Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Forebygging, behandling og kontroll av flått og lopper

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Forebygging, behandling og kontroll av flått og lopper

Guide til forebygging, behandling og kontroll av flått og lopper

Lopper og flått er små skadedyr som er i stand til å forårsake store problemer for mennesker. De etterlater kløende bitt med tydelige bitemerker på huden.

Lopper og flått er to forskjellige skadedyr som ofte forveksles med hverandre. Lopper har lange og kraftige bakbein som lar dem utføre høye hopp. På den annen side hopper ikke flått. De har fire par ben som tilhører familien av edderkopper (edderkoppdyr).

Typer lopper og flått i Norge

Hva er noen av de vanlige typene lopper og flått som finnes i Norge?

 • Kattelopper/Hundelopper
 • Fuglelopper
 • skogflått

Skogflått(Ixodes ricinus) 

Skaubjønn, skaumann, skogbjørn, tege, hantikk, blodmidd, kinnflått, påte, sugar m.m. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og har i den forbindelse potensial til å overføre en del sykdommer. Aller vanligst er den på Sørlandet. På Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene.

Skogflåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa. Den viktigste sykdommen som overføres til mennesker med skogflått i Norge er Lyme borreliose.

flått

Livssyklus og biologi

 • egg
 • larver
 • Puppe
 • Nymfe

En hunn kan legge 2 – 3000 egg. Antallet varierer med mengden blod som inntas. En flåtts vertssøkende oppførsel gjør at den blir åpenlyst sett når den aktivt søker etter en ny vert å knytte seg til. Flått har lang levetid og kan overleve uten å spise i 3 til 5 måneder. Utviklingen fra egg til voksen flått som igjen legger egg tar omtrent tre år.

Larvene suger blod av små pattedyr og fugler, og det er vanlig å finne dem på ørene på mus og ved nebb og munnviker på fugler. Larvene kan imidlertid også suge blod av større dyr, inkludert mennesker. Nymfer og voksne finnes på større pattedyr som hare, rådyr, elg, storfe, katter, hunder og mennesker.

Katteloppe(Ctenocephalides felis) og hundeloppe (Ctenocephalides canis)

Kattelopper og hundelopper finnes i Norge, men den er ikke spesielt utbredt her. De kan finnes hos kjæledyr, løse hunder og katter. Til tross for navnet, er ikke loppetypen eksklusive for hunder eller katter. Disse loppene er vanligvis 1-4 mm store.  Disse loppene er utmerkede hoppere med evnen til å nå 18 cm vertikalt og 33 cm horisontalt, som er omtrent 100 ganger kroppslengden deres!

Fuglelopper(Ceratophyllus gallinae)

Fuglelopper finnes i fuglereir med tørt reirklima som i fuglekasser, under takstein, i ventiler i veggen, og er vanlig over hele landet i reir til mange fuglearter. Den kan også finnes i hønsehus (hønseloppe). Andre arter fuglelopper finnes i reir på bakken. Fugleloppa formerer seg om våren og har larver i reir med fugleunger. Den overvintrer som voksen loppe i en kokong i fuglereiret. Neste vår, fra mars til juni, kryper loppene ut mot inngangen til reiret og står klare til å ta spranget over på en fuglevert. Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter og andre som forstyrrer reirplassen. Lopper som bommer på vertsdyret, vil havne på bakken under reiret, hvor de fortsetter å vente på et vertsdyr. Slike lopper vil angripe på beina. Katter får ofte lopper på seg og tar dem med inn i huset. Her kravler loppene av katten, og kan angripe husets andre beboere, også mennesker.

fugleloppe

 

Livssyklus og biologi

Lopper gjennomgår en fullstendig metamorfose. De går gjennom følgende livsstadier:

 • egg
 • larver
 • Puppe
 • Nymfe

Lopper har en gjennomsnittlig levetid på 2 til 3 måneder. Lopper som finnes på dyr er alltid voksne. Egg legges på kroppen til dyreverten, men vil falle ned på steder der verten hviler, som bur og kattekurver. De voksne suger blod fra verten og produserer avføring som blir mat for larvene.

Før de blir til voksne, danner larvene kokonger. Voksne kommer deretter frem når de blir stimulert av vibrasjoner, bevegelser eller en økning i karbondioksid (som indikerer tilstedeværelsen av dyreverter).

Hundeflåtten er en 3-vertsflått som møter tre verter i løpet av sin levetid. Larven tar et blodmåltid og blir til en nymfe. Nymfen spiser deretter én gang før den utvikler seg til en voksen. En voksen tar et blodmåltid før de legger egg.

Flått sykdom

En av de viktigste sykdommene er borreliose. Den er forårsaket av skogsflåtten, som vi finner i Norge. Det vanligste tegnet på borreliose er et utslett som utvider seg til bittet som kan danne et oksemønster.

Hvis den ikke behandles, kan infeksjonen spre seg og forårsake leddsmerter samt nevrologiske problemer som:

 • MENINGITT
 • Midlertidig lammelse av den ene siden av ansiktet (Bells parese)
 • Nummenhet eller svakhet i lemmer
 • Nedsatt muskelbevegelse

1. Kløende eller infisert hud

Selv om de kan livnære seg på menneskeblod, er dyr hovedvertene for skaumann. Kjæledyrene dine kan ha kløende hud. Derfor kan de klø seg i huden eller bite huden oftere enn vanlig. I tillegg kan symptomer som hårtap og utslett utvikle seg hos kjæledyrene dine etter at lopper eller flått biter og forårsaker infeksjoner i huden.

2. Finne dem på eller rundt kjæledyrene dine

Selv om lopper og skaumann er vanskelig å få øye på, er det ikke umulig. De kan oppdages på kjæledyrets kropp når du grer pelsen. 

3. Biter

Lopper etterlater kløende bitt på mennesker. Disse bittene er et av de mest åpenbare tegnene på loppeangrep. Loppebitt er mer kløende sammenlignet med myggstikk. Reaksjonene som huden utvikler fra dem er vanligvis mer alvorlige og inkluderer:

 • utslett
 • utslett
 • Bobler

På den annen side er flåttbitt vanligvis ikke smertefullt eller kløende. Imidlertid etterlater de røde flekker eller støt på den berørte huden.

1. Støvsug ofte

Støvsuging er ikke bare en måte å rengjøre hjemmet på og fjerne uønsket smuss og støv. Det bidrar også til å forhindre angrep. Støvsuging kan fysisk fjerne skadedyr, deres egg og larver. Hvis du mistenker at du har lopper i hjemmet ditt, bør du forsegle vakuumposen og kaste den på riktig måte etter støvsuging. Dette sikrer at skadedyr ikke kan komme tilbake til hjemmet ditt.

2. Vask sengen regelmessig

Som nevnt tidligere, bruker ikke disse insektene hele levetiden på vertene sine. Noen ganger kan de bli funnet i nærheten. Sengetøy bør vaskes i varmt såpevann annenhver til tredje uke for å eliminere skadedyr.

3. Behandle kjæledyrene dine med insektmiddel

Insektmiddler kan ikke brukes alene for å behandle et eksisterende angrep. Det kan også brukes til forebygging. Det finnes midler som tas oralt av kjæledyr og de som påføres lokalt på kjæledyrets hud. loppemiddel kan administreres en gang i måneden for å beskytte deg og kjæledyrene dine mot lopper.

4. Hold vegetasjonen kort

Flått klatrer ofte i gresset for å øke suksessraten for å finne en ny vert. Ved å holde vegetasjonen kort kan du forhindre at dette skjer og redusere gjemmemulighetene.

Behandling

Kjemisk behandling er den raskeste og mest effektive metoden for å eliminere et eksisterende angrep. Insektmidlene vi bruker mot dette er trygge for kjæledyr. 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top