal skade og bruker lang tid på å etablere seg.

Hvilken strategi og metode en benytter for å bekjempe mauren varierer blant annet av hvilken type maur det er og skadeomfanget. Mer informasjon om de ulike artene, kjennetegn og råd for bekjempelse:

Mat tiltrekker seg maur. Tilgjengelig mat inneholdende mye karbohydrater er ofte grunnen til at maur kommer inn i boliger på våren. Sørg for å rydde opp mat og vask over benker etter hvert måltid. Sukkermaur sender ut speidere for å lokalisere matkilder, når de først har funnet mat, vil det raskt danne seg en sti fra bolet og til matkilden. Dersom denne kilden er inne på ditt kjøkken, vil maur raskt ende opp der.

Fjern søtsakene. Svart jordmaurer/sukkermaur er den mest sannsynlige inntrengeren. Oppbevar mat og andre sukkerholdige produkter i lufttette beholdere eller tett innpakket med folie eller plastfolie.

Rengjør jevnlig benkeplater, gulv, skap og skuffer der smuler mest sannsynlig gjemmer seg. Hold kjæledyrmat riktig oppbevart mellom matingene og rengjør kjæledyrskåler regelmessig.

Ta ut søpla. Sørg for at søppeldunker (spesielt på kjøkkenet!) er dekket og inspiser dunken for rester som kan henge etter at du har tatt ut søppelet.

Maurbekjempelse bør alltid gjennomføres med forgiftet åte, dersom ikke reiret er avdekket og kan bekjempes direkte.

Ta kontakt med Skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale om ditt problem. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring for å se hva vi kan gjøre for deg.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top