Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Maurmiddel

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Maurmiddel

Maurmiddel

Valg av riktig maurmiddel på riktig plass kan være vanskelig uten riktig kunnskap. Vi har laget en enkel guide, som enkelt forklarer deg hvordan du på en grei måte kan bli kvitt maur. Det beste maurmiddelet utnytter insektenes måte å leve på.

Ta kontakt

Skal du bekjempe maur trenger du ofte flere forskjellige middler for å kunne takle alle situasjoner du kan oppleve under en maurbekjempelse. Du kan lese mer om maurmiddel lenger ned på siden, men våre favoritter av maurmiddel kan du kjøpe på skadedyrproffen.no

maurmiddel

Et maursamfunn har alltid ute arbeidere for å samle mat, slik at samfunnet kan spise. Dersom denne maten inneholder et effektiv maurmiddel, vil dette kunne utslette hele kolonien. Ofte hører vi at kunder ønsker at vi bruker vår sterkeste maurgift. Hva som er den sterkeste maurgiften er ikke lett å svare på, det er nok heller ikke den beste løsningen.

Hva du bør vurdere når du velger maurmiddel

Maur kan skade et hjem, angripe konstruksjonen å forårsake ubehag for mennesker. De kan forurense husholdningsmat med bakterielle og sykdomsfremkallende organismer, inkludert salmonella. Maur er alltid på jakt etter vann, mat og husly, alt dette de kan finne i hjemmet ditt. Maurkolonier søker etter fuktige steder hvor de kan bosette seg i forhold de anser som gode. Maurangrep ses veldig ofte i forbindelse med høy fuktighet i konstruksjonen. Rikelig med mat og beskyttelse mot elementene oppmuntrer maur til å bosette seg.

sukkermaur

Før du kjøper et maurmiddel, identifiser arten som du skal bekjempe. Er du usikker på hvilke maurtype du har, kan du få litt hjelp her. I Norge er det veldig ofte sukkermaur (sort jordmaur) eller stokkmaur som er problemet. Har man avdekket et reir eller bol? Eller er det kun spredt aktivitet? Hvor er aktiviteten, inne eller ute?

 

Stokkmaur

Stokkmaur

Stokkmaur

Dette er den største maurarten i Norge. Ønsker du å fjerne stokkmaur selv, vil alle de samme midlene, men i større mengder. Denne maurtypen har et velfungerende samfunn med både svermere og arbeidere. De gnager hull i vegger, gulv og tak for å bygge seg et reir. Dette etterlater etterlater seg ofte hauger med sagflis som de har fraktet ut av veggen.

Sukkermaur

sukkermaur
Sukkermaur

 

 

Sort jordmaur kalles også sukkermaur fordi den er glad i søt mat. Om våren kommer den ofte inn for å lete etter mat, men forsvinner vanligvis av seg selv etter kort tid. Dersom det oppdages levende maur inne på vinterstid, er dette en klar indikasjon på at det sitter et maursamfunn i konstruksjonen i boligen. Maur går i dvale på høsten, men på grunn av varmen fra boligen våkner de tidlig i den tro at våren er kommet.Det er da viktig å få satt i gang med tiltak slik at dette ikke dette problemet utvikler seg unødvendig. Sort jordmaur liker spesielt godt høy fuktighet, så når de anlegger reir inne i en konstruksjon er det ofte en fuktproblematikk i det området. Maur som anlegger reir inne, kan ødelegge myke byggematerialer som fuktskadet trevirke eller isoporisolasjon.

Alle mauråter og maurmidler fungerer på alle typer maur.

Typer maurmiddel

Insektmiddel kommer i 2 forskjellige typer. kontaktdrepende og forgiftet åte. De fleste pulver og sprayformuleringer er middel som dreper på direkte kontakt. Disse midlene består som oftest av et pyretroid, som er et middel som virker raskt drepende og kraftig frastøtende på maur. Dersom et område blir behandlet med et insektmiddel av denne typen, vil maur sannsynligvis holde seg unna det behandlede området over en periode.

Denne typen insektmiddel vil ikke ha noen smitte effekt på maursamfunnet. Det vil i stor grad kun fjerne maurstier og drepe en liten andel arbeidere.

Dersom et samfunn/reir blir avdekket derimot, så er et sprøytemiddel som dette et klart førstevalg av bekjempelsesmiddel.

Forgiftet åte kommer i flytende, gel eller som granulat. Det virker slik at maurene spiser det, og frakter maurgiften tilbake til reiret. Gele og flytende formulering er det som lettest spres til larver og andre i reiret.  Granulat kan også være et godt alternativ, dersom ikke man klarer å avdekke reiret. Åte anses generelt som det beste alternativet når du er usikker på reirets plassering.

Hjemmelaget maurgift?

Ærlig talt, det er ikke noe slikt som et godt bekjempelsesmiddel man kan blande sammen hjemme på kjøkkenbenken. Dersom disse midlene skal fungere optimalt, må det blandes sammen av midler som allikevel er beregnet på å drepe insekter. Disse finnes, men det vil være komplisert og kostbart å blande dette sammen selv.

For det første, riktig maurgift på riktig plass fungerer veldig godt. Maur er faktisk veldig sensitive for insektmidler. Man bør alltid vurdere et forgiftet åte før man bruker kontaktdrepende insektspray eller pulver. Forgiftet åte vil bruke liten mengde gift, som maur tar med  for å ta livet av en stor mengde maur. Kontaktdrepende middel vil bruke en stor mengde gift for å drepe en liten mengde maur. HVA VELGER DU? 

I ALLE tilfeller, hvis man har aktivitet innendørs, og hvor et maurreir ikke er avdekket. Bør maurgift i åteform være det riktige valget, hvis man ønsker å bli kvitt maur. Når man velger et åte bør man alltid velge en tube fremfor ferdig fylte bokser. Dette fordi at tuber vil alltid være ferskere enn en ferdig fylt åteboks som har stått i en butikkhylle i en lang periode. Det er da mye større mulighet for at maur frakter dette tilbak til tua. Når man bruker forgiftet åte inne vil åte i gele form eller flytende være det riktige valget.

Et godt tips når man har avdekket en maursti, er å plassere åten i begynnelsen av stien. Dersom en sti går fra verandadøren og inn på kjøkkenet, er ikke kjøkkenet riktige stedet for plassering😊 Kanskje man lykkes best med å plassere åte utenfor verandadøren?

Dersom du kun har observert spredt aktivitet og ikke klarer å lokalisere tua, så er igjen åte det beste alternativet, for å bli kvitt maur. Åte i gele eller flytende form er det beste, men ute kan kan dette bli raskt brutt ned. Granulert åte vil sannsynligvis være et bedre alternativ. Det vil også være en mye rimeligere variant å bruke. Ute vil det naturligvis gå større mengder, da middelet vil bli spredt til mange samfunn.

Dersom du har et maurproblem du ønsker å løse selv, bør du ha flere typer åte og en insektspray tilgjengelig. Maur har forskjellige preferanser når det kommer til mat. Slik at det vil være nødvendig å prøve et par forskjellige åter for å finne ut hva som er dine maurs ønskede matkilde.

Når man bruker åte, er ikke store mengder ønskelig. God tålmodighet og påfyll når det er tomt er en god tilnærming. 1-2 gram i små dråper om gangen kan være en god start.

Ved bruk av granulert åte, kan en liten teskje hver 3-meter være en god begynnelse. 

Kontroller daglig om det er tomt for åte. 

Trenger du mer informasjon om hvordan du bekjemper maur med maurmiddel? Vi har laget flere veiledninger på forskjellige maurproblemer. Disse kan du se på skadedyrproffen.no, trykk på linken her

Hvilke middel er best mot sukkermaur

Hvilke middel er best mot stokkmaur

Ønsker du hjelp til å løse ditt maurproblem? Ta kontakt med Skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale. 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top