Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Geithams, monsterveps, kjempeveps

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Geithams, monsterveps, kjempeveps

Geithamsen er en av Norges største og mest fryktinngytende veps. Den er også kjent som monsterveps, og kan skape skrekk og panikk hos mange mennesker på grunn av sin store størrelse. Geithamsen har blitt observert flere steder i Norge siden 2007, etter å ha vært borte fra landet siden 1911.

Ta kontakt

mosnterveps
Geithams

Geithamsen blir på grunn av sin størrelse ofte kalt monsterveps. Den tilhører en slekt med minst 25 store arter stikkveps, og er Europas største stikkveps. Den kan bli opptil 35 mm lang, og har en karakteristisk rødbrun farge med gule og svarte markeringer. Geithamsen er ikke en truet art, men dens tilstedeværelse kan være ubehagelig for mange mennesker.

I tillegg til geithamsen finnes det også andre store og imponerende veps, som japansk kjempeveps og asiatisk geithams. Disse artene kan bli enda større enn geithamsen, og regnes som noen av verdens største veps. Selv om disse artene kan virke skremmende, er de viktige deler av økosystemet og har en viktig rolle som rovdyr i naturen.

Hva er Geithams?

Geithams (Vespa crabro) er en stor veps som tilhører stikkevepsfamilien. Den er en av de største vepsene som finnes i Europa og kan bli opptil 4 cm lang. Geithamsen er en sjelden art i Norge, men har blitt observert flere steder på Østlandet siden 2007.

Utseende

Geithamsen har en karakteristisk svart og gul kropp, med en bred og kraftig kjeve. Dronningen er større enn arbeiderne og kan bli opptil 35 mm lang. Arbeiderne er litt mindre og har en lengde på mellom 18-24 mm.

monsterveps
Geithams vs vanlig veps

Leveområde

Geithamsen finnes i skogkledde områder og trives best i områder med mange trær. Den bygger reiret sitt i hule trær, men kan også bygge reir i bygninger eller andre steder hvor det er tilgang på passende materiale.

Adferd

Geithams er en fredelig art som er lite aggressiv mot mennesker, men den kan stikke gjentatte ganger hvis den føler seg truet. Den er også kjent for å angripe andre insekter og kan være en effektiv predator på skadeinsekter som for eksempel maur og fluer. Geithamsen er ikke en truet art, men det er viktig å være forsiktig rundt reirene deres for å unngå stikk.

I tilfelle man oppdager en geithams i huset, anbefales det å kontakte en profesjonell skadedyrkontroll for å fjerne reiret på en trygg og effektiv måte.

Veps i Norge

I Norge finnes det rundt 150 forskjellige arter av veps. De fleste av disse er ikke farlige for mennesker, og mange er faktisk nyttige for økosystemet. Vepsene spiller en viktig rolle i å kontrollere bestanden av andre insekter og pollinere planter.

Vanlige veps i Norge

Blant de vanligste vepsene i Norge finner man stikkveps, jordveps og papirveps. Disse vepsene er relativt små og har ikke en aggressiv atferd med mindre de blir truet. De kan være til stede i hager og skoger, og noen ganger kan de bygge reir i nærheten av menneskelig aktivitet.

Monsterveps og Kjempeveps

Geithamsen, også kjent som monsterveps eller kjempeveps, er den største vepsen som finnes i Norge. Den kan bli opptil 3,5 cm lang og er lett å kjenne igjen på sin karakteristiske svarte og gule farge. Geithamsen er ikke farlig for mennesker så lenge den ikke blir provosert, men dens store størrelse kan gjøre den skremmende for noen.

Andre typer store vepser

Kjempetreveps (Urocerus gigas) er en stor art som minner om en kjempestor stikkeveps med sine gule og svarte farger. Denne imponerende insekten kan virke truende på grunn av størrelsen, men den er faktisk helt ufarlig for mennesker. Kjempetrevepsen har ikke evnen til å stikke.

En interessant egenskap ved kjempetrevepsen er dens reproduksjonsmetode. Hunnen legger egg i nylig døde eller døende bartrær, vanligvis gran eller furu. Eggene plasseres i sprekkene i barken eller i små hull. Når eggene klekkes, kommer larvene frem.

Larvene til kjempetrevepsen er tilpasningsdyktige til livet i treet. De graver seg inn i veden og lever av den. Larveperioden kan vare i to til tre år, avhengig av forholdene. De spiser trevirket og bryter det ned i prosessen. På denne måten spiller kjempetrevepsen en viktig rolle i naturlig nedbrytning av døde trær.

Når larven er fullt utviklet, forpupper den seg inne i treet. Etter en stund klekker voksenvepsen ut fra puppen og kommer ut av treet. Den voksne kjempetrevepsen har en kort levetid og fokuserer på å finne en partner for reproduksjon før den dør.

Det er fascinerende å se kjempetrevepsen i naturen på grunn av dens imponerende størrelse og utseende. Selv om den kan virke skremmende, er det viktig å huske at den er ufarlig for mennesker og ikke utgjør noen trussel.

Det finnes også andre typer kjempeveps, som den japanske kjempevepsen, som er enda større enn geithamsen. Disse vepsene finnes imidlertid ikke i Norge, men etter observasjoner andre steder i Europa, frykter man at disse med tiden også kan komme til Norge.

Det er viktig å huske at vepsene spiller en viktig rolle i økosystemet, og at de fleste arter ikke utgjør en trussel for mennesker. Hvis man oppdager et vepsebol i nærheten av menneskelig aktivitet, er det best å kontakte en profesjonell for å fjerne det på en trygg og effektiv måte.

Hva gjør jeg hvis jeg ser en Geithams?

Geithamsen er en stor stikkeveps som kan virke skremmende, men den er faktisk ganske fredelig og sjelden aggressiv mot mennesker. Hvis du ser en Geithams, er det noen ting du kan gjøre for å unngå å bli stukket.

Forebyggende tiltak

Det beste du kan gjøre for å unngå å møte på en Geithams er å sørge for at du ikke tiltrekker dem til området ditt. Geithamsen tiltrekkes av søtt mat og drikke, så sørg for at du ikke etterlater matrester eller søte drikker utendørs. Du kan også prøve å unngå å bruke parfyme eller andre dufter som kan tiltrekke Geithamsen.

Hvordan fjerne en Geithamsbol

Hvis du oppdager et vepsebol av geithams på eiendommen din, er det viktig å fjerne den så snart som mulig. Geithamsen kan være farlig fordi de kan stikke gjentatte ganger og gi fra seg en kraftig gift som kan føre til allergiske reaksjoner.

Før du prøver å fjerne vepsebolet, er det viktig å sørge for at du har på deg beskyttelsesutstyr, for eksempel en tykk jakke, hansker og vernebriller. Du bør også sørge for at du har tilgang til en vepsespray eller annet insektmiddel som er effektivt mot Geithamsen.

Når du er klar til å fjerne reiret, kan du prøve å bruke en insektspray eller annet insektmiddel for å drepe Geithamsen. Hvis reiret er plassert på et utilgjengelig sted, kan det være lurt å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å fjerne det på en trygg måte.

Det er viktig å være forsiktig når du prøver å fjerne en Geithams-reir, da Geithamsen kan bli aggressiv når den føler seg truet. Hvis du ikke er sikker på hvordan du skal fjerne reiret, bør du kontakte en profesjonell for å få hjelp.

Faresignaler og behandling

Geithamsen er en stor veps som kan virke skremmende, men den er ikke farlig for mennesker med mindre den føler seg truet eller provosert. Likevel kan stikk fra geithamsen være smertefulle og i noen tilfeller farlige.

Allergiske reaksjoner

Noen mennesker kan utvikle allergiske reaksjoner på vepsestikk, og disse kan være livstruende. Symptomer på en allergisk reaksjon kan inkludere hevelse i ansiktet, halsen eller tungen, pusteproblemer, kvalme, oppkast og svimmelhet. Hvis noen opplever disse symptomene etter å ha blitt stukket av en veps, bør de øyeblikkelig søke medisinsk hjelp.

Hvordan behandle vepsestikk

For de fleste mennesker vil et vepsestikk være smertefullt, men ikke farlig. Hvis du blir stukket av en veps, bør du følge disse trinnene for å behandle stikket:

  1. Fjern brodden så snart som mulig ved å skrape den av med en negl eller et kredittkort. Ikke klem på brodden da dette kan presse mer gift inn i såret.
  2. Vask området rundt stikket med såpe og vann.
  3. Påfør en kald kompress på stedet for å redusere hevelse og smerte.
  4. Hvis du opplever smerte eller kløe, kan du bruke en reseptfri salve eller krem for å lindre symptomer.
  5. Hold området rent og tørt for å unngå infeksjon.

Hvis du opplever alvorlige symptomer etter å ha blitt stukket av en veps, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top