Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Stokkmaur: Identifisering og bekjempelsestips

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Stokkmaur: Identifisering og bekjempelsestips

Stokkmaur i huset kan være en betydelig plage for både hus- og hytteeiere. Disse maurene kan skade treverk og svekke bygningers strukturelle integritet. Derfor er det viktig å kunne identifisere og bekjempe stokkmaur tidlig.

maur
Illustrasjon av maur

Hva er stokkmaur?

Stokkmaur, er en type maur som lever i treverk. De kan forårsake betydelige skader på bygninger hvis de ikke blir håndtert raskt. Å identifisere stokkmaur kan være utfordrende, men det finnes tegn å se etter:

 • Borestøv: Små hauger med sagflis nær treverk kan indikere stokkmauraktivitet.
 • Små hull: Hull i treverket kan være inngangsporter til stokkmaurreder.
 • Lyder: Knitrende eller raslende lyder fra vegger eller tak kan være tegn på stokkmaur.

Borestøv

Identifisering av stokkmaur

Å gjenkjenne stokkmaur er essensielt for effektiv bekjempelse. Her er noen kjennetegn:

 • Utseende: Stokkmaur er 6-14 mm lange og har en mørk brun eller svart farge. De har karakteristiske knekkede antenner og kraftige kjever.
 • Skjulesteder: De foretrekker fuktige og råtne områder i hus, som vegger, tak, og gulv. De kan også bygge reir i trær i nærheten av bygninger.

Bekjempelse av stokkmaur i hus

Effektiv bekjempelse av stokkmaur innebærer både forebyggende og direkte tiltak.

Forebyggende tiltak
 • Tetning av sprekker: Tett alle sprekker og hull i vegger og tak.
 • Fjerning av matrester: Sørg for at mat og søtsaker ikke er tilgjengelige for maurene.
Naturlige bekjempelsesmetoder
 • Eddik og vann: Bland like deler eddik og vann i en sprayflaske og påfør områder hvor stokkmaur har blitt sett.
Kjemiske bekjempelsesmetoder

Kjemiske metoder bør være en siste utvei:

 • Insektspray og -midler: Følg produsentens anvisninger nøye. Vurder å kontakte en profesjonell for sikker bruk av kjemikalier.
 • Dersom ikke maursamfunn blir avdekket. Bruk forgiftet åte.

Profesjonell hjelp og sanering

Når stokkmaur er oppdaget, kan det være lurt å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper. De vil:

 1. Inspeksjon: Gjennomføre en grundig inspeksjon av huset for å identifisere omfanget av problemet.
 2. Handlingsplan: Utarbeide en bekjempelsesplan, som kan inkludere bruk av giftige midler og feller.

Bekjempelse av stokkmaur kan være en tidkrevende prosess, og det er viktig å følge skadedyrbekjemperens råd nøye. Forebyggende tiltak etter bekjempelse, som tetting av sprekker og fjerning av råtnende treverk, er også essensielle.

profesjonell hjelp

Ofte stilte spørsmål om stokkmaur

Hvordan identifiserer jeg en dronning stokkmaur? Dronningen er større enn arbeiderne og har vinger. Å finne dronningen indikerer tilstedeværelsen av en koloni.

Er skader forårsaket av stokkmaur dekket av forsikring? Det avhenger av forsikringspolisen din. Sjekk med forsikringsselskapet ditt for spesifikke dekninger.

Hvordan skiller jeg stokkmaur med vinger fra andre flygende insekter? Stokkmaur med vinger har en innsnevring mellom thorax og bakkropp, og en buet bakkropp, i motsetning til andre insekter som har en rett bakkropp.

Hvilke matvarer tiltrekker seg stokkmaur i hus? Stokkmaur tiltrekkes av søte og klebrige matvarer som sukker, honning og syltetøy, samt fuktige områder.

Hvordan kan jeg skille mellom stokkmaur og skogsmaur? Stokkmaur er mindre enn skogsmaur og har en mørkere farge med en tydelig innsnevring mellom thorax og bakkroppen.

Hvilke effektive midler finnes for å bekjempe stokkmaur? Effektive midler inkluderer lokalisering og ødeleggelse av kolonien, bruk av gift og oppsett av feller. Følg instruksjonene nøye og sørg for sikkerhet for barn og kjæledyr.

For profesjonell hjelp med bekjempelse av stokkmaur, kontakt oss på Skadedyrkontroll 1 AS for ekspertise og pålitelige tjenester.

Andre artikler om skadedyr

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top