Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Skjeggkre vs Sølvkre

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Skjeggkre vs Sølvkre

Skjeggkre og sølvkre er to typer skadedyr som ofte forveksles med hverandre. Selv om de kan se like ut ved første øyekast, er det faktisk noen forskjeller mellom dem. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan skille mellom skjeggkre og sølvkre.

Skjeggkre vs Sølvkre

En av de største forskjellene mellom disse to skadedyrene er deres evne til å tilpasse seg forskjellige miljøer. Mens sølvkre foretrekker fuktige områder, tålererer skjeggkre bedre tørrere miljøer. En annen forskjell er utseendet deres. Skjeggkre har en mer fremtredende behåring, spesielt på pannen og sidekantene av insektet, mens sølvkre har en glattere, mer sølvaktig overflate.

Det er viktig å kunne skille mellom skjeggkre og sølvkre for å kunne bekjempe dem på en effektiv måte. Ved å lære om deres forskjeller og likheter, kan du ta de nødvendige skrittene for å hindre at disse skadedyrene blir et problem i hjemmet ditt.

Skjeggkre og Sølvkre

Skjeggkre og sølvkre er to insekter som ofte forveksles med hverandre. Begge er nattaktive og skyr lyset, og begge kan være til stede i boliger og andre bygninger. Men det er noen forskjeller mellom disse to skadedyrene som kan hjelpe deg å skille dem fra hverandre.

sølvkre
Sølvkre
Skjeggkre
skjeggkre
skjeggkre, Skjeggkre vs sølvkre,
skjeggkre

Utseende

Skjeggkre og sølvkre ser ganske like ut ved første øyekast, men det er noen forskjeller i utseendet deres. Skjeggkre er litt større enn sølvkre og har lengre antenner og bein. De har også en litt annen farge, med en brungrå kropp og lysere bein. Sølvkre har en sølvaktig farge og er litt mindre enn skjeggkre.

Miljø

En annen forskjell mellom skjeggkre og sølvkre er miljøet de trives i. Skjeggkre foretrekker varme og tørre områder, mens sølvkre trives best i fuktige miljøer. Skjeggkre kan ofte finnes i kjøkken og bad, mens sølvkre kan være til stede i kjellere og andre fuktige områder.

Skade

Både skjeggkre og sølvkre kan være skadedyr, men skjeggkre regnes som mer skadelige enn sølvkre. Skjeggkre kan ødelegge papir og andre materialer, og de kan også spre seg raskt og være vanskelige å bli kvitt. Sølvkre er vanligvis mer ufarlige, men de kan være et tegn på fuktproblemer i bygningen.

Oppsummering

Skjeggkre og sølvkre kan være vanskelige å skille fra hverandre, men det er noen forskjeller i utseende og miljø som kan hjelpe deg å identifisere dem. Skjeggkre er større og foretrekker tørre områder, mens sølvkre er mindre og trives best i fuktige miljøer. Begge kan være skadedyr, men skjeggkre regnes som mer skadelige enn sølvkre.

Skjeggkre

Utseende

Skjeggkre er mørkebrune og flate, og kan bli opptil 18 mm lange. De har lange antenner og to haletråder som er omtrent like lange som kroppen deres. De kan forveksles med sølvkre, men skjeggkre er vanligvis større og har lengre antenner.

Oppførsel

Skjeggkre er nattaktive og gjemmer seg om dagen. De kan bevege seg raskt og er flinke til å gjemme seg i sprekker og små hull i vegger og gulv. De spiser stivelse og sukkerholdige matvarer, som papir og matrester.

Habitat

Skjeggkre trives best i varme og fuktige omgivelser, men kan også overleve i tørrere omgivelser. De kan finnes i kjøkken, bad, kjellere, og andre fuktige områder. De kan også gjemme seg i pappesker og andre gjenstander som har blitt lagret i fuktige omgivelser.

For å bekjempe skjeggkre er det viktig å identifisere dem riktig. Ved å vite hvordan skjeggkre ser ut, hvordan de oppfører seg, og hvor de trives, kan man ta de nødvendige tiltakene for å bekjempe dem effektivt.

Sølvkre

Utseende

Sølvkre er små insekter som vanligvis er mellom 10-12 mm lange. De har en mørke men blank i fargen, noe som gir dem et mykt utseende. De har to antenner og tre haletråder som er lengre enn kroppen. Sølvkre har også seks bein som de bruker til å bevege seg rundt.

Oppførsel

Sølvkre er nattaktive insekter og trives i fuktige omgivelser. De liker seg spesielt godt på bad, kjøkken og i kjellere hvor det er høy luftfuktighet. Sølvkre er ikke farlige for mennesker, men de kan være et tegn på fuktproblemer i hjemmet.

Habitat

Sølvkre trives i fuktige omgivelser og er ofte funnet i rom som er fuktige og varme. De kan også trives i tørrere omgivelser, men det er mindre vanlig. Sølvkre kan være et tegn på fuktproblemer i hjemmet, så det er viktig å ta tak i problemet så snart som mulig.

 

Hvordan skille mellom Skjeggkre og Sølvkre

Skjeggkre og sølvkre er to vanlige skadedyr som kan være vanskelige å skille fra hverandre. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å skille mellom disse to insektene:

Utseende

Det første du kan se på for å skille mellom skjeggkre og sølvkre er utseendet deres. Skjeggkre er større enn sølvkre og har en hårete kropp og lange haletråder. Sølvkre, derimot, er mindre og har en glatt kropp uten hår.

Habitat

En annen måte å skille mellom skjeggkre og sølvkre på er ved deres foretrukne habitat. Sølvkre trives best i fuktige og lune områder som kjellere og baderom. Skjeggkre, på den annen side, kan trives i en rekke områder, inkludert tørrere områder som stuer og soverom.

Aktivitet

Skjeggkre og sølvkre kan også skilles fra hverandre ved deres aktivitetsnivå. Skjeggkre er mer aktive om natten og vil ofte bevege seg rundt i rommet ditt hvis du slår på lyset om natten. Sølvkre, derimot, er mer tilbaketrukket og vil vanligvis ikke være synlige med mindre du leter etter dem.

Andre forskjeller

Det er også noen andre forskjeller mellom skjeggkre og sølvkre som kan hjelpe deg med å skille dem fra hverandre. For eksempel kan skjeggkre klatre, mens sølvkre ikke kan.

For å oppsummere, kan skjeggkre og sølvkre skilles fra hverandre ved utseendet deres, habitatet de foretrekker, deres aktivitetsnivå og noen andre forskjeller. Hvis du tror du har et problem med skjeggkre eller sølvkre, kan det være lurt å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å hjelpe deg med å identifisere og håndtere problemet.

Skade forårsaket av Skjeggkre og Sølvkre

 1. Skader på papir og Tekstiler: De spiser på materialer som inneholder polysakkarider, slik som stivelse og cellulose. Dette kan føre til skader på bøker, tapeter, malerier, stoffer og klær. Dette er normalt sett ikke et problem i bolighus, men i museer og andre steder det lagres verdigfulle dokumneter, malerier eller lignende kan dette være alvorlig.
 2. Matkontaminering: Selv om de ikke bærer sykdommer, kan de forurense matvarer i spiskammer og kjøkken ved å spise av mate å krype over dem.
 3. Estetisk Skade: Deres tilstedeværelse kan være forstyrrende og kan påvirke den estetiske verdien av hjem, da de ofte blir sett på som et tegn på urenslighet eller forsømmelse.
 4. Skader på Gjenstander: Normalt sett utgjør ikke disse insektene noen fare for skade på gjenstander, men gjenstander som fotografier, sjeldne bøker og andre verdifulle papirbaserte materialer, bør beskyttes.
 5. Psykologisk belastning: For noen mennesker kan tilstedeværelsen av disse insektene forårsake psykologisk stress eller angst, spesielt i tilfeller av infestasjon.

Det er viktig å bekjempe både skjeggkre og sølvkre så snart man oppdager dem i hjemmet. Dette kan gjøres ved å tørke opp fuktige områder, fjerne matkilder og tette sprekker og hull i vegger og gulv. Hvis problemet er alvorlig, kan det være nødvendig å kontakte en skadedyrbekjemper for å få hjelp.

Forebyggende tiltak

For å unngå en invasjon av skjeggkre og sølvkre i hjemmet ditt, er det viktig å ta forebyggende tiltak. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å holde disse skadedyrene unna:

 • Hold hjemmet ditt rent og ryddig: Skjeggkre og sølvkre trives i rotete omgivelser. Sørg for å holde hjemmet ditt rent og ryddig, spesielt på steder hvor det er matrester eller fuktighet.
 • Unngå fuktighet: Sølvkre og skjeggkre trives i fuktige omgivelser. Sørg for å tørke opp eventuelle vannsøl umiddelbart og reparer eventuelle lekkasjer.
 • Lukk maten godt: Skjeggkre og sølvkre er kjent for å spise alt fra stivelse til papir. Lukk maten godt og oppbevar den på et tørt sted.
 • Fjern kilder til varme: Skjeggkre og sølvkre trives i varme omgivelser. Unngå å ha varmekilder i nærheten av områder hvor det er mat eller fuktighet.
 • Inspeksjon: Inspeksjon av hjemmet ditt jevnlig kan hjelpe deg med å oppdage skjeggkre og sølvkre tidlig. Sørg for å inspisere områder som kjøkken, bad og vaskerom grundig.
 • Skadedyrbekjempelse: Hvis du oppdager skjeggkre eller sølvkre i hjemmet ditt, kan du kontakte en skadedyrbekjemper for å hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Ved å ta disse forebyggende tiltakene kan du redusere sjansen for å få en invasjon av skjeggkre og sølvkre i hjemmet ditt.

Bekjempelse av Skjeggkre og Sølvkre

Skjeggkre og sølvkre kan være vanskelig å skille fra hverandre, men når det kommer til bekjempelse, er det noen forskjeller du bør være klar over. Her er noen tips for å bli kvitt disse skadedyrene:

 • Fjern fuktighet: Både skjeggkre og sølvkre trives i fuktige områder. Sørg for å tørke opp vannsøl og reparere eventuelle lekkasjer. Bruk avfuktere i fuktige rom kan også hjelpe.
 • Rengjøring: Hold hjemmet ditt rent og ryddig. Sørg for å støvsuge og tørke overflater regelmessig, spesielt på kjøkkenet og badet. Dette vil redusere matkilder og gjemme steder for skadedyrene.
 • Fagpersonell: Hvis problemet vedvarer, kan det være lurt å kontakte en fagperson for å hjelpe deg med å bekjempe skadedyrene. De vil kunne gi deg råd om de beste metodene for å eliminere skjeggkre og sølvkre fra hjemmet ditt.

Husk at det å bli kvitt skjeggkre og sølvkre kan ta tid og kreve tålmodighet. Ved å ta en kombinasjon av tiltakene ovenfor, vil du kunne redusere antallet skadedyr i hjemmet ditt og beskytte deg mot fremtidige infeksjoner.

Konklusjon

Skjeggkre og sølvkre er to typer skadedyr som kan være vanskelig å skille fra hverandre ved første øyekast. Begge artene trives i fuktige og varme omgivelser, og kan derfor ofte bli funnet på bad, kjøkken og i kjellere. Likevel finnes det noen forskjeller som kan hjelpe deg å skille mellom dem.

En av de mest åpenbare forskjellene mellom skjeggkre og sølvkre er størrelsen. Skjeggkre kan bli betydelig større enn sølvkre, med voksne individer som kan bli opptil 18 mm lange. Sølvkre, derimot, blir vanligvis ikke større enn 12 mm.

En annen forskjell mellom skjeggkre og sølvkre er at skjeggkre kan trives i tørrere omgivelser enn sølvkre. Derfor kan man også finne skjeggkre i stuer og på soverom, mens sølvkre vanligvis kun blir funnet på fuktige steder.

Det er også noen forskjeller i utseendet mellom skjeggkre og sølvkre. Skjeggkre har lengre haletråder enn sølvkre, og vinkelen på de ytre haletrådene er mer opp mot 90 grader ut fra den midtre haletråden. Sølvkre har kortere haletråder og en mer oval form.

Uansett om det er skjeggkre eller sølvkre som har invadert hjemmet ditt, er det viktig å ta grep så snart som mulig for å bli kvitt dem. Det finnes ulike metoder for å bekjempe skadedyrene, inkludert limfeller, støvsuging og forebyggende tiltak. Ved å kombinere ulike tiltak kan du redusere sjansen for at skjeggkre og sølvkre kommer tilbake.

Ofte stilte spørsmål

Er skjeggkre farlig?

Skjeggkre er ikke farlige for mennesker og dyr. De gjør ikke skade på helse eller eiendom. Men de kan være en plage hvis de blir for mange.

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Det er ikke enkelt å bli kvitt skjeggkre. De er vanskelige å oppdage og kan spre seg raskt. Det beste er å kontakte en skadedyrbekjemper som kan hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Hvordan bli kvitt sølvkre?

Sølvkre kan være en plage, men de er ikke farlige. De kan fjernes ved å holde områdene der de oppholder seg tørre og rene. Du kan også bruke insektmidler for å bekjempe dem.

Hvordan sprer sølvkre seg?

Sølvkre sprer seg ved å bevege seg fra sted til sted. De kan også spre seg ved å bli fraktet med gjenstander eller klær.

Kan sølvkre spre seg?

Ja, sølvkre kan spre seg raskt hvis de får gode levekår. De trives best i fuktige og varme omgivelser.

Kan man få skjeggkre i sengen?

Ja, det er mulig å få skjeggkre i sengen. De kan bevege seg fra rom til rom og kan komme inn i sengen din hvis de har tilgang til det. Men de utgjør ingen fare for helsen din.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top