Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Veps – Alt du trenger å vite

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Veps – Alt du trenger å vite

vepsVeps er en type insekter som tilhører årevingefamilien og er kjent for sin stikkende evne. Det finnes mange forskjellige typer veps, inkludert jordveps og tysk veps, som er vanlige i og rundt huset. Mens noen arter er nyttige for pollinering og kontroll av andre skadedyr, kan andre være plagsomme og til og med farlige for mennesker og dyr.

For å unngå plagsomme vepseangrep, er det viktig å ta forebyggende tiltak. Dette kan inkludere å holde mat og søtsaker dekket, unngå å drikke fra åpne flasker eller bokser, og sørge for at søppelbøttene er godt lukket. Hvis man oppdager et vepsebol i eller rundt hjemmet, er det viktig å få det fjernet på en trygg og effektiv måte.

Veps er en viktig del av økosystemet, og noen arter kan til og med være nyttige for mennesker. Honningbier, for eksempel, spiller en viktig rolle i pollinering av avlinger og produksjon av honning. Mens det kan være fristende å bekjempe alle vepser, er det viktig å huske at noen arter er viktige for miljøet og bør beskyttes.

Kort om veps i Norge

I Norge finnes det 13 arter stikkeveps, inkludert geithams. De vanligste artene i og rundt hus er jordveps og tysk veps. Stikkveps regnes i all hovedsak ikke som skadedyr. De kan lage bol i hus, men det er heldigvis ikke kjent at de kan skade konstruksjonen.

Veps kan være både innpåslitne og plagsomme for mennesker. De kan være til stede på mat og søte drikker, og kan stikke hvis de føler seg truet. Vepsene spiller en viktig rolle i økosystemet ved å kontrollere bestanden av andre insekter og pollinere blomster.

Det er viktig å være forsiktig når man er i nærheten av vepsebol og ikke forstyrre dem unødvendig. Hvis man oppdager et vepsebol, bør man vurdere om det er behov for å fjerne det. Hvis man finner ut at vepsebolet utgjør et problem eller fare, kan det være lurt å kontakte en profesjonell for å fjerne det på en trygg og effektiv måte.

Livssyklus og adferd

Hvordan veps lever og oppfører seg

Veps tilhører insektfamilien Hymenoptera og er en av de mest tallrike insektgruppene i verden. De finnes i mange forskjellige arter og størrelser, men de fleste har en sosial livsstil og lever i kolonier. Vepsekolonier består av en dronning, som er den eneste som kan legge egg, og arbeidere som tar seg av oppgaver som å samle mat og bygge bolet.

Vepsene har en komplett metamorfose, noe som betyr at de går gjennom fire forskjellige stadier i livssyklusen: egg, larve, puppe og voksen. Eggene legges av dronningen og klekkes etter noen dager. Larvene utvikler seg raskt og spiser store mengder mat før de går inn i puppestadiet. Voksen veps klekkes fra puppen og er klare til å ta på seg oppgavene i kolonien.

Vepsene er kjent for å være aggressive og kan stikke gjentatte ganger hvis de føler seg truet. De kan også bli svært plagsomme i nærheten av mat og søtsaker, og kan være en plage under utendørsaktiviteter. For å unngå konfrontasjoner med veps, er det viktig å unngå å forstyrre vepsebolet og å holde mat og søtsaker dekket til.

Noen vanlige arter av veps i Norge inkluderer papirveps, årevinger og stikkeveps. Papirvepsen bygger store og karakteristiske bol av papir som henger fra greiner og tak. Årevinger bygger små bol i jorda eller i hulrom i trær, mens stikkevepsen bygger bol i hulrom eller i bakken.

Arter av Veps

Oversikt over ulike vepsearter

snylteveps
Snylteveps

I Norge er det fakttisk registrert ca 4 100 arter av veps, men det egentlige tallet er anslått til godt over 8 000 arter. De fleste vepseartene er solitære, det vil si at de lever alene, men de vanlige vepseartene vi kjenner til er sosiale vepsearter som danner kolonier.

Blant de sosiale vepseartene finner vi blant annet jordveps (Vespula vulgaris) og tysk veps (Vespula germanica). Disse artene er vanligst i og rundt hus og kan være til sjenanse for mennesker. I Norge finnes det også flere arter av humler (Bombus spp.) som tilhører vepsefamilien.

Det er viktig å være klar over at veps kan være aggressive og stikke hvis de føler seg truet. Derfor er det viktig å ta forholdsregler når man befinner seg i områder der det er mange veps, og å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere hvis man har problemer med vepsebol rundt boligen [2].

Forebygging av Veps

Veps kan være plagsomme og aggressive, spesielt om sommeren når de er på jakt etter mat og sukkerholdige drikker. Det er derfor viktig å ta noen enkle forholdsregler for å forhindre at de etablerer seg i nærheten av hjemmet ditt.

Hvordan forhindre veps i å etablere seg

For å forhindre at veps etablerer seg i nærheten av hjemmet ditt, kan du følge noen enkle trinn:

 • Fjern matrester og søppel regelmessig, spesielt om sommeren når veps er mest aktive.
 • Hold søppelbøtter og matkilder lukket og godt dekket til.
 • Unngå å la søppel og matrester ligge i åpne beholdere eller på bakken.
 • Dekk til mat og drikke mens du spiser utendørs.
 • Ikke la frukt og grønnsaker bli overmodne og råtne på trær og planter.
 • Fjern gamle vepsebol så snart du oppdager dem.
 • Tett sprekker og hull i vegger og tak for å hindre at veps kommer inn i bygningen.

Ved å følge disse enkle trinnene kan du redusere sjansen for at veps etablerer seg i nærheten av hjemmet ditt, og dermed redusere risikoen for stikk og plagsomme situasjoner.

Bekjempelse av veps

Hvis du har veps i eller rundt hjemmet ditt, er det viktig å bli kvitt dem før de blir et større problem. Her er noen tips for å bekjempe veps effektivt.

Hvordan bli kvitt veps

Det er flere måter å bli kvitt veps på, avhengig av hvor stort problemet er. Her er noen mulige tiltak:

 • Fjerne bolet: Det beste alternativet er å fjerne bolet så tidlig som mulig før vepsene har fått tid til å bygge et stort samfunn. Det anbefales å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å gjøre dette på en trygg og effektiv måte.
 • Bruk av vepsefelle: En vepsefelle kan være effektiv for å fange veps som allerede er i området. Det er viktig å plassere fellen et stykke unna der du oppholder deg og ikke nær mat eller drikke.
 • Bruk av insektsmiddel: Insektsmiddel kan også være effektivt for å drepe veps. Det er viktig å følge instruksjonene på produktet nøye og bruke det på en trygg måte.
 • Forebyggende tiltak: For å unngå at veps etablerer seg i eller rundt hjemmet ditt, kan du sørge for å tette eventuelle hull eller sprekker i vegger og tak. Du kan også unngå å la mat og søtsaker stå fremme og sørge for å dekke til mat og drikke når du er utendørs.

Det er viktig å være forsiktig når du prøver å fjerne veps selv, spesielt hvis du er allergisk mot vepsestikk. Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, er det best å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper.

Konklusjon

For å unngå veps i hjemmet, er det viktig å forebygge og bekjempe dem tidlig. Dette kan gjøres ved å forhindre at det etableres vepsebol, spesielt i april og mai når vepsene er mest aktive. Det er også viktig å identifisere hvor vepsene kommer fra og hvor bolet befinner seg.

Når det gjelder bekjempelse av veps, er det best å få profesjonell hjelp fra skadedyrbekjempere. De vil kunne finne og uskadeliggjøre vepsebolet på en trygg og effektiv måte.

Det finnes også ulike arter av veps, og det er viktig å kjenne til forskjellene mellom dem. De vanligste artene i Norge er jordveps og tysk veps. Disse artene kan være plagsomme, spesielt om det er mange av dem.

I sum, er det viktig å være oppmerksom på veps og ta tiltak for å forebygge og bekjempe dem tidlig. Ved å identifisere hvor vepsene kommer fra og hvor bolet befinner seg, vil man kunne få profesjonell hjelp til å uskadeliggjøre bolet på en trygg og effektiv måte.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top