Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Vepseår 2023: Blir det mye veps i år?

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Vepseår 2023: Blir det mye veps i år?

Vepseår er et fenomen som skjer med jevne mellomrom, hvor det er en økning i antall veps. Dette kan gjøre det vanskelig for folk å nyte utendørsaktiviteter i fred, da vepsene kan være plagsomme og potensielt farlige for noen mennesker. Det er ikke helt klart hvorfor noen år har en høyere forekomst av veps enn andre, men det er en naturlig syklus som skjer.

vepseårHistorisk sett har det vært vepseår hvert annet år, med opp i mot dobbling av antall vepsebekjempelser utført av skadedyrfirmaer annenhvert år. Men de siste årene har dette tallet vært unormalt stabilt. Så om det blit mye veps i 2023 og at det blir et vepseår, er vanskelig å si.

For de som har vepsebol i eller rundt hjemmet sitt, kan dette være spesielt utfordrende. Det kan være vanskelig å fjerne vepsebolene uten å bli stukket, og det kan også være farlig å prøve å fjerne dem selv. Vi tilbyr profesjonell fjerning av vepsebol, og kan hjelpe til med å holde hjemmet og området rundt trygt og fri for veps.

Selv om veps  kan være en utfordring for noen mennesker, er det viktig å huske at vepsene også spiller en viktig rolle i økosystemet. De hjelper til med pollinering og kontroll av skadedyrpopulasjoner. Så selv om det kan være plagsomt å ha mange veps rundt, er det viktig å huske at de også har en viktig funksjon i naturen.

Vepseår 2023

Normalt sett ville 2023 vært et år med lite veps. Men vi i skadedyrkontroll1 har merket en større pågang tidligere enn normalt når det kommer til spørsmål om vepsebol, så vi forventer høy aktivitet av veps i Norge i år. I fjor var det relativt få veps, så vi forventer at det vil være stor aktivitet i år.

Det er viktig å være forsiktig rundt veps, spesielt hvis man er allergisk mot vepsestikk. Det er også viktig å hindre at veps etablerer seg i nærheten av huset eller der man oppholder seg. Dette kan gjøres ved å fjerne matrester og søppel fra området, og ved å tette igjen eventuelle hull og sprekker i vegger og tak.

Hvis man oppdager et vepsebol, bør man ikke forsøke å fjerne det selv, da dette kan være farlig. Det er best å kontakte en skadedyrbekjemper som kan fjerne vepsebolet på en trygg og effektiv måte.

Det er også viktig å være oppmerksom på at veps kan være nyttige insekter, da de blant annet bidrar til å kontrollere andre skadedyr og pollinere blomster. Derfor bør man ikke drepe veps unødvendig, men heller prøve å unngå å tiltrekke dem til området der man oppholder seg.

Årsaker til økning i vepsepopulasjon

Vepseår kommer og går, og det er ikke alltid like klart hva som forårsaker økningen i vepsepopulasjonen. Det er flere teorier om hvorfor noen år er verre enn andre når det gjelder veps. Her er noen av de vanligste årsakene som kan ha en innvirkning på vepsepopulasjonen i 2023:

  • Værforhold: Veps trives best i varmt og tørt vær. I år har det vært varmt og rørt tidligere enn normalt. Dette kan det føre til økt reproduksjon og høyere antall veps. På den annen side, hvis sommeren blir kald og våt, kan det føre til lavere reproduksjon og færre veps.
  • Matmangel: Veps spiser hovedsakelig sukkerholdig mat, som frukt og nektar. Hvis det er en mangel på denne typen mat, kan det føre til at vepsene blir mer aggressive og søker etter mat andre steder, som for eksempel i søppelkasser og på piknikbord.
  • Konkurranse om bolplasser: Veps bygger bolene sine på forskjellige steder, som for eksempel i bakken, i trær eller under tak. Hvis det er mange vepsebol i et område, kan det føre til at vepsene konkurrerer om bolplassene, og noen vepser vil derfor være mer aggressive.
  • Mangel på naturlige fiender: Veps har naturlige fiender, som for eksempel fugler og edderkopper. Hvis det er en mangel på disse fiendene, kan det føre til at vepsene formerer seg mer og øker i antall.

Selv om det ikke er helt klart hva som forårsaker økningen i vepsepopulasjonen i 2023, kan det være lurt å være forberedt og ta noen forholdsregler for å unngå å bli plaget av veps så mye som mulig.

Håndtering av veps

Når det er mye veps, kan det være en utfordring å håndtere dem. Her er noen tips for å håndtere veps på en trygg og effektiv måte.

Forebyggende tiltak

Det er flere tiltak man kan gjøre for å forebygge veps. For eksempel kan man sørge for å holde mat og søtsaker dekket til, og unngå å ha åpne søppelbøtter. Det kan også hjelpe å ha myggnett over maten når man spiser ute.

Behandle vepsebol selv

Hvis man har et vepsebol i nærheten av hjemmet, kan man prøve å fjerne det selv. En kan benytte insektmiddel og spraye inn i bolet, eller man kan forsøke å fjerne det manuelt ved å dekke til bolet med en plastpose og klippe av stammen. Les eventuelt bruksanvisning og få tips og råd fra forhandler før du setter i gang. Er bolet stort og du er i tvil om dette er noe du kan håndtere selv, anbefaler vi å ta kontakt med fagkyndige.

Profesjonell hjelp med vepsebol

Hvis man ikke ønsker å håndtere vepsebolet selv, eller hvis det er for stort eller farlig å fjerne, kan man kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere. De har erfaring og utstyr til å håndtere vepsebol på en trygg og effektiv måte. Det kan også være lurt å kontakte profesjonelle hvis man har en vepsesverm i huset eller hvis man mistenker at det er et vepsebol i veggen eller taket.

Det er viktig å ta veps på alvor og håndtere dem på en trygg og effektiv måte. Ved å følge disse tipsene, kan man redusere sjansen for å bli stukket av veps og unngå ubehagelige situasjoner.

Konklusjon

Blir det vepseår igjen? Vi forventer stor aktivitet fra disse insektene. Norsk veps kan bli opptil 15 mm lange, og dronningen kan være opptil 19 mm. Det er derfor viktig å ta grep tidlig for å forhindre at de etablerer seg i nærheten av boliger og andre steder der de kan være til sjenanse.

Det finnes flere måter å forhindre vepsene i å etablere seg på. Det kan være lurt å tette eventuelle hull og sprekker i bygninger, slik at vepsene ikke kan komme inn. Det kan også være lurt å fjerne matrester og annet som kan tiltrekke seg vepsene.

Dersom man allerede har fått veps i nærheten, kan man prøve å fjerne dem ved å henge opp vepsefeller eller bruke vepse-spray. Det er imidlertid viktig å være forsiktig når man fjerner vepsene, da de kan bli aggressive dersom de føler seg truet.

Alt i alt er det viktig å være oppmerksom på vepsene i år, og å ta nødvendige forholdsregler for å forhindre at de blir en plage. Med riktig innsats kan man unngå at vepsene etablerer seg i nærheten av der man bor eller oppholder seg.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top