Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Stokkmaur kontroll: Effektive metoder for å beskytte hjemmet ditt

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Stokkmaur kontroll: Effektive metoder for å beskytte hjemmet ditt

Treødeleggende insekter kan skape mye uro i norske hjem. Stokkmaur (Camponotus spp.) er blant de mest fryktede skadedyrene på grunn av deres evne til å skade treverk ved å grave tunneler og bygge reir.

Selv om stokkmaur ikke spiser tre, graver de seg inn i fuktig og råtnende treverk for å lage sine reir. De foretrekker å bosette seg i lettere ødelagte områder av treverket og sjelden forårsaker stor skade på solide strukturer.

Stokkmaur i tre

Hva er Stokkmaur?

Stokkmaur (Camponotus spp.) er kjent for å grave ut tre for å lage reir. Disse insektene bygger reir både innendørs og utendørs. Selv om de fjerner tre når de lager tunneler, spiser de det ikke.

De spiser i stedet forskjellige typer insekter, kjøtt, kjæledyrmat, sirup, honning, sukker, gelé, og andre søte ting.

De foretrekker også honningdugg, en søt substans utgitt av bladlus. Stokkmaur jager til og med aktivt etter bladlus som en matkilde.

Hvordan identifisere stokkmaur?

Stokkmaur er ganske store sammenlignet med de fleste andre maur. De måler mellom 6 – 14mm i lengde. Fargen deres varierer, avhengig av arten; Sotstokkmauren er helt sort, mens skogstokkmauren er sort og rødbrun.

Stokkmaur blir ofte oppdaget innendørs om våren. Deres tilstedeværelse alene betyr ikke nødvendigvis at det er et problem i huset, men det kan være grunn til bekymring for huseiere. For å finne ut om maurene kommer fra en utendørs eller innendørs koloni, er det viktig å observere nøye.

Maur som dukker opp innendørs sent på vinteren eller tidlig på våren, mest sannsynlig kommer fra en innendørs koloni. Hvis man ser aktivitet senere på året, er det mer uklart om kolonien er inne eller ute.

Livssyklus for en stokkmaur

En stokkmaurkoloni starter med en enkelt befruktet dronning som legger omtrent 15-20 egg etter at hun har etablert et reir i et hulrom i tre eller en annen egnet plass. Hun mater de utviklende unge med spyttsekresjoner uten å forlate reiret eller spise. Etter klekking tar de første arbeiderne seg av matinnsamling for å føde de yngste larvene. De utvider også bolet ved å grave ut flere ganger, og passer på egg, larver og pupper av neste generasjon. Kolonien vokser raskt og når sitt toppunkt (omtrent 3000 arbeidere) innen 3-6 år. På dette tidspunktet produseres vingede reproduktive hunner som deretter flyr av gårde for å etablere nye kolonier.

flygemaur

Topp 3 grunner til at det er stokkmaur i hjemmet ditt

På leting etter mat

Stokkmaur kan komme inn i huset ditt for å finne mat. Arbeidermaurene drar ut fra reiret for å søke etter matkilder, som de tar med tilbake til kolonien for å dele med de andre maurene.

Fuktighetsskader

Stokkmaur foretrekker fuktig eller råtnende tre, så hvis du har en stokkmaurinfestasjon, kan det tyde på at det er fuktighetsskader i strukturen eller innredningen din.

Et reir i nærheten

Stokkmaur kan være til stede i huset ditt hvis kolonien deres er nær hagen eller boligen din. Enten reiret er inne eller ute, er det viktig å handle raskt for å bli kvitt dem.

Tegn på Stokkmaurinfestasjon

Stokkmaurarbeidere forlater reiret for å finne mat til kolonien. Å se disse maurene inne indikerer en stokkmaurinfestasjon.

Å finne maurvinger

Stokkmaursvermere mister vingene etter paring. Kasserte vinger nær dører og vinduer er et tydelig tegn på stokkmaur.

Å oppdage sagflis

Når de graver tunneler, rydder stokkmaur bort døde insekter og treverk. Denne sagflisen, også kjent som insektsavfall, finner man ofte langs vegger, på gulvet og under treobjekter.

Å oppdage små hull i treverk

Stokkmaur holder seg helst skjult men kan etterlate små, runde hull i treverk. Disse åpningene brukes til å fjerne trevirke fra reirene sine.

Trusler fra Stokkmaur: Hvilken type skade kan de forårsake?

Stokkmaur graver ganger i tre for å lage reirene sine. Disse gangene kan svekke trekonstruksjoner, og kan dermed føre til strukturell skade på bygninger. Selv om stokkmaurskader tar lang tid å utvikle, kan de fortsatt forårsake betydelige skader hvis de ikke blir oppdaget i tide.

Tegn på en stokkmaurinfeksjon inkluderer sagspon rundt treverk og lange, svarte eller røde maur som vandrer rundt inne i huset. Hvis slike tegn blir sett, bør tiltak settes i verk raskt for å unngå omfattende skader.

Stokkmaur utgjør en risiko for husstrukturer, spesielt trekonstruksjoner. De kan forårsake store skader på bygninger ved å hule ut treverk, noe som fører til både råteskader og vannskader. Risikoen for maurskade er større i områder med høy fuktighet, fordi stokkmaur foretrekker vått og mykt tre.

Forebygging av stokkermaur

Unngå fukt

For å unngå opphopning av fuktighet i treverk, er god vedlikehold av husstrukturen og omkringliggende områder viktig.

Reparere skader

Oppdagede skader etter angrep av stokkmaur må repareres umiddelbart for å hindre ytterligere inntrenging av maur.

Behandle skadede trær

Fjern potensielle reir ved å behandle skadede trær og fjerne stubber og treavfall.

Sjekk ved nøye

Inspiser ved nøye for insekter før du tar den inn. Oppbevar veden så langt unna huset som mulig og løft den fra bakken.

Hvordan lokalisere et stokkmaurreir

Stokkmaur skade

Undersøk fuktige områder

Når du leter etter et reir, undersøk steder nær vannlekkasjer som bad, under vasker, eller rundt vindus- og dørrammer. Stokkmaur liker å bygge reir i vått, råtnende treverk.

Se etter tegn på infestasjon for å oppdage dem

Hvis du ser hull i treverket eller uvanlige hauger med sagflis, er det stor sannsynlighet for at et reir er i nærheten. Sjekk om du kan oppdage noen stokkmaur i nærheten.

Følg maurstier for å finne reiret

Hvis du ser en sti av maur på jakt etter mat, følg dem. De vil sannsynligvis lede deg til reiret deres.
Når disse maurene beveger seg, legger de igjen feromonstier som andre maur kan følge til og fra matkilder. Vær tålmodig mens du sporer dem tilbake til gulvlister, skap, dører eller andre trestrukturer.
Hvis de har bygget reir i stubber eller døde trær, kan du trenge å følge dem ute.

Hvis du ikke ser noen stokkmaur når du leter etter dem, selv om du har en infestasjon, kan du bruke litt lokkemat for å lokke dem ut.
Du kan bruke fortynnet honning eller sukkermelk som en enkel DIY-lokkemat for stokkmaur i denne situasjonen.
Stokkmaur er mest aktive om natten, så dette er den beste tiden til å oppdage dem og bruke lokkemat.

Hvordan bli kvitt stokkmaur

 

Prøv åte

Bruk av åte innebærer å plassere forgiftet åte langs maurenes vandringsstier slik at de tar det med tilbake til reiret. Åte kan plasseres inne eller ute der du ser maur går. Bruk værbestandige bokser med åte rundt ytre konstruksjoner, trær, stokker og vedhauger. Reappliser etter behov.

Bruk av spray

For å bekjempe stokkmaur, er det vanlig å bruke insektmidler som inneholder pyretroider som aktiv ingrediens. Når stokkmaurreiret er lokalisert, er det viktig å behandle det grundig for å eliminere maurene. Først må du bruke et insektmiddel spesielt formulert for maur. Sprøyt insektmiddelet direkte inn i reiret gjennom alle synlige åpninger for å sikre at middelet når maurdronningen og ødelegger hele kolonien. Deretter bør du sprøyte området rundt reiret og andre steder hvor du har observert mauraktivitet.

Dette vil bidra til å drepe arbeidere som er ute på leting etter mat. Etter behandlingen er det viktig å overvåke området for å sikre at alle maurene er eliminert. Denne prosessen kan ta fra noen dager til et par uker, avhengig av størrelsen på reiret. For å forhindre fremtidige angrep, sørg for at treverk holdes tørt, reparer lekkasjer, fjern råtnende treverk, og forsegl sprekker og åpninger i bygninger som kan gi maurene tilgang.

Anbefalte produkter

Her er noen anbefalte produkter for bekjempelse av stokkmaur:

 • Insektmiddel med pyretroider: Effektiv for direkte behandling av reir.
 • Organisk Insektmiddel Granuler: Reduserer antallet insekter rundt huset.
 • Forgiftet åte: Effektiv for eliminering av kolonien gjennom arbeidere.
 • Diatoméjord: Naturlig og ikke-giftig alternativ for å drepe insektene.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har stokkmaur i huset?

For å identifisere tilstedeværelse av stokkmaur, kan du se etter følgende tegn:

 • Sagflis: Små hauger med trestøv eller sagflis, ofte funnet i nærheten av treverk som er angrepet.
 • Stier: Synlige stier som maurene bruker for å bevege seg rundt.
 • Lyd: Svak knitring eller rasling inne i veggene, spesielt om natten.

Hvordan kan man bekjempe stokkmaur effektivt?

Effektiv bekjempelse av stokkmaur kan innebære:

 • Fjerne fuktighet: Sørge for at hjemmet er tørt, da stokkmaur trives i fuktige miljøer.
 • Profesjonell hjelp: Kontakte skadedyrbekjempere som kan bruke riktige tiltak.
 • Agn og uskadeliggjøring: Bruke maurgift og agn for å ta livet av kolonien.

Er skader forårsaket av stokkmaur dekket av husforsikring?

Skader forårsaket av stokkmaur dekkes normalt sett av husforsikringen hvis du har en toppdekning. Det er viktig å sjekke forsikringsvilkårene nøye for å se hvilke typer skader som er inkludert.

Hva er de typiske størrelsene på stokkmaur sammenlignet med andre maurarter?

Typiske størrelser på stokkmaur sammenlignet med andre maurarter er som følger:

Maurart Størrelse
Stokkmaur 6-13 mm
Svart jordmaur 2-4 mm
Faraomaur 1.5-2 mm

Hvilke metoder finnes for å forhindre invasjon av stokkmaur?

For å forhindre invasjon av stokkmaur, kan disse metodene benyttes:

 • Fjernet dødt tre: Rydding av dødt treverk og stubber rundt huset.
 • Tetting av sprekker: Tette alle sprekker og inngangspunkter i bygningen.
 • Redusere fukt: Bruke avfuktere i fuktige områder og sørge for god ventilasjon.

Hva er de primære matkildene for stokkmaur inne i boliger?

De primære matkildene for stokkmaur i boliger inkluderer:

 • Søtsaker: Sukkerholdige matvarer som syltetøy og honning.
 • Proteinrik mat: Kjøtt, ost, kjæledyrmat.
 • Treverk: Eldre, fuktig eller råttent treverk.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top