Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Rotter i hagen?

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Rotter i hagen?

Det er vanlig at huseiere forteller oss “Jeg har sett en rotte i hagen min, jeg vet at den er fra naboens hus. Hva kan du gjøre med det?
Det er den tiden på året igjen. Du er ute i hagen din og nyter sommersolen, og så ser du en gnagerlignende skapning suser over hagen din rett foran øynene dine. “Var det en rotte?”
Nå er du med rette bekymret for at de kan komme inn i huset.
Å se rotter i hagen er ikke uvanlig i sommerperioden. Hvor kommer de fra? Hvor skal de hen? Bor de på tomta? Kommer de inn i hjemmet mitt? Alle vanlige bekymringer.

 

Ta kontakt

Hvorfor ser vi rotter i hagen?

rotte som suser i hagen

Rotter trekker til hager på jakt etter mat blant vegetasjonen. Du kan ha sett dem fordi de finner næring i nedfallsfrukt, fuglematere, små insekter, planter og søppel/kompostkasser.

Rotter trives i vegetasjon på grunn av sensorene på kroppshårene deres. Disse sensorene gjør dem komfortable i underskogen, ved å fortelle dem at de er trygge så lenge de er skjult fra rovdyr.

Gjennom hele Norge ser vi en økning i gnagerbestanden, og denne økningen ser ut til å fortsette uten tegn til å avta.

Hvor skal de?
Sommermånedene er ideelle for rotter å finne nye hekkeplasser. De beveger seg mer om sommeren for å finne steder hvor de trives bedre i varmen. Dessuten er de mer aktive når det finnes overflod av frukt, nøtter, bær og fuglefrø i hagene.

rotte i hagen blant vegetasjon

Se etter bevis

De kan komme hjem til deg eller til en nabo, det vet vi ikke ennå. Så best å doa raskt sjekk inne i ditt eget hjem for tegn på gnagere som;

  • avføring eller vond lukt.
  • sjekk hageskur
  • sjekk isolerte steder som kjellere og krypkjeller
  • sjekk isolasjonen på loftet (gnagere gjør ofte rot med isolasjonen, det kan du ikke gå glipp av)

Hvordan forhindre at de vil være i hagen din?

Det er umulig å fullstendig rottesikre en hage, men du kan gjøre hagen mindre attraktiv for dem:

  • Lagring av avfall og sikre kompostbeholdere: Sørg for at søppel ikke flyter over, og hold komposthauger godt forseglet.
  • Sikre matkilder, inkludert fuglefôr: Bruk fuglebrett som ikke søler frø.
  • Fjern matskåler etter bruk: Ikke la mat- og vannskåler stå ute.
  • Hold hagen ren og ryddig: Unngå opphopning av ved, gårdsutstyr og personlige eiendeler som kan gi ly til rotter.
  • Rengjør grillen etter bruk: Hold grillen ren for å unngå at rotter tiltrekkes.
  • Trim busker og kratt: Hold vegetasjonen rundt huset kortklipt.

Gnagerkontrolltekniker på gården

Hvordan holde rotter unna hagen?

Rotter kan være en stor plage i hagen din, og de kan forårsake betydelig skade på planter, strukturer og utstyr. For å unngå rotter i hagen, er det viktig å følge noen grunnleggende råd for å gjøre området mindre attraktivt for disse skadedyrene.

Her er noen effektive tips fra våre profesjonelle skadedyrbekjempere:

Hold hagen ryddig

Rotter trives i områder hvor de kan finne ly og skjul. Hold hagen fri for rot, inkludert vedhauger, gamle møbler, hageutstyr og annet skrap. Regelmessig rydding vil redusere antall steder hvor rotter kan gjemme seg.

Sikre avfallsbeholdere og kompost

Rotter tiltrekkes av matavfall. Sørg for at søppelkassene dine er godt forseglet og ikke renner over. Hvis du har en komposthaug, bør den være innelukket og sikret for å hindre rotter i å få tilgang til maten.

Fjern matkilder

Unngå å la matskåler til kjæledyr stå ute over natten. Mat til fugler bør plasseres i fuglematere som ikke søler frø på bakken. Eventuelle frukttrær i hagen bør holdes fri for nedfallsfrukt, som kan tiltrekke rotter.

Rengjør grillen

Etter bruk av grillen, sørg for å rengjøre den grundig. Matrester og fett kan tiltrekke seg rotter, så en ren grill er viktig for å holde dem unna.

Trim vegetasjonen

Busker, kratt og gress som er høyt kan gi gode skjulesteder for rotter. Hold vegetasjonen rundt huset trimmet og ryddig for å gjøre det vanskeligere for rotter å finne ly.

Vannkilder

Rotter trenger vann, så fjern eller minimer stående vann i hagen. Sørg for at vanningssystemer og fuglebad ikke lekker og bidrar til vannansamlinger.

Bruk av feller

En effektiv metode for å bekjempe rotter i hagen er å bruke feller plassert i sikre stasjoner. Denne tilnærmingen gir flere fordeler og kan være en viktig del av en omfattende skadedyrbekjempelsesstrategi.

Fordeler med sikre stasjoner

Sikre stasjoner beskytter fellene fra barn, kjæledyr og andre dyr, og sikrer at bare målrettede skadedyr, som rotter, blir fanget. Disse stasjonene er designet for å være robuste og motstandsdyktige mot vær og vind, noe som gjør dem ideelle for utendørs bruk.

 

Bruk av naturlige midler

Rotter har en sterk luktesans. Du kan prøve å frastøte rotter fra hjemmet og hagen med dufter de ikke liker, som kajenne, kløver, hvitløk, løk, paprika som inneholder capsaicin, husholdningsammoniakk, brukt kaffegrut, peppermynte, eukalyptus, rovdyr (katt) dufthvit eddik og citronellaolje.

kajennepepper er et krydder som kan avskrekke gnagere og andre skadedyr. Bare dryss det rundt omkretsen av hagen, og det kan hjelpe. Hvis du har en økologisk hage, er dette flott da det ikke skader plantene. Sommeren er en god tid for dette, men når et regnvær kommer vil det vaske paprikaene bort, så vær oppmerksom på det, da du må lade opp og gå igjen.

Som vi nevnte, hvis du oppdager en rotte, er den sannsynligvis ute på jakt etter mat, for så å vende tilbake til deres hvilested. Avskrekkende midler kan virke, men dersom dyrene allerede er etablert, for eksempel i mer enn noen uker, vil de bare ignorere lukten. Så det er viktig å takle problemet umiddelbart for bedre resultater.

Og det er det samme for alle skadedyrproblem, du bør komme på toppen av det med en gang. Hindrer dem fra å danne en vane og før de er betinget til å fortsette å komme dit hele tiden.

Vil du bli kvitt rotter?

Hvis du har prøvd disse tiltakene og fortsatt har problemer med rotter i hagen, er det på tide å kontakte profesjonelle. Skadedyrkontroll 1 AS har ekspertisen og løsningene du trenger for å håndtere rotteproblemer effektivt.

Kontakt Skadedyrkontroll 1 AS i dag for profesjonell hjelp med rotteproblemer!

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top