Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Veps og vepsebol

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Veps og vepsebol

I Norge finnes 13 arter stikkeveps, hvor de vanligste er er jordveps og tysk veps. Vi finner også Geithamsen, som er en stor veps som ofte oppleves skremmende på grunn av sin store størrelsen. Stikkeveps er overordnet sett ikke skadedyr, selv om de kan lage bol inne i hus. Geithamsene bidrar til økosystemet ved å polinere planter og kontrollere skadeinsekter. Selv om de kan være irriterende, er stikkevepsen i de fleste tilfeller mere nyttig enn skadelig.

Ta kontakt

Veps og vepsebol: Fakta og informasjon du bør vite

Veps (Vitenskapelig navn:

veps

Vespidae) er en vanlig type insekt kjent for sin evne til å stikke og bygge komplekse reir, kjent som vepsebol. Her er noen viktige fakta og informasjon om veps og deres bol:

Kjennetegn:

• Hovedsakelig farget i svart og gult, men enkelte arter har også noe oransje eller rødbrunt
• Sparsomt behåret
• Bitende munndeler
• Arbeiderne er 11-15 mm lange
• Dronningen er 14-19 mm lang

Vepsebol:

 • Materiale: Bygges av tyggede trefibre blandet med spytt, som gir et papiraktig utseende.
 • Plassering: Finnes ofte under takskjegg, i garasjer, loft, hule trær og busker.
 • Struktur: Har flere nivåer av celler som brukes til å oppdra larver.

Atferd:

 • Sosiale insekter: Bor i kolonier med en dronning, arbeidere og hanner.
 • Stikk: Kan stikke flere ganger, i motsetning til bier som mister brodden etter stikk.
 • Foraging: Jakter på insekter og samler nektar, kan bli aggressive når de føler seg truet.

Risikoer og Skader:

 • Stikk: Kan forårsake smerte, hevelse og i noen tilfeller alvorlige allergiske reaksjoner.
 • Infestasjon: Store kolonier kan være plagsomme og farlige nær boliger og offentlige steder.
 • Skader på Eiendom: Kan skade treverk når de bygger bol, selv om dette er mindre vanlig enn hos maur.

Forebygging og Bekjempelse:

 • Fjerning: Profesjonell fjerning anbefales, spesielt for store bol eller hvis det er risiko for stikk.
 • Forebygging: Tetting av sprekker og åpninger rundt huset for å hindre tilgang.
 • Lokkemidler: Bruk av vepsfeller og lokkemidler kan redusere antallet veps i et område.

Hva er en Veps?

Vepsen er en insektart som tilhører ordenen Hymenoptera og familien Vespidae. Vepsen har en slank kropp, to par vinger og en lang, tynn midje. De fleste vepsene er rovdyr som lever av andre insekter, men noen arter spiser også nektar og pollen. Vepsen er kjent for sin smertefulle stikk, som kan være farlig for personer med allergi.

Hva er et Vepsebol?

Et vepsebol er hjemmet til en koloni av veps. Vepsebolene kan ha forskjellige former og størrelser, avhengig av arten av vepsen og stedet der de bor. De fleste vepsebolene er laget av papirmasse som vepsene produserer ved å tygge på tre og planterester. Vepsebolene kan være plassert i trær, busker, under takskjegg, i bakken og andre steder.

Hvordan etablerer Veps et Vepsebol?

Vepsene etablerer vepsebol om våren når dronningen bygger et nytt bol og legger eggene sine. Dronningen tar seg av de første arbeiderne som klekkes fra eggene, og arbeiderne tar over oppgaven med å bygge og vedlikeholde vepsebolet. Vepsekolonien vokser gjennom sommeren, og i slutten av sommeren produserer kolonien nye dronninger og hanner som vil pare seg og starte nye kolonier neste år.

Størrelse på Vepsebol

Størrelsen på vepsebolene kan variere fra noen få centimeter til enrome bol på en meter eller mer i diameter, avhengig av størrelsen på kolonien. De fleste vepsebolene er små og kan være vanskelig å oppdage, men noen arter kan bygge store bol som kan være farlige for mennesker og dyr som befinner seg i nærheten. Det er viktig å være forsiktig når man fjerner vepsebol, da vepsene kan bli aggressive og stikke når de føler seg truet.

Fjerning av Vepsebol

Vepsebol kan være en plagsom og farlig plage for både voksne og barn. Fjerning av vepsebol kan være en risikofylt oppgave, og det er viktig å ta forholdsregler for å unngå vepsestikk. I denne delen vil vi se på hvordan man kan fjerne vepsebol og hvilke forholdsregler som bør tas.

Hvordan fjerne et Vepsebol?

Før man begynner å fjerne vepsebol, er det viktig å ha riktig utstyr og ta de nødvendige forholdsreglene. Bruk hansker og vepsedrakt for å beskytte deg mot stikk. Det er også viktig å utføre fjerningen på kvelden når vepsene er mindre aktive. Bruk en insektspray for å drepe vepsene før du fjerner vepsebolet.

Fjerning av Vepsebol om vinteren

Vinteren er den beste tiden å fjerne vepsebol på, da vepsene er mindre aktive og bolet er tomt. Det er imidlertid viktig å være forsiktig når du fjerner vepsebolet, da vepsene kan ha etterlatt seg giftige stoffer som kan være farlige for mennesker og dyr.

Fjerning av Vepsebol om sommeren

Om sommeren kan fjerning av vepsebol være mer utfordrende, da det kan være mange veps i bolet. Det er viktig å ta de nødvendige forholdsreglene og bruke profesjonell hjelp hvis du er usikker på hvordan du skal fjerne vepsebolet. Fjerning av vepsebol om sommeren bør utføres om kvelden når vepsene er mindre aktive.

Fjerning av Vepsebol på loftet

Hvis du har et vepsebol på loftet, kan fjerning være spesielt utfordrende. Det er viktig å være forsiktig og ta de nødvendige forholdsreglene for å unngå skade på loftet og deg selv. Det kan være lurt å få profesjonell hjelp til å fjerne vepsebolet på loftet.

vepsebol på loft

Fjerning av vepsebol kan være en utfordrende oppgave, men med riktig utstyr og forholdsregler kan du gjøre det trygt og effektivt. Hvis du er usikker på hvordan du skal fjerne vepsebolet, bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å få hjelp.

Allergisk reaksjon på Vepsestikk

Når man blir stukket av en Veps, kan det føre til en allergisk reaksjon hos noen personer. En allergisk reaksjon kan variere fra milde symptomer til livstruende situasjoner. I denne delen vil vi se nærmere på hva som skjer når man blir stukket av en Veps, hvordan man kan behandle en allergisk reaksjon på et Vepsestikk og hvem som er mest utsatt for allergiske reaksjoner.

Hva skjer når man blir stukket av en Veps?

Vanligvis vil et Vepsestikk føre til en lokal reaksjon rundt stikkstedet, som inkluderer smerte, rødhet, hevelse og kløe. For de fleste personer vil disse symptomene forsvinne etter noen timer eller dager. Men for noen personer kan stikket føre til en allergisk reaksjon, som kan være alvorlig.

Hvordan behandle en allergisk reaksjon på et Vepsestikk?

Hvis noen opplever en allergisk reaksjon på et Vepsestikk, er det viktig å handle raskt. Først bør man kontakte medisinsk personell eller ringe nødnummeret. Hvis personen har en adrenalinpenn, bør den brukes umiddelbart.

Det er også viktig å holde personen rolig og i en oppreist stilling. Hvis personen har problemer med å puste, bør man hjelpe personen med å puste ved å løfte hodet og nakken. Hvis personen mister bevisstheten, bør man starte hjerte- og lungeredning.

Hvem er mest utsatt for allergiske reaksjoner?

Personer som har hatt en allergisk reaksjon på et Vepsestikk tidligere, har en økt risiko for å få en allergisk reaksjon igjen. Personer med allergier mot insekter, mat eller medisiner kan også være mer utsatt for allergiske reaksjoner på Vepsestikk.

Det er også verdt å merke seg at personer som er i nærheten av bier og Veps, som for eksempel birøktere eller personer som arbeider med kjøtt, kan være mer utsatt for å bli stukket og dermed utvikle en allergisk reaksjon.

Det er viktig å være oppmerksom på symptomer på en allergisk reaksjon på et Vepsestikk og vite hvordan man skal handle i en nødsituasjon.

Hvordan forebygge etablering av Vepsebol?

Veps kan være en plage om sommeren, spesielt når man er utendørs og spiser mat eller drikker noe søtt. For å unngå å tiltrekke seg veps, bør man være forsiktig med å ha mat og søte drikker stående fremme. Her er noen tips til hvordan man kan forebygge veps og vepsebol.

Hvordan unngå Veps?
 • Hold mat og søte drikker dekket til når du spiser utendørs.
 • Ikke bruk parfyme eller duftende produkter når du er utendørs, da det kan tiltrekke seg veps.
 • Vær forsiktig med å plukke frukt eller bær fra trær eller busker, da det kan være vepsebol i nærheten.

Sørg for å tette hull og åpninger i vegger og tak, spesielt på loftet, for å hindre at vepsen kan bygge bol innendørs.

 • Hvis du har frukttrær eller busker i hagen, bør du plukke fruktene så snart de er modne, slik at de ikke tiltrekker seg veps.
 • Sørg for å fjerne matrester og søppel fra hagen, da dette kan tiltrekke seg veps.
Hvordan beskytte seg mot Veps?
 • Bruk hansker når du arbeider i hagen eller på loftet, for å unngå vepsestikk.
 • Vær forsiktig med å bevege deg rundt vepsebol, spesielt om kvelden eller om høsten.
 • Hvis du blir plaget av veps, kan du bruke sprayboks eller annen vepsespray for å holde dem unna.

Hvis du oppdager et vepsebol på eiendommen din, bør du være forsiktig med å fjerne det selv. Vepsebol kan være farlige å fjerne, spesielt hvis de er store eller hvis det er mange veps i nærheten. I slike tilfeller bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å få hjelp med fjerning av vepsebol.

Det er to vepsearter som ofte plager oss i Norge: tysk veps og jordveps. Jordvepsen bygger gråbrune og kladdete papirbol, som kan bli ganske store. Den tyske vepsen er den som bygger de kuleformede bolene, som ikke blir like store. Størrelsen på vepsebolene kan variere fra noen få centimeter til over en meter i diameter.

Veps kan være plagsomme om sommeren, men med forsiktighet og forebyggende tiltak kan man unngå å bli plaget av dem.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top