Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Geithams, også kallt monsterveps

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Geithams, også kallt monsterveps

GeithamsGeithamsen, også kjent som monsterveps, har gjort sin tilbakekomst i Norge. Denne store vepsen, tilhørende Vespa-slekten, er en art som stammer fra Sørøst-Asia og skiller seg ut med sin imponerende størrelse. Dronningene kan vokse til en lengde på 25-35 millimeter, mens arbeiderne er mindre. En distinkt egenskap er dens dype og kraftige summende lyd, som er mer intens enn lydene fra mindre stikkvepser

Utseende og Habitat

Den europeiske Geithams skiller seg ut med sin størrelse, større enn din gjennomsnittlige veps, og sports brun-gule striper langs abdomen. Geithamsen finner hjem i diverse habitater som hule trær, låver, utebygninger, og til og med i forlatte bikuber, hvor de bygger reir dekket av en brun papirlignende substans laget av cellulose.

Geithamsbol

Geithamsbol er hjemmene til geithamsen, også kjent som monstervepsen. Disse bolene er laget av en slags “papir” som kommer fra tygget, råtnende tre. Du kan finne dem i beskyttede steder som hule trær, under taket på låver, eller i gamle, tomme bikuber. Disse bolene har ofte en brun farge og er større enn bolene til vanlige veps.

Geithamsbol i et tre

Gjenkjenne et Geithamsbol

Geithamsbol er ganske store og er bygget på trygge steder for å beskytte vepsene inne i bolet. Hvis du ser et stort, papirlignende bol, kan det være hjemmet til geithamsen.

geithamsbol

Vær Forsiktig

Hvis du finner et geithamsbol, ikke prøv å nærme deg eller røre det. Geithamsen kan bli aggressiv hvis de føler at bolet deres er truet. Å stikke til et bol kan gjøre at du blir stukket, noe som kan være veldig smertefullt.

Hva er forskjellen mellom geithams og vanlig veps

Hovedforskjell på Geithams og vanlig veps for det blotte øyer er størrelsen. Geithamsen er dobbelt så stor som en vanlig veps. Utseendemessig er disse veldig like. Geithamsen er ikke spesielt aggresiv, vanlig stikkveps er mye mer aggresiv enn sin større slektning.

geithams vs veps

Diett og aktivitetsmønstre

Monstervepsen har et variert kosthold som inkluderer store insekter, honningbier, frukt, og tresaft. Denne arten er unik ettersom den også kan være aktiv om natten, i motsetning til de fleste andre stikkende insekter.

Geithams stikk

Geithams har glatt brodd, slik at de kan stikke om og om igjen. Geithams stikk bærer også gift som gjør stikkene smertefulle og de klør eller hovner opp i ca. 24 timer, og kan forårsake samme risiko for allergisk reaksjon som andre insektstikk. Denne vepsen kan også gjøre mye skade på trær og busker fordi de fjerner barken for å komme til saften. De bruker også barkfiberen til å bygge reir.

Forebygging

Den beste måten å forhindre angrep og mulighetene for å bli stukket er å gjøre hjemmet mindre attraktivt for stikkende insekter. Før du går igang å trimmer busker eller hekker, eller plukker frukt, se opp for reir for å unngå kontakt med veps. Tett sprekker og mulige inngangshull med et passende tetningsmiddel, reparer eventuelle rifter i insektsnetting, og prøv å holde dørene lukket for å hindre at stikkende insekter kommer inn i hjemmet. Å holde maten dekket, spesielt når de er utendørs, vil også bidra til å holde stikkende insekter i sjakk når de er på jakt etter næring. Når du tilbringer tid ute, bør folk unngå å bruke sterke dufter og velge uparfymerte hygieniske produkter. På samme måte bør de bruke sko som dekker og beskytter føttene mot potensielt å bli stukket.

Bekjempelse av geithams

Geithamsen er en spesielt stor og robust type veps, krever forsiktige tiltak for å unngå stikk og forstyrrelser i vepsekolonien, har du behov for å bli kvitt dem nær din bolig eller andre plasser den er til forstyrrelse bør man være veldig forsiktig.

1. Dekk til hud med tykke klær, hansker, og ansiktsbeskyttelse. Geithamsen kan stikke gjennom tynt stoff, så det er viktig med riktig beskyttelsesutstyr.

2. På grunn av geithamsens størrelse og at den kan bli aggresiv ved forstyrrelser, anbefales det å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere for å fjerne bolet. De har riktig utstyr og erfaring til å håndtere situasjonen trygt.

3. Det finnes spesialiserte insektmidler mot veps. Geithamsen er stor og har veldig smertefulle stikk. Velg et middel som har rask virketid og som man kan påføre med litt avstand fra bolet. Følg bruksanvisningen nøye og rådfør deg med en ekspert for å velge det mest effektive middelet.

4. Geithams kan være spesielt aggressiv, spesielt når bolet deres trues. Unngå brå bevegelser i nærheten av bolet og forsøk ikke å håndtere eller fjerne bolet selv hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre det trygt.

5. Det er best å håndtere geithamsbol om kvelden eller tidlig på morgenen når vepsene er mindre aktive. Dette minimerer risikoen for at vepsene blir agiterte og angriper.

Det er viktig å ta geithams på alvor og handle ansvarlig for å beskytte deg selv og andre fra potensielle stikk.

Hva du skal gjøre hvis du har blitt stukket:

  • Fjern vepsen så raskt som mulig for å dempe utslipp av gift fra brodden.
  • Rengjør det berørte området grundig med såpe og kaldt vann, og påfør deretter en kald kompress eller ispose.
  • Kløe og smertedemepende kremer (inkludert aspirin, ibuprofen og naproxen) kan brukes etter behov for å lindre smerte.
  • Antihistaminer og hydrokortisonsalve kan bidra til å lindre den lokale reaksjonen.
  • Hvis den lokale reaksjonen forverres, oppsøk lege for vurdering.
  • Hvis en mer alvorlig reaksjon oppstår, søk akutt medisinsk hjelp eller ring ambulanse. De som har kjent allergi mot veps bør skaffe seg adrenalinsett, vite hvordan de skal brukes og ha det med seg til enhver tid.

Hvis du finner et vepsebol av geithams på eiendommen din, kontakt oss i skadedyrkontroll1. Vi kan bekrefte typen veps og anbefale en fremgangsmåte.

Se kort video av kjempevepsen geithams her.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top