Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Ofte stilte spørsmål om stokkmaur

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Ofte stilte spørsmål om stokkmaur

Hvordan vet jeg at det er stokkmaur?

Stokkmaur er store maur, ofte 6-18 mm lange, og er svarte eller mørkebrune. De etterlater seg tydelige tegn på tilstedeværelse som boremel (trestøv) rundt områder hvor de har gnagd seg inn i treverket. Stokkmaur kan også sees vandrende inn og ut av strukturer, spesielt om natten.

skogstokkmaur

Hvordan bli kvitt stokkmaur?

For å bli kvitt stokkmaur, bør du:

 1. Lokalisere reiret: Se etter tegn som boremel og fuktige områder.
 2. Bruke insektmidler: Påfør insektmiddel direkte i reiret og på stier maurene bruker.
 3. Fjerne fukt: Reduser fuktighet i og rundt huset, da stokkmaur trives i fuktige omgivelser.
 4. Kontakte profesjonell hjelp: For større infestasjoner er det best å få hjelp fra profesjonelle skadedyrkontrolltjenester.

Hva hjelper mot stokkmaur?

Forebyggende tiltak inkluderer:

 • Tett sprekker og åpninger hvor maurene kan komme inn.
 • Fjern råttent treverk og annet organisk materiale fra nærområdet.
 • Bruk mauråter eller insektmidler.

Kan man høre stokkmaur?

Ja, man kan høre stokkmaur. De lager en svak raslende lyd når de gnager i treverket, spesielt i stillhet og om natten.

Hvorfor får man stokkmaur?

Stokkmaur tiltrekkes av fuktig og råttent treverk, ofte som følge av vannlekkasjer eller dårlig ventilasjon. De kan også tiltrekkes av matrester og søppel.

Kan stokkmaur bite?

Ja, stokkmaur kan bite, men de er generelt ikke aggressive mot mennesker. Bittene kan være smertefulle, spesielt hvis mauren sprøyter maursyre i såret.

Hvor bor stokkmaur?

Stokkmaur bor i kolonier inne i treverk, både i naturen og i menneskeskapte strukturer. De foretrekker fuktig, råttent tre, men kan også gnage seg inn i tørt treverk.

 

Hvor lenge lever stokkmaur?

En stokkmaurdronning kan leve opptil 25 år, mens arbeiderne lever i flere uker til noen måneder.

Kan stokkmaur fly?

Ja, stokkmaur kan fly. De har en svermeperiode hvor vingede dronninger og hanner flyr ut for å pare seg og starte nye kolonier.

Hvordan bli kvitt stokkmaur i hagen?

For å bli kvitt stokkmaur i hagen:

 1. Fjern trestubber og råttent treverk.
 2. Bruk insektmidler rundt hagen.
 3. Hold hagen tørr og ryddig for å redusere fuktige områder.

Hvordan se forskjell på stokkmaur og sukkermaur?

Stokkmaur er mye større enn sukkermaur. Stokkmaur er svarte eller mørkebrune og 6-18 mm lange, mens sukkermaur er mindre, 2-4 mm, og er ofte lysere i fargen.

Hvordan se forskjell på skogsmaur og stokkmaur?

Skogsmaur er rødbrune med en mørk bakkropp og røde felt på siden av hodet, mens stokkmaur har et helt sort hode og er vanligvis helt svarte eller mørkebrune. Skogsmaur bygger store tuer utendørs, mens stokkmaur foretrekker å lage reir inne i treverk.

skogsmaur vs stokkmaur

Kan stokkmaur ha vinger?

Ja, stokkmaur kan ha vinger i svermeperioden. Disse vingede individene er dronninger og hanner som flyr ut for å pare seg.

Er stokkmaur aggressiv?

Stokkmaur er ikke spesielt aggressive mot mennesker, men de vil forsvare reiret sitt om nødvendig og kan bite hvis de føler seg truet.

Hvordan fjerne stokkmaur inne?

For å fjerne stokkmaur inne:

 1. Identifiser og fjern kilden til fukt.
 2. Påfør insektmiddel i områder hvor maurene er aktive.
 3. Tett sprekker og åpninger.
 4. Kontakt profesjonell skadedyrkontroll for større infestasjoner.

Når går stokkmaur i dvale?

Stokkmaur går i dvale om vinteren når temperaturen faller. De vil redusere aktiviteten betydelig og kan bli inaktive til våren.

Oppsummering

Stokkmaur er store maur, 6-18 mm lange, og er svarte eller mørkebrune. De etterlater boremel (trestøv) som tegn på deres tilstedeværelse og kan høres når de gnager i treverket, spesielt om natten. De tiltrekkes av fuktig og råttent treverk, ofte som følge av vannlekkasjer.

For å bli kvitt stokkmaur, er det viktig å lokalisere reiret, bruke insektmidler, fjerne fukt og eventuelt kontakte profesjonell skadedyrkontroll. Forebyggende tiltak inkluderer å tette sprekker og åpninger, fjerne råttent treverk og bruke mauråte.

Stokkmaur kan bite, men er generelt ikke aggressive mot mennesker. De lever i kolonier inne i treverk og kan fly i svermeperioden. En stokkmaurdronning kan leve opptil 25 år.

I hagen bør man fjerne trestubber og råttent treverk, bruke insektmidler og holde hagen tørr og ryddig for å redusere fuktige områder.

Forskjellen på stokkmaur og sukkermaur er at stokkmaur er mye større, svarte eller mørkebrune, mens sukkermaur er mindre og som regel sorte. Skogsmaur er rødbrune med røde felt på siden av hodet, mens stokkmaur har et helt sort hode.

Stokkmaur går i dvale om vinteren når temperaturen faller.

For mer informasjon og profesjonell hjelp, besøk vår nettside Skadedyrkontroll 1 AS.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top