Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Mus og rotte forskjell

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Mus og rotte forskjell

Mus og rotter – hva er forskjellen?

Det er mange forskjeller mellom mus og rotter. Forskjellene kan virke åpenbare for mange, men noen kan være vanskeligere enn du tror. Begge dyrene er en del av gnagerfamilien, og begge kan forårsake omfattende skader hvis de bosetter seg eller kommer inn i hjemmet ditt. Hvis de først har kommet inn, er det viktig å raskt finne ut av hvem av dem du har. Hvilken du har i hjemmet ditt, gjør en stor forskjell når det gjelder behandlingen av dem.

Ta kontakt

Hvordan kan du skille en mus fra en rotte?

Hvis en huseier har tilstrekkelig tid til å se på gnageren, vil det ut ifra størrelse være ganske greit å identifisere riktig. Imidlertid, hvis du er på kjøkkenet ditt og ser noe som skynder seg over gulvet ditt, kan frykten og overraskelsen overgå evnen din til å avgjøre størrelse og andre tegn. Da kan usikkerheten komme om du så en mus eller rotte. Finner du derimot avføring etter disse, er det stort sett ingen tvil om hvem som er på besøk. Avføring etter rotter er 12 – 25mm i lengde, mens avføring etter mus er 3 – 6mm

 Størrelse:

Den typiske husmusen (Mus musculus) er alt fra 6 til 10 cm lang, i motsetning til den mye større, rotta som er 18 til 25 cm lang, pluss halen. Selvfølgelig kan det være lett å skille mellom de to hvis begge er i voksen størrelse, men en ung rotte som ikke har nådd full størrelse kan se ut som en voksen husmus.

mus i fokus
 Utseendet

Selv om fargen på mus og rotter er lik, er det noen få forskjeller i andre funksjoner som kan hjelpe deg med å skille mellom de to.

Vekt: 200-500 g
Lengde (kropp): 18-25 cm
Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)
Snute: Butt
Ører: Små, dekket med hår, når ikke ned til øynene
Øyne: Små
Pels: Fra grå, til brun og svart

bli kvitt rotter

Vekt: 12-28 g
Lengde (kropp): 6-10 cm
Lengde (hale): 7-10 cm
Snute: Spiss
Ører: Små
Øyne: Små, ikke fremtredende
Pels: Alle farger, men oftest grålig med nyanser av brunt på ryggen, lysere buk

slik unngår du mus
 

 

Gjør mus eller rotter mest skade?

Mus har også en tendens til å ha lange, tynne haler med hår, men rottehaler vil vanligvis være hårløse og skjellete.

Rotte og museadferd

Selv om både rotter og mus faller inn i kategorien gnagere, er det noen forskjeller i deres oppførsel. Selv om musene er mindre, har musene en tendens til å være litt dristigere enn rotter. Mus er vanligvis nysgjerrige og vil utforske nye ting, inkludert feller. Mus er derfor lettere å fange i feller enn det rotter er. Rotter er naturlig mer skeptiske til nye ting i territoriet sitt.  Rotter lever vanligvis i frykt, så de er veldig forsiktige med nye ting og vil ikke fremstå like nysgjerrig og utforskende som mus. Det tar rotter mye lengre tid å undersøke nye ting i motsetning til mus. Dette gjør at det å bekjempe rotter i en bolig kan være veldig tidkrevende og utfordrende.

Mus dyktige klatrere og har ingen problemer med å bo på loftet i hjemmet ditt. På grunn av sin lille størrelse kan mus også passe inn i de minste hullene, slik at de kan få tilgang til deler av hjemmet ditt du ikke trodde noe kunne passe inn. Rotter er også dyktige klatrere, men foretrekker å bo lavere nivåer av en struktur, for eksempel en kjeller eller et kryperom.

Faktum er at hvis du har en av disse gnagere i hjemmet ditt, kan skaden være betydelig, og det er viktig at du får en profesjonell til å løse situasjonen. De fleste boliger i dag har en form for skadedyrforsikring som kan være med på å dekke disse skadene. Både rotter og mus kan gnage på forskjellige ting de finner i hjemmet ditt. Rør, ledninger og andre installasjoner de gnager på kan føre til store økonomiske skader, gnagere er også kjent for å gi en betydelig brannfare dersom de gnager over ledninger inne i konstruksjonen.

Mus har svakere tenner enn rotter, noe som betyr at enhver matkilde som er riktig lagret i glass eller metall, kan forhindre musene i å forurense det, men det er kanskje ikke tilfelle med rotter. Rotter er mye sterkere enn mus og har vært kjent for å gnage gjennom forskjellige byggematerialer, inkludert aluminium, tre, glass og metallplater for å utforske å komme til nye steder.

Kan gnagere forårsake helseproblemer?

Generelt har gnagere en atferd som ofte bringer dem i kontakt med skitne områder, søppelrester, samt fødevarer for mennesker og dyr. Dette gjør at de har potensial for å spre smitte. På verdensbasis er ulike gnagere bærere av en hel rekke smittsomme virus-, bakterie- og parasittsykdommer, og de kan utgjøre en reell helsefare for mennesker. Gnagere kan forårsake store økonomiske og materielle skader for huseiere, så det er best å forhindre dem så tidlig som mulig. Hvis du oppdager mus- eller rotteaktivitet i hjemmet ditt, må du kontakte ditt lokale skadedyrfirma, før de forårsaker betydelig skade på hjemmet ditt.

 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top