Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Fukt i kjeller

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Fukt i kjeller

ÅRSAKER TIL FUKT I KJELLER

Har du fukt i kjelleren? Kjellerfuktighet er ikke et uvanlig problem. Faktisk er kjellere notorisk mørke og fuktige steder. Men uansett hvor vanlig det er, er fuktighet i kjellere noe som må utbedres. Dessverre for huseiere kan litt fuktighet bli et stort problem. Fra strukturelle skader til skadedyr, sopp og mugg som er helsefarlig. Så hva er egentlig årsakene til kjellerfuktighet? Og enda viktigere, hva kan du gjøre for å fikse det? 

 Hvordan vet du om du har fuktighet i kjelleren? Det er viktig å kunne identifisere varseltegn og symptomer. Tegnene på kjellerfuktighet er kanskje ikke like tydelige som en vannpytt på gulvet. Faktisk er det mange måter fuktighet kan presentere seg på i kjelleren din. Her er en rask liste over noen få ting du bør se etter: 

 –Vann sildre ut av veggene 

-Betong med saltutslag 

-Kondens på vegger og gulv 

-Flekker eller blemmer på vegger 

-Kjellerlukt

-Skadedyr som maur eller borebiller

-Råttende søyler, topptekster og bjelker 

– Jordslag eller svarte flekker på treverk eller tapet.

Hvis du ser noen av disse tegnene, opplever du fuktighet i kjelleren din. Nå som du vet at det er fuktighet, la oss finne ut hvor det kommer fra. 

fukt i kjeller
  

KJELLERFUKTIGHET KOMMER TYPISK FRA 1 AV 3 KILDER 

Regn eller grunnvann 

Enkelt sagt er dette utevann som tar seg inn. Uten riktig gradering, nedløp og takrenner kan vannet finne veien inn i kjelleren din. 

 Innvendige fuktkilder 

Slike kilder kan inkludere tørketromler, dusjer, matlaging, luftfuktere og til og med fuktigheten fra nybygget betong. 

Ventilasjon med fuktig uteluft 

I varmere vær åpner vi ofte kjellervinduene våre for å hjelpe til med å ventilere plassen. Men når vi slipper fuktig uteluft inn i våre kjølige kjellere, kan det kondensere på vegger og gulv. 

 Nå som vi vet de mulige kildene til vannet, kan vi fastslå årsaken til fuktigheten, og til slutt hva vi skal gjøre for å fikse problemet. 

  

VANLIGE ÅRSAKER TIL FUKT I KJELLER OG HVORDAN DU FIKSER DEM 

En innvendig vannlekkasje 

Dette kan virke som en uklarhet, men du bør alltid se etter innvendige lekkasjer først når du prøver å identifisere årsaken til fuktighet i kjelleren. En vannlekkasje kan komme fra mange steder: en dusj, en vask, et toalett, en vaskemaskin, en oppvaskmaskin, et dårlig rør, bare for å nevne noen. Noen ganger, hvis fuktigheten i kjelleren din er plassert i taket eller veggene under et bad eller kjøkken, er det en innvendig vannlekkasje som har skylden. Finn hvor fuktigheten befinner seg og finn ut om noe i det området lekker. 

En innvendig lekkasje er vanligvis et av de enkleste problemene å løse. Bare reparer lekkasjen (eller få en rørlegger til å ta seg av den for deg) og med hell, var det årsaken til fuktigheten, og den vil være borte for alltid. 

  

Dårlig drenering 

Regn eller grunnvann kommer ofte inn i kjellere på grunn av dårlig drenering. Bakken rundt fundamentet ditt skal skråne bort fra huset, ikke mot det. Hvis det dreneres i feil retning, vil vann samle seg nede i bakken mot fundamentet ditt og til slutt komme inn. Drenering vil bli dårligere ettersom årene går på grunn av sand og jord som tetter igjen de drenerende massene.

Pass på at drenering fungerer godt, lag helling bort fra huset ditt alle plasser det lar seg gjøre.  

Manglende eller defekte takrenner og nedløp 

Hensikten med takrenner og nedløp er å lede regnvann bort fra grunnmuren. Hvis disse rennene og nedløpene mangler, eller ikke fungerer som de skal, ledes regnvannet ofte mot grunnmuren. Når vannet renner mot huset ditt, kan det samle seg i jorden rundt grunnmuren. Hvis vann samler seg rundt fundamentet ditt, er sjansen stor for at det til slutt kommer inn i kjelleren din. 

 Vurder å legge til takrenner hvis det ikke er noen allerede på plass. Minimum 1 nedløp bør plasseres per hver 15m av takutstikket. Forlengere bør plasseres på alle nedløp, og spre vann minst 1m bort fra fundamentet. Eksisterende takrenner bør rengjøres regelmessig for å sikre at de fungerer som de skal. 

Sprekker i fundamentet ditt 

Hvis du har sprekker i fundamentet ditt, kan du være sikker på at vann finner dem og lager fukt i kjelleren din. Noen ganger er faktisk vannet til og med årsaken til selve sprekkene. Vann kan faktisk også forårsake sprekker i fundamentet på grunn av dårlig drenering i jorda. 

Hvis vannet ikke ledes bort fra fundamentet ditt og samler seg mot grunnmurene, kan trykket tvinge vannet inn i veggene og skape sprekker. Uansett hvordan sprekkene dannes, eller hvor små de er, kan vann komme inn i kjelleren din gjennom dem. 

Avhengig av årsaken til sprekkene, vil løsningene dine variere. Hvis trykket mot grunnmuren er årsaken til sprekkene, bør reparasjon av utvendig drenering bidra til å løse problemet. Sprekkene må fortsatt repareres, men årsaken burde vært utbedret. 

Kondensasjon 

Kjellerkondens oppstår når varm, fuktig luft kommer i kontakt med dine kjølige kjellervegger og gulv. Når veggene avkjøler den varme luften, skapes fuktighet, akkurat som kondens på en kald brus på en varm sommerdag. Du er heldig hvis fuktigheten i kjelleren kommer fra kondens, snarere enn et lekkasje- eller dreneringsproblem, da disse problemene vanligvis er mye enklere og rimeligere å løse. 

Det er noen måter å håndtere kondens i kjelleren på. Først av, sjekk avtrekket til tørketrommelen og ha god ventilasjon. Begge kan føre til at overraskende mye fuktighet kommer ut i luften. Deretter vurderer du ett av følgende alternativer:   

Kjelleravtrekksvifte: Hvis du har et bad eller kjøkken i kjelleren, sørg for å installere (og bruke) en god avtrekksvifte. Damp fra varme dusjer og matlaging skaper mye fuktighet enn hvis det ikke blir ført ut, kan det skape kondens. Sørg for å bruke avtrekksviften når du dusjer eller ovnen brukes. 

Øk luftsirkulasjonen: Hvis du bare har en liten mengde kondens, kan økt luftsirkulasjon løse problemet. Hvis kjelleren din ikke har nok ventiler, bør du vurdere å legge til noen. Det er vanligvis et relativt enkelt prosjekt. Sørg for å holde ventilene åpne for å holde luften i bevegelse. Du kan også bruke en vifte og kjøre den noen timer om dagen for å spre fuktighet.

Isoler kjelleren din: Å isolere stedene der kondens bygger seg opp kan også bidra til å eliminere fuktighet. Å dekke disse stedene, som vegger, rør og kanaler, med isolasjon, vil bidra til å forhindre at varm luft kommer i kontakt med de kjølige overflatene, og forhindrer dermed kondens. 

Avfuktningssystem

Dersom du ikke klarer å fjerne fuktighet med de anbefalinger vi nå har kommet med, vil det være nødvendig å installere en avfukter i kjelleren. Dette kan være en enkel gulvstående modell, eller et fastmontert avfuktingsanlegg. Dette er en god måte å fjerne fukt i kjeller på som ellers ville være vanskelig.

avfukter kjeller

 

Advarsel

Hvis du ser tegn på fukt i kjelleren din, ikke vent med å gjøre noe med det. Jo lenger problemet vedvarer, jo større og dyrere blir reparasjonene. For flere tips eller hjelp med din våte kjeller, ta kontakt med oss i Skadedyrkontroll1 for en vurdering av problemer med fukt i kjeller.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top