Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ble bekjempet i et rekkehus bestående av tre boenheter. Denne typen bygg gir skjeggkre mulighet til å bevege seg mellom boenhetene via sprekker, rørgjennomføringer og andre forbindelser. For å oppnå raske og varige resultater ble hele bygningen behandlet samtidig. Denne tilnærmingen reduserer risikoen for ubehandlede «lommer» som kan fungere som kilder for re-infisering.
Metode
Bekjempelsen kombinerte to tilnærminger:
- Punktbehandling: Små dråper med forgiftet åte (Advion Cockroach) ble plassert langs lister og i naturlige skjulesteder i alle rom. Denne metoden sørger for at skjeggkre lett finner åten der de naturlig oppholder seg.
Forberedelse:
Beboerne gjennomførte grundig støvsuging i forkant av punktbehandlingen for å fjerne konkurrerende matkilder, noe som økte sannsynligheten for at skjeggkre ville oppsøke åten.
Overvåking:
Utviklingen i skjeggkrebestanden ble overvåket i alle tre boenhetene med 14-dagers intervaller. Resultatene ble løpende analysert for å vurdere effekten av behandlingen. Det ble plassert ut skjeggkrefeller med åte for å sikre at resultater ble optimalt. det ble satt ut 30 feller i hver boenhet.
Resultater
Behandlingen førte til en rask reduksjon i skjeggkrepopulasjonen:
- Etter 4 uker: Antall skjeggkre var redusert med 70 %. Beboerne rapporterte at skjeggkre gikk fra å være et synlig daglig problem til knapt å bli observert.
- Etter 12 uker: Populasjonen var redusert med 90 %, og i én av boenhetene ble det ikke funnet skjeggkre i det hele tatt.
Disse resultatene viser at metoden er svært effektiv, selv i mindre bygg som rekkehus. Videre overvåking vil gi mer innsikt i langsiktig effekt og behovet for eventuelle oppfølgende behandlinger.
Konklusjon
Forgiftet åte med virkestoffet indoksakarb gir meget god effekt mot skjeggkre. Casestudien viser at punktbehandling i kombinasjon med åtestasjoner kan gi varig kontroll i mindre bygninger som rekkehus.
Viktig informasjon:
- Sekundærforgiftning: Indoksakarbs unike evne til å forårsake sekundærforgiftning spiller en sentral rolle i effektiviteten. Skjeggkre som dør av åten, forgifter andre individer som spiser dem, noe som forsterker effekten.
- Trygghet for beboere: Små mengder forgiftet åte reduserer risikoen for utilsiktet eksponering, noe som gjør metoden trygg for bruk i husholdninger med barn og kjæledyr.
- Enkel implementering: I mindre komplekse bygg kan én punktbehandling ofte være tilstrekkelig for å få kontroll over skjeggkreinfestasjoner.
Langtidseffekt:
Forskning på åten lagt ut har gitt oss svar på at dette middelet virker i opptil 4 år, med tilnærmet lik effekt. Nye infestasjoner er derfor lite sannsynlig at kan utvikle seg i boliger som er behandlet med åte på denne måten på flere år.
Denne studien bekrefter at byggomfattende behandling viser at dette er en kostnadseffektiv, sikker og bærekraftig strategi for bekjempelse av skjeggkre i rekkehus.