Utseende
- Mørkfarget med blåglinsende bakkropp
- Kraftige fluer
- 5-14 mm lange
- Larven er lys og har «maggot» form
Biologi og atferd
I slekten Calliphora har vi i Norge 7 arter hvorav fire ofte er knyttet til menneskelig aktivitet. Fluelarvene lever av åtsler i naturen, men kan opptre på ulike proteinrike kilder som kjøtt og fisk. Er det mange fluer innendørs har disse gjerne utviklet seg i søppel eller på et dødt dyr i nærheten (f.eks. en død mus). Utviklingstiden fra egg til voksen er temperaturavhengig. Egg kan klekke i løpet av et døgn, og hele utviklingen fra egg til voksen tar omtrent 1-2 måneder. Voksne fluer eter proteinrikt fôr og nektar fra blomster. De fleste fluearter er aktive fra mai og ut august, men enkelte arter i slekten er aktive fra senvinteren eller til sent om høsten.
Hvilke skade gjør fluer
Fluene kan være et problem for næringsmiddelbedrifter inkludert produksjon av tørrfisk, butikker med ferskvaredisker og storkjøkke- ner. Også i private hjem kan larver klekke i matvarer som har stått framme. Eksempler på matvarer der en kan finne larver er kjøttvarer som skinke, kjøttpålegg og pinnekjøtt, ost og tørrfisk. Voksne fluer har et uhygienisk levevis og kan bære med seg sykdomsfremkallende organismer. Larver kan leve i sår på levende dyr og være et problem for husdyrhold av f.eks. sauer.
Forebygging og bekjempelse
- Ha gode rengjøring- og søppelhåndteringsrutiner.
- Lagre kjøtt og fiskeprodukter kjølig.
- Sikre produksjonslokaler med fluenetting i åpninger.
- Bruk lys-/limfeller i næringsmiddelbedrifter.