Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Lytt etter skader: Slik oppdager du dem tidlig

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Lytt etter skader: Slik oppdager du dem tidlig

Noen ganger kan det å lytte aktivt til hjemmets lyder avdekke mer enn hva som er tydelig ved første øyekast. En rekke kneppe-, knitrende og gnisselyder fra vegger og gulv kan faktisk være indikatorer på at uønskede gjester har tatt bolig i konstruksjonen. Selv om disse skadedyrene ikke forbruker treverk som næring, er de kjent for å gnage seg gjennom materialer for å skape boligrom.

lytte i vegg

Det å identifisere slike lyder tidlig kan være avgjørende for å begrense skaden de forårsaker. Tilstedeværelsen av insekter i hjemmet oppdages ikke alltid med det blotte øyet; derfor kan hørselen være et nyttig verktøy i detektivarbeidet. Kyndige huseiere som kan tolke disse lydtegnene, står bedre rustet til å handle raskt og effektivt for å beskytte eiendommen mot videre skader.

Hør stokkmaurens aktivitet

Stokkmaurene kan avsløre tilstanden til trevirket i bygninger. Deres foretrukne habitat er ofte tre som allerede har skader fra fuktighet eller råte, men de er også kjent for å etablere seg i sunt tre og ulike typer isolerende materialer, som isopor.

stokkmaur skade
Stokkmaur skade

Om sommeren florerer stokkmaurene, idet de sender ut droner i alle retninger for å finne nye bosteder. De undersøker hver krok og kranke, fra luftespalter til områder under husets ytterkledning og sviller, alltid på utkikk etter et sted å lage et hjem.

Lydsignaler fra stokkmauren:

 • Gnaging: Stokkmauren lager støy ved å gnage i treverket, en lyd som kan minne om når man bruker en tang.
 • Bevegelse i ganger: Ved å fjerne treverk, skaper mauren passasjer for koloniens bruk.
 • Høre hulrom: Når man banker på treverket, kan lyden indikere tilstedeværelsen av hulrom laget av stokkmauren.

Funn av områder med dempet lyd når man banker på kan tyde på at trevirke er helt. På den annen side, om området gir fra seg en klanglyd, kan dette potensielt bety et angrep fra stokkmauren.

Lydindikatorer er upålitelige for oppdagelse av råteskader

Ved påvisning av råteskader, som forårsakes av sopp, er lytteprøver ikke et effektivt verktøy. Materialer som er skadet av råte kan ha en annen klang, men det er ikke dette som vil avdekke skadene. Visuelle inspeksjoner og lukt er mer fremtredende indikatorer ved identifisering av slike skader.

Husbukk som lager kneppelyd

Husbukken er en trelevende bille som er mest vanlig i sør Norge fra Sørlandsporten til Lindesnes, samt sporadisk i enkelte kystnære områder. Insekten foretrekker nytt treverk i byggestrukturer som tørker og er kjent for sitt gunstige miljø i disse områdene.

husbukk

Typisk for husbukken er at den:

 • Trives i et utvalg av klimatiske forhold
 • Favoriserer nyoppført, fuktig tømmer

Lydene larvene avgir under gnaging kan være en indikasjon på infestasjon i trekonstruksjoner, spesielt i varmere perioder, og kjennetegnes av:

 • Kneppelyder fra larvenes tygging
 • Merkbare under stille forhold

Disse auditivene signalene kan hjelpe huseiere å oppdage tilstedeværelsen av skadedyret.

Rotter og mus skaper lyd ved å gnage

Rotter, som ofte veier inntil 500 gram, er nattaktive skapninger som typisk avslører sin tilstedeværelse gjennom hørbar aktivitet etter mørkets frembrudd. Når disse gnagerne trenger seg inn i bygninger, kan man vanligvis legge merke til deres bevegelser og gnagelyder ganske raskt, ettersom de beveger seg inne i strukturen.

Gjengs tegn på gnageraktivitet omfatter:

 • Raske, skrapende lyder i vegger og tak om natten, spesielt fra rotter.
 • Intense gnagelyder, som følge av rottene som bruker tennene til å bryte seg gjennom materialer.

På den annen side, veier mus betydelig mindre, ofte ikke mer enn 20 gram, og kan skape en forsiktig støy når de skraper og rører seg gjennom husets innervegger og gulv. Musenes mindre størrelse betyr at de kan oppholde seg i bygninger i lengre perioder uten å bli oppdaget.

Spor etter mus- og rotteaktivitet:

 • Opphopning av ekskrementer i spesifikke områder, kjent som ‘gnager-toaletter’.
 • Merkbar urinlukt, som markerer deres territorium; med mus kan dette utvikle seg til en skarp ammoniakklignende aroma ved høy aktivitet.

For både rotter og mus kan luktesansen være et nøkkelverktøy for å avdekke deres nærvær. For eksempel kan rottene etterlate en distinkt, søtlig lukt gjennom ekskremente og urinmarkeringer. Denne lukten blir spesielt overveldende dersom en rotte skulle dø innenfor hjemmets vegger, og kan vare i månedsvis med en ubehagelig styrke.

Få hjelp når du trenger det

Beskytt din bolig mot skader forårsaket av skadedyr og insekter ved å sikre riktig forsikring. Eksperter kan bistå med eliminering av skadedyr som maur, mus og rotter, samt sikre økonomisk støtte til reparasjoner ved skader. Her er noen råd for å beskytte hjemmet ditt:

 • Forsegling av Sprekker: Sørg for at sprekker i boligen tettes for å hindre skadedyrinntrengning.
 • Rengjøring: Oppbevar matvarer som mel forsvarlig og rengjør for å unngå tiltrekning av skadedyr.
 • Inspeksjon: Undersøk kjeller og mørke hjørner for tegn på skadeinsekter, som ekskrementer.
 • Feller: Bruk feller strategisk for å fange skadedyr før de forårsaker skade.
 • Profesjonell hjelp: Forsikringstilbydere som har lang erfaring med skadesaker tilbyr snarlig og effektiv hjelp ved behov.

Med riktig forsikring og forebyggende tiltak, kan man håndtere uforutsette hendelser med skadedyr i hjemmet.

Vanlige spørsmål

Hvilke lyder tyder på tilstedeværelse av husbukk i boligen?

Husbukk lar seg ofte oppdage ved karakteristiske gnage- og raslelyder inne i treverk. De mest aktive tidsrommene for disse skadedyrene er sommermåneder, når varmen får larvene til å være mer aktive.

Hva indikerer uventede knirkelyder i boligen?

Plutselige knirkelyder kan skyldes naturlig bevegelse og utvidelse av materialer i boligen, særlig under temperatursvingninger. Men vær obs, da dette også kan signalisere potensiell skade på bygningsstrukturen.

Hvordan kan man skjelne mellom lydene fra rotter og mus i vegger?

Rotter produserer ofte høyere og mer markerte lyder grunnet sin størrelse, sammenlignet med musenes mer diskrete krafselyder. Lytting om natten, når disse dyrene er mest aktive, kan avdekke tilstedeværelse i vegger og loft.

Hvilke tegn på alvorlig treningstretthet bør man være oppmerksom på?

Symptomer på overtrening inkluderer forlenget muskelømhet etter trening, generell utmattelse, og redusert ytelse. Ved disse tegnene bør man vurdere å gi kroppen tilstrekkelig hvile eller medisinsk rådgivning.

Er det mulig å oppfatte lyder fra stokkmaur i hjemmet?

Stokkmaur kan skape svake raslelyder inne i trestrukturen, særlig om natten. Dette er et signal om at de kan ha etablert reir i hjemmet ditt.

Hvordan går man frem for å undersøke uforklarlig knitrelyd i veggen?

En systematisk tilnærming for å identifisere kilden til knitrelyder i vegger inkluderer å sjekke for tegn på skadedyr, strukturell skade eller rørleggerarbeid som kan være årsaken. Ved vedvarende lyder er det anbefalt å konsultere en fagperson.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top