Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Skjeggkre – Ofte stilte spørsmål

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Skjeggkre – Ofte stilte spørsmål

Alt du trenger å vite om skjeggkre

Skjeggkre er et skadedyr som har blitt mer utbredt i norske hjem de siste årene. Disse små insektene kan forårsake frustrasjon og bekymring blant boligeiere. I denne guiden vil vi gå gjennom de 20 mest stilte spørsmålene om skjeggkre, slik at du får en dypere forståelse av hvordan du kan håndtere dem effektivt. Vi vil også sammenligne skjeggkre med sølvkre for å klargjøre eventuelle forvirringer mellom disse to liknende skadedyrene.

skjeggkre

De 20 mest stilte Vanlige spørsmål om skjeggpleie

 1. Hva er skjeggkre? Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er små, vingeløse insekter som tilhører insektordenen Zygentoma. De er kjent for sin evne til å overleve i tørrere miljøer enn sølvkre og kan ofte bli funnet i boliger.
 2. Hvordan ser skjeggkre ut? Skjeggkre har en karakteristisk sølvgrå farge og en langstrakt kropp med tre lange haletråder. De kan vokse til å bli ca. 1 – 1,5 cm lange.
 3. Hvor kommer skjeggkre fra? Skjeggkre er ikke innfødte i Norge men har spredt seg globalt gjennom handel og reiser.
 4. Er skjeggkre farlige? Skjeggkre er ikke farlige for mennesker eller kjæledyr, men de kan i noen tilfeller forårsake materiell skade ved å gnage på papir, tapet, klær og andre stivelsesholdige materialer. Dette er som oftest kun et problem i museer eller dokumentarkiver med gamle verdifulle papirer, malerier eller annen verdifull kunst.
 5. Hva spiser skjeggkre? De spiser en rekke stoffer, men foretrekker karbohydrater som sukker og stivelse. Dette inkluderer papir, lim, tapetlim og tekstiler.
 6. Hvordan oppdager man skjeggkre i hjemmet? Skjeggkre er nattaktive og sky, så de blir oftest oppdaget ved et tilfeldig syn om natten eller gjennom skader de har forårsaket.
 7. Hva er forskjellen mellom skjeggkre og sølvkre? Skjeggkre er vanligvis større enn sølvkre, og har lengre hår på kroppen og lengre haletråder. Sølvkre foretrekker fuktigere miljøer.
 8. Hvordan forebygge skjeggkre? Hold hjemmet tørt og godt ventilert. Reduser tilgjengeligheten av mat ved å holde mat i tette beholdere og ved regelmessig rengjøring.
 9. Hvordan blir man kvitt skjeggkre? Det kan være utfordrende å bli kvitt skjeggkre selv. Bruk av limfeller og insektmidler kan hjelpe, men ofte kreves profesjonell hjelp. Bruk av forgiftet åte har vist seg å være den mest effektive og raske metoden for å fjerne disse insektene. Metoden er de senere årene blitt rask og rimelig å utføre.
 10. Kan skjeggkre formere seg raskt? Ja, skjeggkre kan legge opptil 50 egg per år, selv om de utvikler seg sakte og lever lenge, blir skjeggkre ofte et stort problem etter noen år.
 11. Er skjeggkre sesongbaserte? Nei, skjeggkre kan forekomme og formere seg i hjemmet hele året.
 12. Hvordan bekjempe skjeggkre naturlig? Det er ikke å anbefale, men dersom du alikevel vil forsøke, kan naturlige avstøtende midler som lavendel og nellik forsøkes.
 13. Kan skjeggkre spre sykdommer? Det er ingen kjente tilfeller av sykdomsoverføring fra skjeggkre til mennesker.
 14. Hva tiltrekker skjeggkre til et hjem? Tilgjengelighet av matkilder og skjulesteder som sprekker og spalter i bygninger.
 15. Kan man forebygge skjeggkre ved å være renslig? Renhold kan hjelpe, men skjeggkre kan også trives i rene miljøer hvis de har tilgang til mat.
 16. Hvor lenge kan skjeggkre leve? Skjeggkre kan leve i flere år, avhengig av miljøforholdene. Under opptimale fukt og temperaturforhold vil skjeggkre leve i 3 – 4 år. Dersom temperaturer er lavere andre forhold ikke opptimale kan skjeggkre leve opptil 7 år.
 17. Kan man se skjeggkre om dagen? Det er sjelden, da de er nattaktive og lysesky.
 18. Hva skal man gjøre hvis man finner skjeggkre i hjemmet? Vurder å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for råd og behandling. Dette er ofte den raskeste og beste måten å bli kvitt skjeggkre på. De senere årene har disse behandlingene gått kraftig ned i pris.
 19. Kan skjeggkre leve uten mat? Skjeggkre kan overleve lenge uten mat, spesielt i varme og tørre forhold.
 20. Hvordan håndtere skjeggkre i store bygninger? I store bygninger kreves ofte en omfattende tilnærming, inkludert overvåkning og strategisk plasserte feller og insektmidler.

Trenger du hjelp til å bekjempe skjeggkre?

Hvis du sliter med skjeggkre i din bolig eller virksomhet, kan Skadedyrkontroll 1 AS tilby profesjonell hjelp. Vårt team av erfarne teknikere er spesialister på å håndtere skjeggkre og andre skadedyr. Kontakt oss for en konsultasjon og finn den beste løsningen for ditt skadedyrproblem.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top