Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Veps og Geithams: Din guide til effektiv bekjempelse

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Veps og Geithams: Din guide til effektiv bekjempelse

I den norske faunaen finner vi veps og geithams, som er insekter som kan forårsake betydelig irritasjon blant mennesker på grunn av deres evne til å stikke gjentatte ganger. Deres aggressive natur når de blir forstyrret, kan være problematisk, spesielt i nær kontakt med mennesker.

veps
veps

Som et resultat vekker veps ofte ubehag og bekymring når de befinner seg i nærheten. Deres tilstedeværelse er vanligvis merkbar mot slutten av sommeren, en periode hvor de er mest aktive og ofte kommer i kontakt med mennesker og våre boarealer.

Veps og geithams

I Norge er det vanlig å observere veps som deler likheter i både utseende og atferd. Disse insektene, kjent for sine svarte og gule striper og smale midje som gir dem en karakteristisk kroppsform, tilhører Vespidae-gruppen, spesifikt underordenen Vespoidea.

De mest fremtredende representantene inkluderer:

 1. Vanlig stikkveps, Vespula vulgaris, velkjent og utbredt.
 2. Tysk veps, Vespula germanica, kjennetegnes av sine langstrakte munndeler og sosiale natur.
 3. Geithams, Vespa crabro, kjent som monsterveps, skiller seg ut med sin størrelse robuste kropp og atferd.

veps og geithams

Alle disse artene bygger samfunn og legger egg som bidrar til koloniens vekst. Visuell identifikasjon kan være mulig ved å merke seg mønsteret i striper og farge.

Hvor finner vi veps

Vepsesamfunn er organisert med en dronning og mange arbeiderveps, som er sterile hunner. De etablerer sine boliger i ulike strukturer, ofte i trær eller bygninger, der de kan forstyrre mennesker, spesielt på terrasser. Dronningen starter en koloni ved å legge 6-10 egg i et vepsebol laget av et papiraktig materiale. I løpet av året kan hun produsere opp til 6000 egg.

Vepsebolet består av flere celler der dronningen passer på larvene til de modnes. Når høsten nærmer seg, avles nye dronninger og hanner, som forlater bolet for å danne nye kolonier. Når arbeidervepsene ikke lenger har oppgaver i bolet, tiltrekkes de av mat, spesielt søtsaker, noe som kan føre til konflikter med mennesker som spiser utendørs.

Vepsestikk kan være farlige, spesielt for de med allergi, da veps kan stikke flere ganger. Bare dronningen overlever vinteren; loft, hulrom i vegger og andre deler av bygninger der vepsene har bygget reir, blir tomme når det blir kaldere, da resten av kolonien dør.

Hvor lever Geithamsen?

Geithams

Geithams etablerer sine reir på beskyttede steder som hule trær, hulrom i vegger, loftsrom, tak med stråtak og fuglekasser. De velger ofte steder som hulrom i strukturer eller naturlige hull som er laget av hakkespetter. I motsetning til visse vepsearter, trekker europeiske hornet sjelden til steder som kjøkken eller bakerier, da de foretrekker mat basert på kjøtt. Dietten deres består hovedsakelig av skadelige insekter som bladlus og mølllarver, og i noen tilfeller kan de også angripe bikuber for nektar, selv om dette er mindre vanlig. Disse rovdyrene spiller en viktig rolle i å kontrollere skadedyr, spesielt om vinteren.

Stikker Geithams?

Ja, geithamsen kan stikke. Geithamsen har en kraftig brodd som den kan bruke til å forsvare seg når den føler seg truet. Stikket fra en geithams kan være smertefullt, og noen mennesker kan oppleve allergiske reaksjoner på stikket, som kan være alvorlige i noen tilfeller. Derfor er det viktig å være forsiktig rundt geithamser og unngå å provosere dem hvis du kommer i nærheten av reiret deres.

Veps adferd

Veps har variert adferd avhengig av arten og situasjonen:

  1. Aggressivitet: Veps kan stikke når de føler seg truet.
  2. Sosiale samfunn: De lever i hierarkiske samfunn med dronninger, arbeidere og hanner.
  3. Bygging av reir: Veps bygger reir i ulike beskyttede steder.
  4. Jakt og matinntak: De er rovdyr og spiser andre insekter.
  5. Kommunikasjon: Veps bruker kjemiske signaler og bevegelser for å kommunisere.
  6. Sesongvariasjoner: De er mest aktive om sommeren.
  7. Reproduksjon: Dronningen legger egg, som klekkes til voksne veps.
  8. Overvintring: De fleste vepsekolonier dør om vinteren, unntatt de befruktede dronningene som overlever.

Hva lever veps av?

Vepser, i motsetning til bier som samler nektar, er rovdyr og spiser hovedsakelig andre insekter og byttedyr. Her er noen av vepsenes hovedkilder til mat:

 1. Insekter: Veps jakter på en rekke forskjellige insekter, inkludert fluer, mygg, sommerfugllarver, edderkopper, og andre små insekter. De fanger ofte sitt bytte ved å stikke det med sin brodd for å lamme det før de tar det tilbake til reiret.
 2. Bladlus: Noen vepsesorter, spesielt de som tilhører familien Ichneumonidae, er parasitoider som legger egg på eller inne i bladlus. Når vepseeggene klekkes, fungerer bladlusen som mat for vepselarven.
 3. Råtnende frukt: I tillegg til å jakte på insekter, kan noen vepsesorter også være tiltrukket av råtnende frukt og matrester som inneholder sukker. De kan derfor bli observert rundt søtsaker og matvarer som frukt.
 4. Nektar: Mens veps hovedsakelig er rovdyr, vil noen av dem også besøke blomster for å samle nektar som en kilde til energi. Selv om de ikke er like effektive pollinatorer som bier, kan de bidra til pollinering av noen planter.

Det er viktig å merke seg at vepser ofte blir betraktet som nyttige for hagebrukere og bønder fordi de bidrar til å kontrollere skadedyrbestander ved å spise andre skadedyr. Samtidig kan de være en kilde til ubehag for mennesker når de er tiltrukket av matrester eller når de bygger reir i nærheten av menneskelig aktivitet, så forsiktig omgang med vepser er viktig for å unngå stikk.

Trenger du hjelp med å kontrollere veps eller Geithams?

Trenger du hjelp med fjerning av vepsebol eller forebygging mot dem? Skadedyrkontroll1 har ekspertisen til å håndtere veps og tar raskt tak i problemene med skadedyr i hjemmet eller på arbeidsplassen. Skadedyrbekjempere over hele Norge er klare til å bistå.

Rask assistanse: Lang erfaring med skadedyrbekjempelse. Bekjempelse: Erfarne skadedyrbekjempere som responderer raskt på din henvendelse. Sikker fjerning av vepsebol ved bruk av effektive metoder.

 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top