Rotte klatrer

Problemer med rotter eller mus i hagen?

Hvorfor er mus i din hage?

Mus og rotter er blant de mest synlige gnagerne i hagene våre, ikke minst fordi de er blant de største.

Vi blir regelmessig kalt ut for å undersøke rotteproblemer i folks hager, som vanligvis er et resultat av noen få felles faktorer.

5 vanlige grunner til at hageskuret ditt har mus

  1. Mate fugler – Fuglematere er ofte forbundet med mus og rotter fordi så mye mat renner ut på bakken. Dette kan reduseres ved ganske enkelt å sørge for at hver mater kun inneholder én type frø. Når du bruker blandet frø i fuglebrett, vil fuglene øse ut frøet de ikke liker, legge det på bakken og spise bare frøene de foretrekker.
  2. Dyremat tilgjengelig fra kjæledyr som kaniner og høner – Lukten av mat i matskåler gir stor oppmuntring til fôrsøkende rotter og mus. Det er også veldig vanlig at innhegninger konstrueres med hønsenetting som er store nok til at mus og unge rotter kan passere uhindret gjennom dyreinnhegningen.
  3. Kompostbeholdere som er godt fylt og ikke har en solid base – Kompostbinger gir rottene en hekkeplass som varmes opp av det nedbrytende innholdet hele året og har jevnlig tilgang på fersk mat fra kjøkkenet ditt. Stivelsesholdige matvarer som poteter er et populært måltid for en rottes. De fleste kompostbeholdere har ikke underlag, så vi må lage en som mus ikke kan trenge inn i. Dette er en enkel prosess og kan gjøres med terrassefliser og noe netting.
  4. Skadde avløp og avløpsinspeksjonsdeksler – Skadede avløp og spesielt ødelagte inspeksjonsdeksler lar rotter nå overflaten og hagen din uhindret. Det plutselige utseendet eller tilstedeværelsen av hull nær eller nær avløpsdeksler er ideelle for gnagere å komme inn i hagen din.
  5. Store mengder søppel/avfall avsatt eller forlatt – Rotter er ganske sårbare for effektene av lav mattilgang og tøffe vinterforhold, men der det er ly (ditt ly), kan de trives under de mest ekstreme forhold. Når store forekomster av avfall blir liggende i lange perioder, vil rotter bruke dette avfallet til fôring og avl.

Med enhver mattillgang vil det være en mulighet til at gnagere lager seg et hjem i nærheten.

Husk at rotter ikke har smakssans, men de har en utmerket luktesans.

Mus slår seg sjelden ned under forhold uten en god matkilde i nærheten. Av denne viktige grunnen bør du alltid spørre “Hvorfor er de der”.

Noen ganger vil årsaken være enkel som er lett å identifisere, og i andre situasjoner kan det være svært vanskelig.

Slik forhindrer du mus under boden din

Noen få enkle trinn kan sikre at du aldri har et museproblem under uteboden din. Tiltak som vil hjelpe deg med å bli kvitt rotter inkluderer:

  1. Plasser boden din på en solid betongbase (de kan ikke grave seg gjennom dette).
  2. Omgi skuret ditt med et 50cm bredt og 20cm dypt lag av singel/grus.
  3. Tett igjen alle potensielle inngangshull
  4. Oppbevar ikke noen for for usiktrede matkilder.

Det høres enkelt ut, og det er det faktisk. Men hva er årsakene til problemet ditt som vil være en mye tøffere nøtt å knekke?

I mange tilfeller vil det avhenge av dine naboer! En annen grunn kan være din nærhet til naturlige aktivitetsrområder som vannveier (elver, bekker og kanaler) og vannmasser (innsjøer, dammer og kanaler).

Uansett årsak, er vi alltid klare for å hjelpe deg med å løse eller forebygge dine problemer. Kontakt Sørlandet skadedyrkontroll idag for en uforpliktende samtale.

Likte du denne artikkelen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp