Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Svart jordmaur

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Svart jordmaur

Sort jordmaur blir også kallt sukkermaur. Opplever du problemer med denne maurtypen i hus, kan det være tegn på at boligen har et fuktproblem? Ta kontakt med Skadedyrkontroll1 for en befaring, våre lokale teknikere har høy kompetanse på behandling mot maur. Vi har markedets beste og sikreste metoder. 

Ta kontakt

Sort jordmaur

• Ensfarget brunsvart

• Første antenneledd (det lange) med utstående hår

• Arbeiderne er 3,5-5 mm Kan lett forveksles med sauemaur

og brun jordmaur.

sort jordmaur
Biologi og adferd

Svart jordmaur kalles også sukkermaur fordi den er glad i søt mat. Om våren kommer den ofte inn for å lete etter mat, men forsvinner vanligvis av seg selv etter kort tid. Reir bygges ofte i hager, i jord, sand eller råttent treverk, men reir kan også anlegges innendørs i råteskadet treverk eller i isoporisolasjon.

Et reir har kun én dronning, men opptil 10 000 maur. Sverming (”flygemaur”), er nye dronninger som flyr ut for å lete etter nye reirplasser.

Dersom sverming foregår innendørs er det stor sannsynlighet for at reir sitter inne i konstruksjonen. Sverming skjer fra sist i juni til august, avhengig av temperatur og nedbørsmengde. Svart jordmaur er meget vanlig i lavtliggende områder i Sør-Norge. Utendørs lever den nord til Trøndelagsfylkene.

Skade

Maur som anlegger reir innendørs, kan ødelegge myke byggematerialer som råteskadet trevirke eller isoporisolasjon. Maur utendørs (inkludert flygemaur) og maur som kommer inn etter mat på våren kan være til irritasjon.

Forebygging og bekjempelse

Forebygg for eksempel ved å bruke grus istedenfor sand under heller utendørs, tette sprekker i husvegg/ha insektnett i lufteluker, unngå myke byggematerialer innendørs, hold boligen fri for fuktighet og ha grov stein/pyntestein inn mot grunnmur istedenfor bed. Hvis du allikevel ønsker blomsterbed langs grunnmur, så ha avstand mot husvegg, og velg gjerne planter som ikke bladlus liker, for maur “melker” bladlus for honningdugg.

Om maur kommer inn om våren bør søte matvarer oppbevares i tette bokser. Ved spesielt store plager kan kjemiske tiltak vurderes, men da bør man få hjelp eller råd fra en profesjonell skadedyrtekniker.

Forgiftet åte er foretrukken metode og kan benyttes inne og ute.

Tilgjengelige reir kan bekjempes mekanisk (støvsuger, husk å kaste posen!) eller med små mengder insektmidler direkte i reiret.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top