Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Bli kvitt stokkmaur – mest effektive metoder

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Bli kvitt stokkmaur – mest effektive metoder

Sommeren er en tid der mange kan oppleve ubudne gjester i form av store stokkmaur. Disse insektene har en tendens til å skade hus og hjem ved å gnage seg gjennom treverket.

Å håndtere et infisert hjem eller hage krever korrekt kunnskap om hvordan man identifiserer og bli kvitt stokkmaur. Eliminering av disse skadedyrene krever spesifikke tiltak og forståelse for deres skjulesteder og vaner.

stokkmaur skade

Hvordan bli kvitt stokkmaur utendørs

1. Bruk giftåte for bekjempelse av stokkmaur

Åte med insektgift kan tilby en løsning for å håndtere stokkmaur utendørs. I Norge selges det ingen åte utviklet spesifikt for stokkmaur til private, men det er i dermed sagt at annen åte ikke virker. Det kreves litt mer tålmodighet, men det virker. Plasser åten der maur observeres; de vil bære den tilbake til kolonien. Korrekt administrering kan utrydde hele kolonien på et par uker. Bruk av langsomtvirkende åte er viktig for at ikke maurene dør før de kommer tilbake til kolonien. Unngå insektspray da dette kan spre kolonien og gjør bruk av sikre åtestasjoner dersom barn eller kjæledyr er tilstede.

2. Direkte behandling av reir

Direkte sprøyting eller pulverbehandling av reir er en effektiv måte å angripe et maurreir på. Insektspulver ment for smaur kan kjøpes og påføres direkte på reiret som beskrevet på produktet. Det er viktig å anvende det forsiktig på grunn av giftinnholdet, spesielt rundt barn og kjæledyr.

3. Fjerne luktspor

Stokkmaur bruker feromoner for å finne mat. Tørk overflater hvor maurene har beveget seg med en bomullsdott dynket i eteriske oljer som tea tree, sedertre eller sitrus. Alternativt lager du en løsning av oppvaskmiddel og vann, eller bruker like deler vann og hvit eddik. Sprøyt løsningen over luktsporene eller direkte i reiret.

4. Bruk av Kiselgur

Kiselgur er et naturlig middel som fjerner stokkmaur ved å dehydrere dem. Det virker ved å bryte ned maurens eksoskjelett. Kiselgur er et organisk insektmiddel som kan brukes trygt hjemme, men pass på å håndter det forsiktig for å unngå innånding. Man kan bore hull og blås kiselgur inn for effektiv behandling uten risiko for barn eller kjæledyr.

Kiselgur kan man kjøpe her.

Identifisering av Stokkmaur

bli kvitt stokkmaur
Stokkmaur

Hva er stokkmaur?

Stokkmaur er insekter som etablerer sine kolonier i fuktig, råttent treverk utendørs. Disse insektene graver ikke for å konsumere treet, men heller for å skape glatte ganger og reirplasser gjennom treets struktur.

Reirsted: Disse maurene kan bruke ethvert hulrom innendørs, som dørpaneler, vinduskarmen, trekvister eller vegghulrom, for deres reirbygging.

Identifikasjon:

 • Farge: Vanligvis sorte.
 • Kroppsdeler: Tre kroppsdeler med en tydelig midje.
 • Følehorn: Rette følehorn, ikke bøyde.
 • Vinger: Voksne maure, særlig dronninger og hanner, kan ha vinger.

jordstokkmaur

Arbeidere og Dronninger:

 • Arbeidsmaur i kolonien mangler vinger og utfører arbeidet i kolonien.
 • Dronningen har én oppgave: å legge egg for å opprettholde kolonien.

Tiltrekning av stokkmaur:

Tegn på Infestasjon:

 • Når du observerer fint sagspon lignende materiale, kjent som utkast, kan det være et tegn på mauraktivitet.

Det er viktig å skille stokkmaur fra andre maurtyper for effektiv bekjempelse. For å beskytte strukturer og trær, er det nøkkelen å identifisere og håndtere infestasjoner raskt.

Hvordan inspisere etter stokkmaur

Trinn for identifisering og fjerning av maurkolonier

Trinn 1 – Bekreft nærvær av stokkmaur

Stokkmaur er store, sorte eller mørkebrune insekter med seks ben og tre kroppssegmenter. De har bøyde antenner. Reproduktive stokkmaur har vinger, mens arbeidsmaur ikke har det.

flygemaur

Trinn 2 – Se etter borestøv

Borestøv, eller frass, er et sagflis-lignende materiale som stokkmaur produserer når de lager ganger i treverk for å forme sine reir. Dette støvet inneholder ofte små partikler av avfall. Funnet av slike trefliser rundt i huset kan indikere et angrep som krever tiltak for å bekjempe stokkmaur.

Trinn 3 – Sjekk for skader på treverk

Maurene lagfer hull eller skjæringer i treverk for å danne reir, ofte omgitt av utkast. Stokkmaur foretrekker å lage reir i fuktig treverk og kan finnes i elementer som hule dører, vegger, skap, bjelker og annet strukturelt treverk. Undersøk for fuktskader eller råttent treverk, både inne og ute, inkludert områder som tree stubber eller hvor treverket har vært utsatt for fuktighet.

Trinn 4 – Plasser åte nær antatt reir

For å lokalisere reiret, plasser åte som attrakterer maur nær de mistenkte områdene. Bruk sukkerholdig frukt som honningmelon for å tiltrekke maurene ut av reiret.

Trinn 5 – Følg maurene tilbake til reiret

Observer at stokkmaurene tar åte, og følg dem tilbake for å finne hvor de holder til. Det er vanlig å se at de klemmer seg gjennom sprekker i vegger, gulv eller dører. Dersom reiret er synlig og tilgjengelig, kan du forsøke å ødelegge det. Hvis reiret derimot er vanskelig å finne og få tilgang til, kan giftig åte være et mer effektivt alternativ for bekjempelse. Giftig åte vil kunne ta noen dager før full effekt inntrer, og reduksjon blir tydelig.

Forebygging av tilbakekomst av stokkmaur

For å sikre at stokkmaur ikke kommer tilbake etter en vellykket sanering, er det viktig å iverksette tiltak. Huseiere kan følge disse nøkkelstrategiene:

 • Rydding i hjemmet: Sørg for at hjemmet er fritt for rot, som kan tjene som skjulesteder for maur. Reparer lekkasjer som kan føre til råteskader på treverk, og hold gulv rene for å unngå at maur finner et sted å bo.
 • Tett huset godt: Ved å bruke tetningsmasse til å fylle sprekker i grunnmuren og tetning rundt dører og vinduer, kan man forhindre at maur trenger seg inn. Installer også myggnett for å holde maurene ute.
 • Rydding rundt huset: Beskjær grener som henger over taket, og fjern gamle vedstabler og naturlig avfall som kan huse maurkolonier.
 • Hold det rent og tørt: Vask opp matrester og væskesøl umiddelbart, med særlig oppmerksomhet på sukkerholdige substanser. Sjekk at det ikke er lekkasjer fra vannkilder som kan tiltrekke seg maur, og reparer eventuelle lekkasjer fra kraner.

Ved å være oppmerksom på disse enkle, men effektive metodene, kan huseiere redusere sjansen for at snekkermaur gjeninntreffer deres eiendom. Periodisk vedlikehold og oppmerksomhet på husets tilstand er sentralt for å bevare et maurfritt hjem.

Proff bekjempelse av stokkmaur

 • Kontakt fagfolk hvis du finner oppgaven vanskelig.
 • Utforsk skadedyrbekjempelsesfirmaer for ekspertise.
 • En skadedyrutrydder kan tilby spesialiserte løsninger.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top