Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Faraomaur

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Faraomaur

Faraomaur er en tropisk maurart som ikke lever naturlig i Norge. De er veldig små og har de senere årene funnet veien med bagasje og andre gjenstander til Norske hjem. Dersom de kommer inn i hus og leiligheter kan de bli svært mange etter en stund. Denne maurtypen er ikke noe man skal prøve å bekjempe selv. Ta kontakt med et skadedyrfirma dersom du oppdager faraomaur i ditt hjem. 

faraomaur

Hvordan ser farao maur ut

Farao maur er veldig små og lyse, noe som ofte gjør dem usynlige inne i bygninger. Deres arbeidere er knapt 2 millimeter lange. Dronninger av farao maur skiller seg ut med en rødlig farge og større bakkropp, og er om lag 4 millimeter lange.

Utseende

 • Lys brun til gylden gul farge, gjennomsiktig utseende
 • Arbeidere er 1,5 til 2 millimeter, dronninger er omtrent 4 millimeter lange
 • Tre-segments klubb på hver antenne
 • Thorax er jevnt avrundet
 • To segmenter (noder) mellom thorax og bakkropp

faraomaur

Biologi og adferd

Faraomaur, med tropisk opprinnelse, lever kun innendørs i Norge. Kolonier har mange reir med hundretusenvis av arbeidere og opptil 2000 dronninger. De sprer seg ved å danne nye reir og kolonier gjennom knoppskyting. Arbeidere tar med seg yngel og noen ganger dronninger for å etablere nye reir, noe som muliggjør rask spredning i fabrikker, bakerier, sykehus, kontorer og boligkomplekser. De kan lage reir nesten hvor som helst, som sprekker, lakenfolder, brettede aviser og søppel, og kan lett bli brakt med til nye steder. De er altetende og legger luktspor til matkilder, som andre maur følger i lange stier.

Faraomaur utseende

Hvilken skade gjør faraomaur

Faraomaur kan forårsake allergi og astmatiske problemer. De kan også spre smitte ved at de går fra urene til rene områder. Dette er spesielt alvorlig på sykehus der maur er funnet under bandasjer på pasienter og i medisinsk utstyr. Maur er generelt uønsket innendørs.

Forebygging og bekjempelse

 • Forebyggende kan gjenstander/reisebagasje som tas inn i en bygning fryses ved mistanke om smitte.
 • Forgiftet åte er eneste alternativ for bekjempelse, og må følges opp nøye. Sprøytemidler kan føre til spredning av angrepet ved at nye kolonier dannes.

Bli kvitt faraomaur

For å bli kvitt disse maurene, er det viktig at riktig bekjempelse blir brukt fra første øyeblikk man oppdager dem. Man bør umiddelbart starte med å fjerne matkilder. Bruk av forgiftet åte er eneste gode metoden for bekjempelse. Åte bør være beregnet på denne maurtypen. Foretrukken åte inneholder biopren. Dette er en åte som er forbeholdt profesjonelle skadedyrbekjempere.

Ofte stilte spørsmål

Hva slags mat foretrekker faraomaur?

Faraomaur er altetende og har en forkjærlighet for proteiner og søtsaker. De tiltrekkes ofte av:

 • Sukkerholdige substanser som sirup, frukt og syltetøy.
 • Proteinkilder som kjøttrester og døde insekter.
 • Fettstoffer som oljer og smør.

Er faraomaur kjent for å bite mennesker?

Faraomaur kan bite mennesker, men dette er sjelden og skjer vanligvis kun hvis de føler seg truet. Deres bitt kan forårsake kløe eller ubehag, men er vanligvis ikke alvorlig.

Hvor stor blir en dronning i en faraomaurkoloni?

Dronningen er normalt større enn arbeidermaurene. Hun kan vokse til å bli  omtrent 4 millimeter lang.

Representerer faraomaur en fare for mennesker eller kjæledyr?

De kan være bærere av sykdomsfremkallende bakterier, er de ikke direkte farlige. Imidlertid kan deres tilstedeværelse innebære en hygienisk risiko.

Hvordan kan faraomaur best håndteres?

For å håndtere faraomaur på den beste måten er det viktig å følge disse trinnene:

 1. Fjerne matkilder ved å oppbevare matvarer i tette beholder og holde overflater rene.
 2. Tetting av sprekker og åpninger for å forhindre deres inntreden.
 3. Bruk ikke-forstyrrende bekjempelsesmetoder som åte som er attraktive for maurene, men som inneholder saktevirkende bekjempelsesmidler.

Ønsker du hjelp til å løse ditt problem med Faraomaur?
Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring* for å se hva vi kan gjøre for deg.

 

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top