Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Museumsbille

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Museumsbille

Museumsbiller trives godt innendørs, forårsaker vanligvis minimal skade. I museer kan de skade samlinger av insekter og utstoppede dyr.

Museumsbillen er en liten billeart som hører til familien klannere. Den har en karakteristisk brun farge med hvite og brungule tverrstriper på kroppen. Voksne individer måler mellom 2 og 3 millimeter i lengde og er ofte funnet i nærheten av blomster over hele Norge.

Hvordan ser museumsbiller ut

Museumsbille

Den voksne billen er 2-4 millimeter lang og har en rund kropp. Kroppsfargen er primært brun med karakteristiske sikksakk-tverrbånd over ryggen. Larvene, som er opptil 5 millimeter lange, fremstår pæreformet og hårete med hårtuster bak.

 

 

Hvordan oppfører museumsbillen seg

Hvis du får museumsbiller i hjemmet ditt, vil larvene deres primært foretrekke å spise døde insekter som fluer. De kan imidlertid også gå til angrep på ulltøy eller pels i visse tilfeller. De voksne billene ernærer seg på blomsternektar. Under solrike sommerdager foregår paringen av museumsbiller i blomster. Når det er tid for egglegging, søker hunnbillene etter mørkere områder, som ofte er innendørs, hvor det også er lett å finne mat til larvene. En hunnbille kan vanligvis legge mellom 21 og 23 egg, men det er registrert opptil 35 egg fra en enkelt hunnbille. Det tar omtrent ett år for et museumsbilleegg å utvikle seg til en fullvoksen bille.

I sør-Norge er museumsbillen et ganske vanlig syn, og kan finnes både innen- og utendørs. I nordlige deler av landet forekommer den hovedsakelig innendørs, og det er usikkert hvor godt den tilpasser seg det kjøligere klimaet utendørs.

Sikre tegn på museumsbille i hjemmet

Selv om denne billen hovedsakelig skader museer, kan det de også finnes i hjem. Dekan angripe ull- eller pelsklær. Hvis du observerer skader på slike plagg, bør du undersøke området der du oppbevarer klær for larver. Skadene fra disse larvene er typisk mer spredt enn de fra klesmøll, og du kan ofte finne tomme larvehuder som indikerer museumsbillelarvers tilstedeværelse.

På loftet kan museumsbiller bli veldig mange, larvene kan enkelt kan nære seg på andre døde insekter. Larvene kan også invadere hjemmet via fuglereder i luftventiler, under takstein eller i fuglekasser.

Tidligere var museumsbiller mer utbredt, men de forekommer fortsatt i hjem over hele landet. De oppdages ofte i vinduskarmen, da de voksne billene tiltrekkes av lys og vil søke utendørs etter mat etter larvestadiet. Museumsbillene biter ikke mennesker, men i store antall kan de være plagsomme, og larvene kan skade kjære klesplagg.

Hvordan forebygge mot museumsbiller

Forebygging av museumsbiller krever regelmessig rengjøring, som hyppig støvsuging for å fjerne tørre døde insekter og deres larver. Oppbevaring av tekstiler i tette poser eller kasser kan bidra til å hindre larvenes tilgang til mat.

Hvordan bli kvitt museumsbille

Generelt forårsaker museumsbiller minimal skade og er ikke vanskelige å utrydde. En effektiv metode for å håndtere dem er å støvsuge både matkilden og selve billene samt deres larver. Dette kan raskt redusere problemet. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke kjemisk behandling mot museumsbiller, noe som krever profesjonell skadedyrbekjempelse.

Hvis larvene har skadet klær, bør disse klærne ristes utendørs og varmebehandles ved 60 grader Celsius for å sikre at kjernetemperaturen i plagget blir tilstrekkelig høy. Dersom du har tilgang til en badstue, kan plagget legges der for å spre varmen jevnt. Alternativt kan du vaske klærne på høy temperatur og bruke tørketrommel. Frysing er ikke anbefalt som en effektiv metode, siden larvene kan overleve vinteren utendørs i det norske klimaet.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen