Mus

Det å få mus inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser, føre til brann og vannskader og luktproblemer. Det å høre mus kravle rundt i vegger og tak kan være veldig ubehagelig. I disse tilfellene bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Utseende

• Pelsfargen varierer fra brun tit grå eller svart
• Kroppslengde 6-10 cm, hale 7-10 cm, 12-28 gram
• Små øyne og ører, spiss snute
• Ekskrementer: 3-6 mm, spisse ender, oftest svarte

mus
 
 

Husmus adferd

Husmus finnes over hele landet. Mus som lever ute har 3-4 kull om sommeren, mens mus som lever innendørs yngler hele året. Husmus er nysgjerrige, og kan klatre, svømme, hoppe og grave. Den er altetende, men foretrekker korn og hamstrer ivrig. Er mattilgangen god, beveger musa seg bare få meter fra bolet. Musa spiser fra mange ulike matfat hver natt. Den kan klare seg uten tilgang på vann, dersom matkildene inneholder nok fuktighet.

Mus skader

Husmus gnager på alt, og kan ødelegge strømledninger, isolasjonsmateriale, treverk, betong, vannrør, klær, mat, fôr osv. Den forurenser med urin og ekskrementer. Lukter er døde dyr, urin og ekskrementer
forekommer. Avføringen kan inneholde diaréfremkallende smittestoff er, og musa kan spre smitte fra urene til rene områder.

Forebygge og bekjempe

Har du først fått mus inn er det viktig å bekjempe disse individene før de kan gjøre tildels store ødeleggelser. Klappfeller er et veldig godt redskap som fungerer godt. Bruk gjerne et stort antall feller for et raskt og godt resultat. Inngangshull må tettes slik at det ikke kommer flere individer inn. Rørgjennomføringer under kjøkkenbenk og andre sprekker bør tettes med materiale som ikke mus kan gnage igjennom.

Ønsker du å lese mer om forebygging og bekjempelse av gnagere kan du lese en omfattende artikkel om det her

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med mus i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Steder vi utfører skadedyrkontroll

Oslo

Bærum

Moss

Ås

Tønsberg-Horten

Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her