Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Skadedyrkontroll1 intervjuet om veggedyr i NRK

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Skadedyrkontroll1 intervjuet om veggedyr i NRK

Veggedyr intevju NRK radio 22.mai 2023

Glen Hovdal, daglig leder i Skadedyrkontroll1 ble intervjuet om veggedyr i NRK radio Viken.

Hør opptaket her: Veggedyr Nrk radio

  • Glen, du er skadedyrkontrollør. Det er  dessverre mange som opplever å få veggedyrangrep. Er det ekstra mye veggdyr nå? 

Det er nok ikke mer veggedyr nå enn tidligere. Vi hadde et toppår i Norge med litt over 3000 regsitrerte bekjempelser i norge i 2019.

I 2019 var det rekordmange veggedyrbekjempelser, mens nedstengingen under korona førte til færre bekjempelser i 2020 og 2021, før det økte igjen i fjor.

veggedyr statistikk

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser rundt 30 prosent økning av veggedyrbekjempelser fra 2021 – 2022. – Det vil sannsynligvis øke mer i år.

– Vi kommer antakelig til å oppleve en økning også i år, men det vil forhåpentligvis ta tid før vi får like mye som 2019

  • Kan det være veggdyr Jeg har fått i hus? jeg kjøper mye second-hand og reiser en del.

Det kan være veggedyr, men det er heldigvis mer trolig at det er andre årsaker. Veggedyr er et veldig fryktet skadedyr som det også er skrevet mye om på internett, noe som igjen gjør at når man søker på nett etter symptomene man opplever så vil man ofte komme over informasjon om veggedyr.

Andre insekter:

Fuglelopper: Fra april til begynnelsen av juni er den vanligste tiden mennesker blir bitt av fuglelopper. Når hytter varmes opp på senvinter, vekkes fugleloppene til live og på denne tiden er det også vanlig å bli bitt. Fuglelopper overlever ikke lenge i hus fordi de ikke kan formere seg på menneskeblod. I tillegg er det vanligvis er for tørt klima innendørs.

Fuglelopper (Ceratophyllus gallinae), også kalt hønselopper, er 2-3 mm små brunsvarte insekter. De er parasitter og lever av å suge blod fra en lang rekke ville fuglearter og er også svært vanlig på høns.

Man kan også få hudreaksjoner som ligner på veggedyrbitt dersom man kommer i kontakt med larver fra klannerfamilien. Rundt oslo er jo Brun pelsbille(majorstuabillen) en bille som er godt kjent og utbredt, fra denne familen.

  • Hvis man skal ut på reise i sommer. Hva bør man unngå for å dra med seg veggdyr hjem?

Inspeksjon av rommet: Sjekk grundig etter tegn på veggedyr når du kommer inn på hotellrommet eller overnattingsstedet ditt. Sjekk under sengen og madrassen grundig langs kanter og sømmer. Veggedyr har en tendens til å gjemme seg veldig nærme matkilden,  se etter tegn som blodflekker, avføring eller levende insekter. Nå har vi gode kameraer med blits eller lommelykt på mobilen som er et fantastisk hjelpemiddel for å kontrollere under senger og langs sømmer og andre mulige gjemmesteder.

Oppbevaring av bagasjen: Hold bagasjen din borte fra senger og møbler. Bruk bagasjestativ eller et koffertstativ som er plassert borte fra sengen. Ikke legg kofferten på sengen eller gulvet.

Tøm kofferten ute. Kontroller alle ting som ikke kan vaskes. Legg klær i søppelsekker og ta dem direkte til vask. Vask dem på høy temperatur for å drepe eventuelle veggedyr eller egg som kan ha kommet med. 60 grader vask, eller tørketrommel.

Kofferten blir ute, kan i fryseboks/sauna, eller vurder om den er verdt å spare på.

  • Hvis skaden først er ute? Hvor dyrt kan dette bli? Og dekkes det av forsikring?

Veldig mange har en forsikring som dekker kostnadene rundt en bekjempelse. Jeg anbefaler at folk sjekker at de har denne dekningen inne i sin forsikring. Kostnadene rundt en veggedyrbekjempelse varierer veldig ut ifra omfang. Dersom det er spredning til flere soverom andre deler av boligen kan prisen fort havne på over 50000.

Men heldigvis i dag har vi begynt å få mer kunnskap og det er kommet nyere og bedre metoder og midler som fungerer veldig godt på veggedyr som er med på å redusere kostnadene betydelig dersom man er tidlig ute. Det er også kommet midler på markedet for private, som ved riktig bruk kan bekjempe veggedyr uten hjelp fra oss.

  • Hvis det er veggdyr man har fått i hus? Skal han fortsette å sove i senga? Hva gjør han nå?

Veldig ofte vil jo mennesker ty til litt desperate handlinger og forsøke å løse dette selv: I og med at Veggedyr tåler vanlig insektspray ganske godt, vil ikke dette være en god løsning.

Først ringer du forsikringen din for å se om de kan hjelpe. Dersom du ikke har forsikring, bør du ta kontakt med et skadedyrfirma.

Vi vet at dette er dyre bekjempelser, men det finnes håp der ute for å gjøre dette selv også dersom man gjør de rette tiltakene samtidig. Flere nettbutikker selger nå riktige produkter for å bekjempe veggedyr selv. Det er derimot viktig at man også følger en veiledning på hvordan man gjør hele prosessen.

Frem til du har fått startet en bekjempelse, må man fortsette å gjøre som du har gjort frem til nå. Man bør ikke avvike fra sitt vanlig adferdsmønster. Du må ikke flytte inn på et annet soverom, flytte til sofaen i stua eller sove andre steder i boligen. Veggedyr har en fantastisk evne til å finne oss og vil derfor bare følge etter til dette rommet.  Da har vi et mer omfattende og dyrere angrep å behandle.

Det som alikevel kan gjøres er å gå til innkjøp av en veggedyrteip som er en dobbeltsidig teip som vi bruker for at ikke veggedyr skal kunne komme opp til den som sover der. Hvis flytter senga ut fra vegg og bort fra andre gjenstander veggedyr kan bruke for å klatre opp i senga, kan man teipe denne teipen rundt hele senga og hindre veggedyr fra å komme frem til den som sover der. Denne veggedyrteipen får du kjøpt i nettbutikker.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top