Muldvarpen er et lite pattedyr som hovedsakelig ernærer seg på meitemark, og det står for omtrent 80 % av dietten deres. Dessuten inntar disse dyrene ulike småkryp og larver. Det bemerkelsesverdige her er muldvarpens appetitt, som tilsier at den konsumerer omtrent 75 % av sin egen kroppsmasse daglig.
Disse dyrene har en lengde rundt 15 cm og kjennetegnes ved sin tykke og skinnende gråsvarte pels. Muldvarpene har ingen ytre ører og øynene er små og knapt synlige, noe som avslører deres underjordiske livsstil. For å grave effektivt har de kraftfulle forben med klør som ligner skovler. Selv om de sjelden viser seg over bakken, er deres hovedsakelige habitater store tunnelsystemer under jorden.
Et muldvarpsystem kan strekke seg over et stort område, opptil 1000 kvadratmeter. I sin jakt etter føde graver muldvarper permanente ganger dypt ned i jorden, mens de som ligger nærmere overflaten ofte blir forlatt. Disse skapningene etablerer revir, og det er typisk at ikke mer enn en eller to muldvarper okkuperer et bestemt område. Det er mulig å identifisere en muldvaprs tilstedeværelse ved å observere jordhauger de etterlater seg. En enkelt muldvarp kan skape opp til seks hauger daglig, som raskt kan bli til en plage, spesielt på plener og i hager.
Bekjempelse av muldvarper kan være en utfordring, men det finnes flere metoder for å håndtere dem. Våre erfaringer viser at både vibrasjons- og lydskremmere samt mekaniske feller er effektive midler. Videre kan bruke av skuddfeller vise seg å være en rask løsning. I noen tilfeller kan også ulike hjemmeremedier som sterkt luktende stoffer eller plantebaserte avvisningsmetoder tilby begrenset hjelp.
Vi er klar over at muldvarpen for noen kan representer en plage, særlig når det gjelder skader på planterøtter eller ubehagelige forhold i grøntområder. Likevel er det viktig å erindre at disse dyrene spiller en rolle i økosystemet ved å lufte jorden og kontrollere insektbefolkningen.
På tross av at muldvarpen kan forårsake frustrasjon for hageeiere, er det viktig å håndtere situasjonen med omsorg og ansvarlighet. Metoder for å fjerne disse dyrene bør alltid være humane og i samsvar med lokale lover og regelverk. Vi anbefaler sterkt å søke profesjonell hjelp hvis problemet er omfattende eller vedvarende.
Ofte stilte spørsmål om muldvarp
Muldvarpens utseende
Muldvarper er små, fossoriale (gravende) pattedyr som er noen av de flinkeste tunnelbyggerne vi kjenner til. De har en kompakt, sylindrisk kropp og spesialiserte framføtter for graving. Muldvarpen kan variere i lengde fra 15 til 18 centimeter og veie mellom 75 og 95 gram.
Identifisering av muldvarpskuler
Man kjenner igjen en muldvarps arbeid på de karakteristiske muldvarpskuler de etterlater på overflaten. Disse haugene av jord dannes når muldvarpen graver tunneler og skubber overskuddsjord opp til jordoverflaten.
Skader forårsaket av muldvarper
Selv om muldvarper ikke er skadedyr i tradisjonell forstand, kan deres graving forårsake skade på hager, plener og landbruksområder ved å skape uønskede hauger og mulig skade på planterøtter.
Muldvarpers tilstedeværelse i Norge
Det har vært noe usikkerhet om forekomsten av muldvarper i Norge, med noen kilder som hevder at det ikke finnes muldvarper i landet, mens andre sier at de kan eksistere i begrensede områder. Informasjon om dyrepopulasjoner kan variere, og det kan være endringer over tid. For den mest oppdaterte informasjonen om muldvarper i et bestemt geografisk område i Norge, anbefales det å kontakte lokale dyre- eller naturvernmyndigheter.
Forskjellen mellom muldvarp og vånd
Muldvarper og vånd er forskjellige dyr med ulike egenskaper. Muldvarper tilhører gruppen Soricomorpha, har korte ben, spiss snute, og er mest aktive om natten. De lever alene og finnes hovedsakelig i Europa, Asia og Nord-Amerika. Vånd tilhører familien Talpidae, har en mer robust kroppsbygning med kraftige graveklør og kan være mer aktive om dagen. De graver dypere tunneler, kan være litt mer sosiale og har en bredere geografisk fordeling som inkluderer Europa, Asia og deler av Nord-Amerika. Begge spiller viktige roller i økosystemene sine ved å kontrollere insektpopulasjoner.
Metoder for å bli kvitt muldvarper
Det finnes ulike metoder for å håndtere uønskede muldvarper, fra humane feller og avskrekkingsmidler til mer permanente tiltak. Det er viktig å etterleve lokale lover og forskrifter ved kontroll av muldvarppopulasjoner.
Vi har gitt en oversikt over noen av de mest aktuelle spørsmålene knyttet til muldvarper basert på våre kunnskaper og tilgjengelige forskningsresultater.