Veps

Veps kan være til stor sjenanse i sommermånedene. Dersom de bosetter seg nær oppholdssteder, kan de gjøre området rundt vanskeligå være i. De kan gå til angrep hvis de føler bolet truet. 

Stikkveps

• Hovedsakelig farget i svart og
gult, men enkelte arter har
også noe oransje eller rødbrunt
• Sparsomt behåret
• Bitende munndeler
• Arbeiderne er 11-15 mm lange
• Dronningen er 14-19 mm lang

veps

Biologi og adferd

I Norge er det 13 arter veps. Vanligst i og rundt hus er jordveps, tysk veps, Geithams, bier og humler. Disse finnes over hele landet.
Avhengig av art, plasseres bolet ulikt, enten fritthengende for eksempel innunder tak eller i busker, eller i hulrom under jorden, i gulv e.l. Bolet kan bli meget stort og inneholde flere tusen individer, alle blir produsert av kun én dronning. Bolene brukes kun én sommer, og bare nyklekte, befruktede dronninger overlever vinteren. Disse insektene gjør stor nytte for seg ved at de fanger et stort antall skadeinsekter som de fôrer larvene sine med.

Skade

Stikk er smertefullt, men de fleste tåler mange. Likevel kan over 50 være dødelig for et voksent menneske. Noen få er overallergiske og kan dø av ett stikk.  Veps kan være til irritasjon når de forsyner seg av grillmat og annet kjøtt om våren og sommeren. På høsten er de mest interessert i søtt og kan være plagsomme på uteplassen, ødelegge frukt og bakevarer i butikker og overmoden frukt i frukthager. De kan spre smitte fordi de også henter næring fra søppeldunker, åtsler o.l.

Det er viktig å huske at dette først og fremst ikke regnes som et skadedyr, men er et insekt som utfører en viktig økologisk rolle. De fanger et stort antall fluer, sommerfuglelarver og andre insekter som kan være skadedyr daglig. De spiller også en rolle i pollineringen av enkelte plantearter når de søker etter nektar.

Hvordan ser du vepsebol ut?

Bol er laget av brunt papir. Veps lager dette papiret selv ved å tygge på ting som tre og planteartikler. Et bol kan variere utseendet basert på arten som bygde det. Jordveps lager sirkelrunde tegninger på sine bol.

Mange er redde for veps, og det er forståelig. Men husk at disse insektene faktisk kan være ganske ufarlig hvis de ikke blir forstyrret. Når de føler seg truet, kan de bli aggressive, og i motsetning til bier er de i stand til å stikke flere ganger.

Mange ganger vil folk se veps rundt fuglebadet, bassenget eller i plantene. og anta att en kjemisk behandling er nødvendig med en gang. Dette er ofte ikke tilfelle. Faktisk, i denne situasjonen, kan det prøve å kontrollere insekter med sterke kjemiske sprayer mer skade enn nytte og føre til skader. 

• Sikre med fluenetting for å unngå etablering av bol innendørs.
• Bol kan fjernes mekanisk (husk beskyttelsesutstyr!).
• Bol kan bekjempes kjemisk.
• Feller kan benyttes for å redusere aktiviteten i et område.

Fjerne vepsebol selv kan være vanskelig. Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne

 

Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her