Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Stor melbille

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Stor melbille

Utseende

  • 12-18 mm lang
  • Mørk og noe flattrykt kropp
  • Larven gulbrun, nærmest sylindrisk med ganske hard, glatt og skinnende overflate, ett par krumme horn bak, opptil 30 mm lang

Biologi og adferd

Stor melbille hører til familien skyggebiller (Tenebrionidae). Både voksne og larver er nattaktive og forekommer helst på steder hvor det oppbevares mel og kornprodukter som møller og bakerier, helst i fuktige, gamle korn og 

stor melbille

melrester. De kan også forekomme i morkent, tidligere vann- og soppskadd treverk i tak og vegger. De kan dessuten spise insekter, inkludert egne larver. Utendørs lever de i morkent treverk og fuglereder. Billen kan leve utendørs nord til Trøndelag. Utviklingen fra egg til voksen varierer mellom 280 og 630 døgn avhengig av temperatur. Melbillen trives best og har kortest utviklingstid ved 25-27 °C. De voksne kan fly, opptrer midt på som- meren og lever i 2-3 måneder. Larvene brukes ofte som dyrefôr, og blir også brukt som mat til mennesker.

Skade

Stor melbille kan gjøre skade i melvarer, men opptrer sjelden som skadedyr hos oss på grunn av den sene formeringen, og at den fore- trekker fuktige, gamle melrester. Billen kan være mellomvert for parasitten Hymenolepis diminuta, og rå larver bør derfor ikke spises av mennesker.

Bekjempelse

  • Foregygges ved godt renhold
  • Dersom billen finnes i store mengder, må formeringsstedet finnes og rengjøres.

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp med skadedyrkontroll? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top