Rotte

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser, føre til brann og vannskader, luktproblemer og være skremmende. I disse tilfellene bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Norsk rotte (rattus novegicus)

Rotter har gjennom alle tider skapt stor frykt når det trenger inn i hjem, eller oppholder seg synlig  i nærheten av oss mennesker. Det å få rotter inn i hus kan være både skremmende og direkte farlig. . De er kjent for å gnage på stort sett alt de kommer over. De gnager på ledninger, slanger og har en kraftig overlevelsesevne. Når de kommer inn i hus er det for å finne trygt husly og mat.

 

 

Hvordan ser en rotte ut?
• Brun, grå eller sort rygg, lys buk
• Kropp 18-25 cm, hale 15-21 cm
(kortere enn kroppen, tykk ved
rota, hårløs, tofarget)
• Ekskrementer oftest: 2,0-2,5
cm, butt i ene enden, skinnende sorte, lagt samlet

rotter
Rotte klatrer

Forskjell på mus og rotte

Det er mange forskjeller mellom mus og rotter. Forskjellene kan virke åpenbare for mange, men noen kan være vanskeligere enn du tror. Begge dyrene er en del av gnagerfamilien, og begge kan forårsake omfattende skader hvis de bosetter seg eller kommer inn i hjemmet ditt. Hvis de først har kommet inn, er det viktig å raskt finne ut av hvem av dem du har. Hvilken du har i hjemmet ditt, gjør en stor forskjell når det gjelder behandlingen av dem. Du kan lese mer om forskjell på mus og rotte her.

fakta om mus

Rotte i hus

Rotte (Brunrotte) finnes over store deler av landet, spesielt i byer og på gårder. Den har tilhold i bygninger og utendørs. Forøvrig trives også rotter i kloakksystemer. Rotter har gjennom alle tider skapt stor frykt når det trenger inn i hjem, eller oppholder seg synlig  i nærheten av oss mennesker. Det å få rotter inn i hus kan være både skremmende og direkte farlig. kloakkrotter kan være årsak til mange rottesykdommer.. De er kjent for å gnage på stort sett alt de kommer over. De gnager på ledninger, slanger og har en kraftig overlevelsesevne. Når de kommer inn i hus er det for å finne trygt husly og mat.. Rotta er en utrolig dyktig klatrer , den kan enkelt klatre opp et tre inntil husveggen for å komme inn i boligen. Rotta er hovedsakelig nattaktiv og trives best i mørket. Reproduksjonen kan foregå hele året, men er normalt størst vår og høst (3-6 kull er vanlig). Rotta foretrekker frø og korn, men er altetende. Brunrotter spiser på all slags mat og dyrefôr, og de kan ødelegge innpakninger.

Matvarer, gjenstander og miljøet for øvrig forurenses med urin og ekskrementer. Rotter gnager på alt fra vegger, gulv, tak, isolasjon, inventar og klær til ledninger, kabler, vann- og avløpsrør. Dyr som dør inne i vegger og gulv kan forårsake et betydelig luktproblem. Avføringen kan inneholde diaréfremkallende smittestoffer. Brunrotte har ofte en aksjonsradius på 8-30 meter fra bolet.

Hva bør man se etter

 • Rotter liker seg på mørke steder og er hovedsakelig nattaktive.
 • Følg med på krafselyder i vegger gulv, eller tak.
 • Se etter avføring. Rotteavføring kan være opp til 25mm lang
 • Se etter gnagemerkerFølg med om du finner gnageerker.

Forebygging

 • Fjern muligheter til mat, ha lokk på avfallsdunker og ta ut dunker hver kveld, fjern nedfallsfrukt,  vær forsiktig med å mate fugler. Kast  ikke mat i toalettet, siden det kan føre til at rottene søker seg til avløpsrørene for å finne mat.
 • Sikre boligen ved å tette alle hull og sprekker som rotter kan komme seg inn i.  Bruk finmasket metallnetting i luftelukene.
 • Hold tomta ryddig, klipp gresset, ikke ha busker og trær tett opptil fasaden som rotter eller mus kan klatre på.
 • Se etter loft og kjeller jevnlig.
 • Ikke bruk gift som et forebyggende tiltak.
 

Bekjempelse

 • Rottefelle er den mest effektive metoden for bekjempelse.  Oppdager du angrep anbefales det å sette ut mange feller.
 • Gift kan settes ut i åtestasjoner, men kan forårsake kraftig lukt dersom rotter dør inne i vegger, tak eler gulv. Det er ikke lov å sette ut ubeskyttet gift. 

Det finnesidag mange gode feller og hjelpemiddel for å bekjempe rotter i hus eller bygg. Det finnes gode klappfeller, moderne multikill rottefeller drevet av gasse eller elektrisitet, levendefangst feller og forskjellige typer lokkemiddel og luktstoffer for å lure rotter i feller.

Man kan lese mer om hvordan man blir kvitt rotter i hus her. Ønsker du mer informasjon om gode feller mot rotter og mus, finner du det her.

 

 

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med rotter i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Steder vi utfører skadedyrkontroll

Oslo

Bærum

Moss

Ås

Tønsberg-Horten

Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her