Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Fakta om klesmøll

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Fakta om klesmøll

Klesmøll, kjent vitenskapelig som Tineola bisselliella, er en liten sommerfugl i familien ekte møll. Denne arten er spesielt kjent for sine larver som nærer seg på tekstiler laget av naturlige, animalske fibre som ull og pels. I norske hjem er de et kjent skadedyr, da de kan forårsake betydelig skade på klær, tepper og andre tekstiler av organisk materiale.

klesmøll

Til tross for at klesmøll ikke anses som like vanlig i dagens Norge sammenlignet med tidligere, kan det fortsatt oppstå problemer når de finnes innendørs. De voksne møllene har blanke, messinggule vinger, gylne hår på hodet og en kroppslengde på 6-8 mm. Det er larvestadiet som er skadedyret, hvor de lever av og fordøyer materialer som ull, noe som kan føre til skader på tekstiler i hjemmet.

Klesmøll kan identifiseres på deres hvite egg, som er små og lett klebrige, men som ofte ikke sitter godt festet til underlaget hvor de legges. Eier man tekstiler av dyrisk materiale, er det viktig å være oppmerksom på disse insektene og forstå hvordan man kan forebygge og håndtere et eventuelt angrep av klesmøll.

Klesmøll utseende

fakta om klesmøll

Den voksne klesmøllen kan identifiseres ved sine særtrekk og går igjennom en flere faser i sin livssyklus. Forståelse av disse trinnene er essensielt for å identifisere og kontrollere denne typen insekt.

Livssyklus og Utvikling

Klesmøllen (Tineola bisselliella) tilhører familien ektemøll (Tineidae) og gjennomgår en komplett metamorfose som inkluderer egg, larve, puppe, og voksen møll. Etter paring legger hunnen opptil 100 egg, som senere blir til larver. Disse larvene er hovedproblemet i husholdninger fordi de mater på materialer som ull og lin. En larve kan leve fra flere uker til to år avhengig av temperatur og tilgang på næringsstoffer før den forvandler seg til voksen møll. Over et år kan det være flere generasjoner møll.

Livsstadiene er som følger:

 • Egg
 • Larve
 • Puppe
 • Voksen møll

Identifikasjon av Klesmøll

Klesmøllen kjennetegnes av sine ensfargede, gylne, blekt gulbrune framvinger med et vingespenn på 9-16 millimeter. Voksne møll har rødgul hår på hodet og når de hviler, ligger vingene flatt og taklagt over kroppen. Til sammenligning har pelsmøllen (Tinea pellionella), som ofte forveksles med klesmøll, gråaktige vinger med små mørke punkter. Det er viktig å kunne skille disse to møllartene da de har forskjellige vaner og kan kreve ulik behandling.

Identifikasjonspunkter for klesmøll:

 • Vingespenn: 9-16 mm
 • Farge: Ensfargede, gylne, blekt gulbrune framvinger
 • Hår på hode: Rødgul
 • Hvilestilling: Vingene ligger flatt over kroppen

Det er ved detaljene i møllens utseende en kan skille den fra andre møllarter og korrekt identifikasjon er nødvendig for å implementere effektive kontrollmetoder.

Har du oppdaget klesmøll hjemme?

Klesmøll kan forårsake betydelig skade på tekstiler, spesielt de laget av naturlige materialer. Her er hva du trenger å vite om møllens skadevirkninger.

Møllens skader på Tekstiler

Når larvene utvikler seg, er de kjent for sin appetitt på stoffer som ull, silke, pels, og skinn. Skaden manifesterer seg i form av hull i klær eller tekstiler, og mer direkte, når man oppdager larver og lo i skapet. Disse insektene foretrekker materialer av organisk opprinnelse, og man kan finne deres silketråder eller silkerør som et bevis på infestasjon.

De naturlige materialene larvene er tiltrukket av, inkluderer:

 • Ull
 • Skinn
 • Pels
 • Silke
 • Andre naturlige fibere

Larvene, som er det skadegjørende stadiet av klesmøll, kan forårsake irreparabel skade med sine små, men mange hull. Dette gjør klesmøll til et irriterende skadedyr, spesielt for verdifulle tekstiler. Identifisering av problemet tidlig er nøkkelen til effektiv kontroll og for å forhindre ytterligere ødeleggelse.

Forebygging og Kontroll

Effektiv håndtering av klesmøll i Norge krever både forebyggende og aktive bekjempelsestiltak. I kalde temperaturer er møll mindre aktive, men i hjemmemiljøet, spesielt i garderober og lagringssteder for ull og silke, kan de utgjøre en risiko hele året. For å beskytte tekstiler er det viktig å kombinere grundig renhold med korrekt oppbevaring.

Forebyggende Tiltak

 • Renhold: Regelmessig støvsuging, spesielt i skjulte områder og rundt lagrede tekstiler, fjerner potensielle matrester og kan redusere antallet møllarver. Det anbefales å bytte støvsugerposen etterpå for å hindre videre spredning.
 • Vask og Oppbevaring: Grundig vask av tekstiler før oppbevaring og bruk av tett forseglede plastposer eller kasser kan forhindre egglegging fra voksne møll. Ull og silke bør vaskes eller fryses ned for å drepe eventuelle larver før lagring.
 • Naturlige Avskrekkende Midler: Produkter som rødsederbiter og sacheter med lavendel kan fungere som naturlige avskrekkende midler i garderober og skuffer. Disse forebyggende tiltakene er ikke skadelige for miljøet og kan bidra til å holde skadedyrene borte.

Metoder for Bekjempelse

 • Møllkuler og Møllstrips: Bruk av kjemiske middel som møllkuler og strips kan virke effektivt mot voksne møll, men kan være skadelig for mennesker ved langvarig eksponering.
 • Profesjonelle Møllmidler: Det finnes insektspray og spesielle møllmidler beregnet på å bli kvitt møll og forebygge nye angrep. Disse bør brukes i henhold til bruksanvisningen, og det er viktig å behandle alle potensielle gjemmesteder for larver og egg.

Ved å ta i bruk disse tiltakene kan man både forhindre og bekjempe klesmøll, og gi langvarig beskyttelse for verdifulle tekstiler.

Profesjonell Skadedyrbekjempelse

Klesmøll kan være et krevende skadedyr å bekjempe, og i noen tilfeller er det nødvendig å henvende seg til profesjonelle for en effektiv bekjempelse. De kan tilby løsninger som størrengjøring og anvendelse av spesialiserte møllfeller.

Når Skal Man Henvende Seg til Profesjonelle

Man bør vurdere profesjonell skadedyrbekjempelse når infestasjonen er vedvarende og selvstendige tiltak som rengjøring og bruk av møllfeller ikke gir tilstrekkelige resultater. Profesjonelle skadedyrbekjempere kan utføre en grundigere inspeksjon, identifisere skjulte kilder til infestasjon og anbefale en skreddersydd plan for å fjerne møllen. Bekjempelsesmetoder kan innebære:

 • Storrengjøring: Profesjonelle skadedyrbekjempere utfører en detaljert rengjøring av berørte områder, inkludert støvsuging og damprensing av tekstiler for å fjerne larver og egg.
 • Spesialiserte møllfeller: Disse feller bruker feromoner for å tiltrekke og fange voksne sommerfugler, noe som reduserer populasjonen og forhindrer reproduksjon.

For situasjoner med matmøll, hvor rusmidler typisk finnes i matlagring og pantryer, vil bekjempelse inkludere nøye inspeksjon og rengjøring av matoppbevaringssteder.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top