Gransnutebillen liker lukten av ferskt tremateriale. De kan derfor i noen tilfeller bli tiltrukket av lukten i nyere bygg. Dette kan være skremmende for eiere, men disse billene gjør ingen skade på hytter eller hus.
Imidlertid kan de forårsake betydelig skade på nyplantede bartrær, da de gnager på barken som en del av næringssøk før de legger eggene sine.
Ta kontakt
Utseende
- 10-12 mm lang
- Lang snute med knebøyde antenner
- Mørk brun kropp med uregelmessige bånd av gule flekker
- Larven er hvit, benløs og krumbøyd, med brun hodekapsel
Biologi og adferd
Gransnutebille hører til familien snutebiller, underfamilien skogsnutebiller. Billen er knyttet til skog. De voksne billene blir tiltrukket av lukt fra nyfelt tømmer og oppsøker ferske hogstfelt, men også nybygde hus og hytter, selv over tregrensen. I hogstfelt foretar billene et næringsgnag på småplanter av gran, furu og andre bartrær. De voksne billene kan leve i 2-3 år og påføre plantene skade. Billene legger utover sommeren egg på stubberøtter. Larvene eter lange ganger under barken på røttene før de forpupper seg i et kammer rett under vedoverflaten. Avhengig av temperatur, tar utviklingen fra egg til voksen 1,5 til over 3 år.
Skadebilde
Gransnutebillen kan gjøre stor skade på nyplantede bartrær ved å gnage på barken, spesielt rundt roten. Dette skaper sår som hindrer trærne i å transportere vann og næring, noe som ofte fører til redusert vekst og kan i verste fall drepe trærne. Skadene gir også åpninger for soppsykdommer, noe som ytterligere svekker plantene. I områder med store populasjoner kan over halvparten av plantede trær bli rammet, noe som forsinker skogplantingsprosjekter og fører til økonomiske tap for skogeiere.
Forebygging og bekjempelse
Nyplantede trær: Gransnutebillen er spesielt skadelig for nyplantede bartrær, hvor de voksne billene gnager på barken rundt roten og svekker trærnes evne til å ta opp næring og vann. Dette kan redusere veksten og i mange tilfeller føre til at trærne dør. For å beskytte unge trær, kan man påføre spesialvoks eller beskyttelsesmidler på stammene, plante utenom billenes aktive sesong og unngå å plante i nærheten av nylig hogd skog, som tiltrekker store billepopulasjoner. Fjerning av vedrester og bruk av feromonfeller kan også bidra til å holde bestandene nede.
Boliger: Selv om gransnutebillen tiltrekkes av nytt trevirke, utgjør den ingen risiko for treverk inne i bygninger. Billene kan imidlertid forville seg inn i hus og hytter, spesielt hvis de står nært skog eller hogstområder. For å redusere antallet som kommer inn, bør man lagre ved utendørs og tette sprekker rundt vinduer og dører og bruke insektsnett. Hvis man opplever større mengder biller kan man effektiv fjerne disse med en støvsuger. Det er ikke nødvendig å bruke insektmidler for å bekjempe gransnutebille inne.